АФП: ЕС и Турция си говорят, но без конкретни резултати и напредък

Не постигнахме никакъв компромис, призна председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Борисов, Ердоган, Туск, Юнкер
Източник: ЕПА/БГНЕС

Коментар на Агенция "Франс прес"

По време на срещата на върха ЕС - Турция в България, която приключи без конкретен напредък, президентът на Турция Реджеп Ердоган изрази желание за съживяване на присъединителния процес на своята страна към ЕС, който обаче припомни сериозните различия с Анкара по редица "горещи“ теми.

"Ние оставаме кандидати за присъединяване към ЕС и желаем да напреднем по-бързо в тази посока“, подчерта турският държавен глава след работна вечеря с председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск, организирана във Варна от българското председателство на ЕС.

Още интервюта и коментари ще намерите тук

Ердоган посочи доброто сътрудничество между Анкара и 28-те страни по отношение на имиграцията и борбата срещу тероризма, заявявайки, че се надява двете страни да са излезли от "един много труден период“.

Много облаци продължават обаче да помрачават отношенията между Анкара и Брюксел, като се започне от ерозията на правовата държава в Турция след неуспешния опит за преврат през юли 2016, и се стигне до спорната военна намеса на Анкара срещу кюрдски групировки в северната част на Сирия, минавайки през разногласията с Гърция и Кипър.

По отношение на конкретни решения, днес не сме постигнали никакъв компромис, изтъкна Туск, подчертавайки, че единствено напредъкът по тези въпроси ще позволи да се подобрят отношенията между ЕС и Турция, включително и процесът на присъединяване.

Юнкер изрази желание за отменяне на извънредното положение, въведено от Анкара, както и "нов подход що се отнася до лишаването от свобода на журналисти“ в Турция. "Ние трябва да продължим диалога при тези наистина трудни обстоятелства“, посочи Туск.

Ердоган заяви преди срещата, че присъединяването към ЕС остава за Турция стратегическа цел, но процесът е замрял от няколко месеца. Анкара поиска бързо премахване на визовия режим за нейни граждани, желаещи да пътуват в ЕС.

Българският премиер Бойко Борисов, който бе домакин на срещата и чиято страна, съседна на Турция, за пръв път поема председателството на ЕС, изрази задоволство от връщането на партньорите "на масата за преговори“. "Мисля, че ще имаме и друга среща до края на българското председателство през юни“, заяви той.

Никоя страна няма интерес да проваля преговорите. За Турция ЕС остава ценен търговски партньор, а Брюксел има нужда от Анкара, за да овладее мигрантския поток. "ЕС е стратегически партньор за Турция, и би било грешка да се изолира Турция от ЕС“, подчерта Ердоган.

Напрежението нарасна с една степен миналата седмица, когато европейските ръководители осъдиха "повтарящите се незаконни действия“ на Турция в Егейско море и източната част на Средиземно море в ущърб на Гърция и Кипър, след няколко инцидента.

Турция определи като "неприемливи“ изявленията на ЕС и едновременно с това изрази своя гняв от европейските критики за нейната офанзива срещу кюрдските милиции „Сили за защита на народа“ в района на Африн, северозападна Сирия.

Един от приоритетите на страните членове на ЕС е да се уверят, че Анкара ще продължи да прилага споразумението за мигрантите, което бе сключено през март 2016 г. срещу финансова помощ и позволи да се намали с 97%, според Юнкер, потока към Европа.

Ердоган обаче за пореден път изрази недоволството си от "забавянията“ в изплащането на сумата от три милиарда евро, към която трябва да се прибавят и други три милиарда. Юнкер припомни, че изплащането на допълнителните траншове е при условие конкретни резултати.

И макар Анкара да увеличава сигналите, които дава за подобряване на отношенията с някои европейски страни като Германия, освобождавайки журналисти от затвора, ЕС продължава да се безпокои за чистките в Турция след неуспелия пуч. Повече от 55 000 души, сред които опозиционери и журналисти, бяха хвърлени в затвора, а над 160 000 – уволнени.

Удължаването на срока на извънредното положение, което действа в Турция от юли 2016 г. е довело до тежки нарушения на човешките права на стотици хиляди хора, алармира доклад на ООН от миналата седмица.

По време на посещението на Ердоган в Париж през януари, френският президент Еманюел Макрон спомена идеята за "партньорство“ между ЕС и Турция, ако няма присъединяване.

Румен Радев се срещна с Макрон във втора поредна седмица
12:27 | 14 Юли 2020 г.

Радев поздрави Макрон по случай Националния празни...

12:27 | 14 Юли 2020 г.
Президентът Румен Радев поздрави президента Еманюел Макрон по случай Националния празник на Френската република – 14 юли, съобщиха ...
12:27 | 14 Юли 2020 г.

"Денят на живо с Наделина Анева" днес: Вот на недо...

12:27 | 14 Юли 2020 г.
В "Денят на живо с Наделина Анева" днес от 20:20 ч. очаквайте:   ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ   Ще падне ли кабин...
Делян Пеевски в Народното събрание
12:25 | 14 Юли 2020 г.

Високотехнологична апаратура за PCR диагностика да...

12:25 | 14 Юли 2020 г.
Високотехнологична апаратура за PCR диагностика дари на ВМА-Варна "Интръст" на Делян Пеевски. Апаратът QuantStudio5 Real Ti...
Зам.-директор на СДВР Антон Златанов
12:20 | 14 Юли 2020 г.

СДВР: Продължавайте да протестирате, но без да се ...

12:20 | 14 Юли 2020 г.
Столичната полиция днес отново излезе с призив за мирно протичане на протестите в София и страната. Това заяви зам.-директорът на СДВР - ...
12:15 | 14 Юли 2020 г.

"Социална мрежа" днес: Срещаме ви с Теодор Тодоров...

12:15 | 14 Юли 2020 г.
В "Социална мрежа" днес от 14:30 ч. очаквайте:   ➡ 17-годишен младеж изобрети инвалидна количка за качване по стъл...
Букурещ
12:04 | 14 Юли 2020 г.

Посланикът на Кипър в Румъния открит мъртъв в рези...

12:04 | 14 Юли 2020 г.
Посланикът на Кипър в Румъния Филипос Критиотис е открит мъртъв в резиденцията си в Букурещ. Полицията започна разследване за предполагае...

гледай на живо

14.07.2020
 • в момента
  "Офанзива" - избрано
 • 13:00
  Новини
 • 13:20
  Патарински LIVE
 • 14:00
  Новини