Страхил Делийски: Намираме се в пространство на задълбочаващ се провинциализъм (ВИДЕО)

Демокрацията е в опасност, предупреди политологът

Страхил Делийски, Ирена Тодорова
Източник: Канал 3

„Все повече имаме завръщане към традиционните политически ценности. Няма как да не обвържем разказа със Студената война към настоящата ситуация, тъй като това винаги е било част от политическите идеологии. За Запада и Изтока”. Това обяви Ирена Тодорова от Института за дясна политика в предаването "Денят на живо" по Канал 3 по повод усложнената международна обстановка.

„Противопоставянето между САЩ и Русия лесно можем да го поставим и като противопоставяне между либерализъм и консреватизъм. Картината е много по-голяма”, допълни Тодорова.

Политологът Страхил Делйиски обаче изрази малко по-различна гледна точка, тъй като президентът на САЩ Доналд Тръмп по-скоро се числи към консерватизма, какъвто е и Владимир Путин, а освен това очерта разлики и между Студената война и настоящата ситуация.

„Определено Тръмп може също да го поставим към консерватизма. Струва ми се обаче, че има една основна разлика между Студената война и сега. Тогава имаме не просто сблъсък между демокрация и тоталитаризъм, а и между капитализъм и антикапитализъм. Т.е. тогава нещата излеждат по-ясни. Докато сега никой не оспорва капиталистическите възгледи на Путин. Даже той е пример за неолиберален капитализъм.

По-скоро това е сблъсък между политически елити, които търсят легитимация в света”, коментира Делийски.

„Действително има разлика между преди и сега, най-малкото защото светът не е преживял наскоро унищожителна война”, съгласи се Ирена Тодорова.

„Ако си припомним тогава имаме ясно изразени центрове. Капитализмът е една точка на противопоставяне, но има и друга идеология на противопоставяне като комунизма и антикмунизма.

В момента обаче имаме много повече гледни точки и играчи. Например Европейския съюз, който също е център на вземане на решение. Има един много отявлен разлом между консервативни популисти и либерални елитисти. На Запад виждаме, че либерално настроените управляват, докато на Изток е съвсем различно. Освен това се появяват и нови политически лидери като Курц, Трюдо или Макрон. Т.е. има ново поколение политици, които разбиват традиционното”, добави тя.

Вижте още интервюта и коментари!

И докато специалистите смятат, че по света се връща политиката на идеологиите, те не виждат такава тенденция в нашата страна.

„В България говорим за скандали. Тук говорим за политика на ниво сблъсък. Не за глобална политика, не говорим за ценности и идеологии, а по-скоро за всекидневни проблеми. Това не е истинска политика”, каза Делийски.

„Безспорно все още доминира разделението комунисти и антикомунисти. Наново се повдига разделението на русофили и русофоби. Голям дебат по отношение на ценностите липсва.

Партиите със сигурност не са в най-доброто си състояние. Имат програми, но трудно можем да намерим кой знае какво разделение. Те все още са в онзи консенсус, който беше характерен преди кризата.

Големият проблем е, че освен че липсва политиката на ценностите, липсва и връзка с избирателите, гражданите. Сякаш се намираме в едно пространство на задълбочаващ се провинциализъм. Далеч сме от големите теми. Има очевидна умора от политиката”, каза още политологът.

„Съгласна съм за липсата на идеология на българските политически партии. Но има едно голямо „но”. Те функционират в системата на ЕС и за да оцелеят в този дебат, който Брюксел поставя, те трябва да се ориентират. И за да се ориентират, те трябва отново да се насочват към дясното или лявото. Такъв пример бе дебатът за Истанбулската конвенция”, каза Тодорова.

Тя не се нае да коментира казуса „Скрипал” и позицията на България.

Относно ситуацията в България Делийски допълни:

„Колкото имаме нужда от нови проекти вдясно, толкова имаме нужда и от нова левица.

Какво се случва тук, какво се случва в Европа? Каква ще е новата левица? Демокрацията е в опасност. Тя е в опасност от неолиберализма. В опасност е и от новите антилиберални позиции”, каза Делийски и бе категоричен, че ново ляво в България все още не се заражда категорично и че много по-видим е десният отговор.

Ирена Тодорова също бе на мнение, че либерализмът определено не умрял.
 

 

 

 

Етикети: Денят на живо
Амаду Гон Кулибали
21:52 | 08 Юли 2020 г.

Почина премиерът на Кот д‘Ивоар Амаду Гон Кулибали

21:52 | 08 Юли 2020 г.
Премиерът на Кот д'Ивоар Амаду Гон Кулибали почина на 61-годишна възраст. Както Ройтерс съобщи, това заяви президентът Аласейн Уатара...
Янко Янков
21:36 | 08 Юли 2020 г.

Янко Янков: Стига с този популизъм - президентът з...

21:36 | 08 Юли 2020 г.
Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски е назначена по закона за НСО, а президентът е ръководител на службата. Той трябва да е абсолютно ...
Басейн
21:33 | 08 Юли 2020 г.

Как коронакризата може да увеличи рисковете от уда...

21:33 | 08 Юли 2020 г.
Едва ли сте предполагали, че коронакризата би могла да доведе до повече удавяния, нали? Поне ние не сме го допускали, докато не прочетохм...
Владимир Путин и Си Дзинпин
21:05 | 08 Юли 2020 г.

Путин и Дзинпин ще засилят партньорството си в ене...

21:05 | 08 Юли 2020 г.
Владимир Путин и Си Дзинпин проведоха телефонен разговор днес, на който решиха, че руснаци и китайци трябва да задълбочат междусъседските...
Доц. Рачо Стойчев и д-р Мария Христова
21:00 | 08 Юли 2020 г.

Как пандемиите са променили хода на историята по с...

21:00 | 08 Юли 2020 г.
Пандемиите неведнъж са се превръщали в двигателя на промяната за човечеството, защото в името на нашето оцеляване сме се видели принудени...
Детска градина
20:46 | 08 Юли 2020 г.

Затвориха забавачка в Добрич заради служител с COV...

20:46 | 08 Юли 2020 г.
Детска градина №17 в Добрич е затворена заради положителна проба за коронавирус на човек от персонала. Утре ще бъдат направени PCR те...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо