Бойко Борисов: И турските претенции към България не са малко (ВИДЕО)

Най-важната цел е изпълнена - да си гарантираме външната граница като граница на Шенген, отчете премиерът

Бойко Борисов: И турските претенции към България не са малко
Източник: ЕПА/БГНЕС

Бойко Борисов: И турските претенции към България не са малко

Поставил съм всички въпроси пред президента Ердоган – намесата на изборите и имотите на тракийските българи, изтъкна отново министър-председателят Бойко Борисов на пресконференцията във Варна след срещата ЕС - Турция. Той се спря на заръките, които му дадоха задочно от София в деня на срещата президентът Румен Радев и лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

"Тези претенции бяха поставени по един брутален начин от един български политик, надявам се да не си разваляме настроението в момента", отбеляза Борисов. 

"Турските претенции не са по-малко - за имотите на мюфтийствата, за обезщетенията, за възродителния процес, за пенсиите, управлението на водите, културните паметници“, припомни Борисов.

"За да не бъркаме тази лидерска среща с вътрешните въпроси, мисля, че с външните министри със съответните комисии биха могли да решат тези въпроси“, добави той.

Борисов подчерта, че България и Турция имат успехи и в енергетиката. "Още юли месец интерконекторът с Турция ще бъде готов“, каза той. 

"Ще се обадя на колегата Ципрас да го информирам за това, което сме разговаряли с Ердоган, така че мисля, че постигнахме целите. Споразумението продължава, следващият транш се подсигурява. 

Според премиера най-важната цел е постигната от тази среща.

"Най-важната си цел, която поставихме да си гарантираме външната си граница, като граница на Шенген и на ЕС, е изпълнена“, подчерта той и определи срещата като конструктивна.

"Най-големият успех е, че след изказванията от медиите на цяла Европа за претенции и обидни реплики, вече се връщаме на масата на преговорите.

Убеден съм, че този канал на диалог трябва да продължи да работи. Може би до края на председателството ни ще проведем още една среща", изрази увереност Борисов.

"Името на Варна го научи цял свят с днешната среща“, посочи още премиерът, който специално благодари на екипите, които работят в тежките метеорологични условия.

"Благодаря на президента Ердоган, че удържа на думата си и вече над година имаме нулев мигрантски натиск на нашата граница. Надявам се българите да го оценяват, защото помним времето, когато мигрантската вълна ни беше притиснала.

Благодарение на тези взаимоотношения към днешна дата имаме нулев мигрантски натиск, а това помага и на Европа. Благодарен съм на всички колеги от Европейския съвет - всички до един, които гласуваха за провеждането на срещата във Варна“, допълни той.

 

Етикети: Бойко Борисов
11:54 | 26 Ноември 2020 г.

21-годишният им внук признал за убийството на възр...

11:54 | 26 Ноември 2020 г.
Задържаха роднина за убийството на възрастна двойка в Шумен. В понеделник във вилната зона на града бяха открити окървавените тела на 75-...
11:41 | 26 Ноември 2020 г.

Ананиев: Бюджет 2021 г. има достатъчно буфери, сле...

11:41 | 26 Ноември 2020 г.
"Бюджетът за 2021 г. дава ясен хоризонт за реализиране на политики и мерки. В него има предвидени достатъчно буфери. Следващото прав...
нс
11:31 | 26 Ноември 2020 г.

Парламентът окончателно одобри държавния бюджет за...

11:31 | 26 Ноември 2020 г.
След тридневен маратон парламентът окончателно одобри Закона за държавния бюджет за 2021 г., съобщава БГНЕС.   Депутатите о...
Плащане
11:24 | 26 Ноември 2020 г.

Данъчните облекчения за родители ще се ползват пре...

11:24 | 26 Ноември 2020 г.
Данъчните облекчения за родители ще могат да се използват през 2022 г. Това стана ясно по време на разглеждането на държавния бюджет за 2...
Индия
11:07 | 26 Ноември 2020 г.

Циклон връхлетя Индия със силни ветрове и дъждове ...

11:07 | 26 Ноември 2020 г.
Мощен циклон връхлетя тази сутрин южните брегове на Индия, придружен от силни ветрове и проливни дъждове, съобщи индийската метеорологичн...
10:55 | 26 Ноември 2020 г.

Съдът остави в ареста майката, обвинена за смъртта...

10:55 | 26 Ноември 2020 г.
Софийският апелативен съд остави в ареста Кристина Дунчева, обвинена за смъртта на двете си деца в Сандански. Най-тежката мярка за неоткл...

гледай на живо

26.11.2020
 • в момента
  Топ шоп
 • 12:00
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа