Първан Симеонов: Силната БСП стяга ГЕРБ, разногласията в коалицията укрепват властта (ВИДЕО)

Упражняването на ежедневната власт е проблемът на управляващите, каза в Денят на живо директорът на Галъп

Източник: Канал 3

Ако питате мен, слуховете за бързи предсрочни избори са най-вече слухове. Големият проблем на властта е да не се провали в ежедневното управляване на властта, а не сраженията с политическите опоненти. Така обобщи в "Денят на живо" сегашното положение на българската политическа сцена Първан Симеонов, директор на "Галъп Интернешънъл".
 
Той посочи изводи от анализ на Института "Иван Хаджийски", които определи като "парадоксални", тъй като според тях разединените Обединени патриоти в коалицията стабилизират управляващите. 
 
"Единият от изводите е, че разединени Патриотите изглеждат още по-стабилно, отколкото обединени. Защо? Защото всеки говори в собствената си ниша", поясни Първан Симеонов.
 
"С проруската си позиция Волен Сидеров уплътнява своята ниша, с поведението си на балансьор Каракачанов уплътнява своята, и така е още по-лесно за Борисов, защото той няма едни обединени патриоти, няма обща позиция, и така ги менажира по-лесно - един по един. Така че парадоксално голямата коалиция с тези разногласия дори става по-стабилна", смята социологът.
 
Запитан от водещия Димитър Драганов кое може да провали управляващите, Първан Симеонов посочи конкретни проблеми от ежедневието. "Реакцията на правителството по случая Скрипал ще се хареса на хората, там ГЕРБ и голямата коалиция въобще едва ли ще претърпят проблем. Проблемите идват от другаде - от ЧЕЗ, от бягството на затворници. Точно там, където властта се проваля в това да упражнява властта ежедневно. Тя не се проваля в сражението с политическите опоненти, големият проблем е да не се провали в упражняването на властта", убеден е Първан Симеонов.
 
Той посочи и друг проблем за ГЕРБ - не агресивната опозиция в лицето на БСП, а евентуалното стабилизиране и обединяване на традиционната градска десница. "Поне засега разликата между ГЕРБ и БСП от няколко пункта се запазва, макар в дългосрочен порядък да се стеснява.
 
Нормално е всяка власт да се рони - бавно и полека, но тази власт има едно изненадващо предимство, че има силна опозиция. Когато имаш силна опозиция, това те стяга и тебе самия.
 
Големият проблем на ГЕРБ сега е, че зад гърба им ще има нови опити за концентрация на техния либерален коректив - старата градска десница. Тя сега се концентрира наново, натам върви. Тяхната ниша е малка, но тя си е тяхна. И точно затова е опасно за ГЕРБ - позволяват в тила им да им да се появи нещо.
 
БСП няма какво да им вземе, парцелирана е територията, колкото се стяга БСП, толкова се стяга и ГЕРБ. Но десницата има какво да им вземе. Затова появата на десница в гърба на ГЕРБ е по-опасна отколкото силната левица по фронта", обобщи Първан Симеонов.
 
Според него в момента на политическата повърхност е спокойно, но под нея се трупа раздразнение, което може да роди нов политически проект. 
 
Какво каза още Първан Симеонов за религиозността на българите, която ги доближава повече до Запада, отколкото до нашите съседи; за отношението им към Църквата; за покачването на доверието към нея като институция - вижте изключително интересния му анализ в  "Денят на живо":

19:06 | 16 Юли 2020 г.

Захариева казва как ще реагираме за превръщането н...

19:06 | 16 Юли 2020 г.
Вицепремиер и петима министри от кабинета ще вземат участие в петъчния парламентарен контрол.   Първи на трибуната ще се кач...
Даниела Дариткова
19:01 | 16 Юли 2020 г.

Дариткова: Оставките на тримата министри не са деп...

19:01 | 16 Юли 2020 г.
От правителствения пресцентър информираха снощи, че тримата министри ще подадат съответните документи още днес.   Премиерът ...
18:22 | 16 Юли 2020 г.

Борисов: Клипът от къщата ми е аранжиран (ВИДЕО)

18:22 | 16 Юли 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов подкара джипа си за поредна иснпекция. С него е зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. &nbs...
17:53 | 16 Юли 2020 г.

Марешки: Президентът сам си създава импийчмънт

17:53 | 16 Юли 2020 г.
По време на протестите проличава един сериозен цинизъм при президента, който нарече родителите на протестиращите мутри, защото демокрация...
17:04 | 16 Юли 2020 г.

Окончателно! Оправдаха Мишо Вандала за убийството ...

17:04 | 16 Юли 2020 г.
Върховният касационен съд (ВКС) оправда Михаил Туцов-Мишо Вандала за убийството на Красимир Гочев-Шмид. Той бе разстрелян с 6 изстре...
16:50 | 16 Юли 2020 г.

Данъчните поемат контрола над хазарта, 10% от прих...

16:50 | 16 Юли 2020 г.
Комисията по бюджет и финанси на парламента прие и на второ четене промените в Закона за хазарта, предложени от ГЕРБ.   Зако...

гледай на живо

16.07.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива