Румен Кънчев: България взе сама решение според националния си интерес по случая Скрипал (ВИДЕО)

Не бе необходимо да се изсилваме с гонене на дипломати в този период, заяви бившият зам.-министър на отбраната

Румен Кънчев: България взе сама решение според националния 
 си интерессъзвучие с националния интерес в случая Скрипал (ВИДЕО)
Източник: Канал 3

Румен Кънчев: България взе сама решение според националния си интерессъзвучие с националния интерес в случая Скрипал (ВИДЕО)

България не биваше да взема рязка и категорична позиция по случая Скрипал, особено като председател на Европейския съвет. Но на България й се налага да взима абсолютно самостоятелни решения, които да са в съзвучие с националните интереси. И мисля, че в случая така беше направено от премиера на България. Такава оценка в "Денят на живо" даде на действията на българското правителство и дипломация бившият зам.-министър на отбраната Румен Кънчев. 
 
"България не биваше да взима рязка и категорична позиция, според мен. От друга страна външният министър изрази подкрепа и солидарност, но те винаги са в контекст, и не смятам, че е необходимо да се изсилваме с един такъв ход в този период от време", бе анализът на Румен Кънчев.
 
Той добави, че "трябва да се направят усилия да се подчертае, че по никакъв начин решението ни да не изгонваме руски дипломати не противоречи на общата позиция на ЕС и на НАТО. И аз мисля, че не противоречи".
 
Още интервюта и коментари ще намерите тук
 
Според него случаят с отравянето на Сергей и Юлия Скрипал е елемент от дипломатическата борба и изострянето на напрежението между Русия и САЩ. 
 
"И това е лош знак - не помня да са гонени толкова много дипломати от една страна в друга през Студената война", отбеляза Румен Кънчев.
 
Той подчерта, че според най-новия стратегически документ на САЩ светът навлиза в радикално нова фаза - т. нар. период "край на Студената война" вече го няма. "При нея се връщаме към класическото геополитическо съперничество на световната сцена, на която вече имаме три стратегически глобални играча: Русия, Китай и САЩ", посочи Румен  Кънчев.
 
Според него три са и зоните на най-сериозно стратегическо противопоставяне, в които има големи проблеми за решаване: Азиатско-Тихоокеанския регион (с проблема Северна Корея), Украйна и Близкия изток.
 
Европейският съюз няма военния капацитет да бъде световен играч, редом до САЩ, Русия и Китай, отчете бившият зам.-министър на отбраната. Той предположи, че на ЕС ще са й необходими от 10 до 15 г. да навакса изоставането си във военен аспект от САЩ, Русия и Китай.
 
Дълъг период на влошени отношения между САЩ и Русия предрече Румен Кънчев. "Не очаквам скорошно разведряване на отношенията им, напротив - колкото повече нарастват амбициите на руското политическо ръководство (искам да подчертая, че Русия вече е излязла от стадия на маргинална регионална сила, тя вече има глобални цели), толкова повече ще се изострят противоречията между Русия, Китай и САЩ", анализира Румен Кънчев.
 
Целият му анализ за международната обстановка в момента - вижте във видеото:
 

 

Букурещ
12:04 | 14 Юли 2020 г.

Посланикът на Кипър в Румъния открит мъртъв в рези...

12:04 | 14 Юли 2020 г.
Посланикът на Кипър в Румъния Филипос Критиотис е открит мъртъв в резиденцията си в Букурещ. Полицията започна разследване за предполагае...
COVID-19
11:38 | 14 Юли 2020 г.

Белодробното отделение в Ловеч е затворено заради ...

11:38 | 14 Юли 2020 г.
Пулмологичното отделение на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч е затворено за 48 часа заради пациент с COVID19, съобщава...
11:33 | 14 Юли 2020 г.

Прокуратурата пусна записи на Божков с политик и ж...

11:33 | 14 Юли 2020 г.
Специализирана прокуратура отдели материали от досъдебното производство, водено срещу обвиняемия Васил Божков и други лица, за участие в ...
11:31 | 14 Юли 2020 г.

Пиян и без книжка шофьор си спретна гонка с полица...

11:31 | 14 Юли 2020 г.
Трийсет и шест годишен мъж е задържан, след като шофирал в нетрезво състояние и без книжка и направил опит да избегне полицейска проверка...
Седемте рилски езера
11:22 | 14 Юли 2020 г.

Приключи проверка на реновирането на пътеките за С...

11:22 | 14 Юли 2020 г.
Приключи проверката, разпоредена от Окръжна прокуратура-Кюстендил, по спрения проект за реновиране на пътеките на Седемте рилски езера, с...
Автомат
11:20 | 14 Юли 2020 г.

Либийският парламент разреши военна намеса на Егип...

11:20 | 14 Юли 2020 г.
Парламентът на Либия прие предложение за разрешаване на Египет да се намеси военно, ако е необходимо, за да защити "националната сиг...

гледай на живо

14.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 12:20
  "Офанзива" - избрано
 • 13:00
  Новини
 • 13:20
  Патарински LIVE