Акад. Ст. Воденичаров: Големият проблем на България е, че няма дългосрочни цели (ВИДЕО)

Семейства, които не отглеждат достойни граждани за обществото, да не разчитат на социални помощи, предложи ученият

Източник: Канал 3

Големият проблем на България е, е че ние, за разлика от другите успешни държави, нямаме дългосрочни цели. Например проблемите в България като демография, здравеопазване, образование и др. - техните резултати не се виждат след 3-4 години, а след 10-15 години. Такава констатация направи в "Денят на живо" академик Стефан Воденичаров, директор на  Института по металознание, съоръжения и технологии към БАН и председател на Сдружението "Инициатива Единение".
 
В него се обединиха учени, индустриалци, общественици за постигане на обединение на нацията и намаляване на бедността. От Сдружението представиха стратегическия документ - "Възгледи за национални цели и приоритети за устойчиво развитие на България",  като този месец ще бъде подготвен подробен списък с неотложни мерки за реализиране на националните цели и приоритети в двугодишен план.
 
Още интервюта, мнения и коментари ще намерите тук
 
"Липсата на дългосрочни цели означава, че ако нямате една дългосрочна програма и тя не се променя по време на прилагането на програмата, вие няма да стигнете до крайните цели", поясни академик Воденичаров.
 
Той посочи и някои от неотложните цели, предложени от Сдружението за широко обсъждане, преди зад реализацията им да застане държавата.
 
"Ние първо искаме да набележим някои национални цели и програмите за тяхното реализиране, които да бъдат широко обсъдени в страната, да се чуе мнението на повече хора. И след това всичките да кажем - това нещо ще го свършим по този начин",  продължи акад. Воденичаров.
 
"Краткосрочната важна цел е да преборим бедността в България, която може да бъде преборена като седнем да произвеждаме, да произвеждаме стоки с висока принадена стойност и да се върнем на мястото, на което сме били успешно - преди около 25-30 г. имахме изключителни постижения в областта на електрониката, на компютърните технологии, в земеделието - да не ги изброяваме", припомни академикът.
 
На възражението на водещия Димитър Драганов,  че наскоро учени предсказаха,  че при сегашните темпове населението на страната ще се стопи с 20% до 2040 г., академик Воденичаров уточни: "Колегите, разработили доклада, казват, че това ще се случи, ако не се предприемат мерки за спиране на този процес.
 
Вътре в една от главите в материала, който сме разработили, разглежда необходимите неотложни стъпки, които държавата да предприеме, за да спре това разрушение на страната. 
 
В самата прогноза са предложени мерки - например, първото, което е много неотложно: семейства, които не отглеждат достойни граждани за обществото, не трябва да разчитат на социални помощи. Не може да получаваш помощ от държавата, ако не работиш за бъдещето на държавата", категоричен е ученият.
 
"Когато детето расте без да учи, без да има достатъчно образование, възпитание в семейството - ето въпрос, който много се подценява: всички несполуки се прехвърлят на училището и на учителите. А отговорността на родителите за възпитанието вкъщи някак се пренебрегва и родителите някак си отстъпват от задълженията си", посочи акад. Воденичаров.
 
За занемареното възпитание в семейството той даде пример с резултатите от скорошно изследване: "Имаше изследване, че в едно средно българско семейство родителите говорят средно по 15-20 минути с децата си - виждате какво отчуждаване се получава още в детска възраст".
 
Според акад. Стефан Воденичаров друг сериозен проблем за демографската криза у нас е, че жените твърде късно раждат. "Проблемът при тях е, че те имат вече голямо присъствие в стопанския и икономическия живот в страната. Това означава, че всяка жена започва своята кариера и не иска нейното кариерно развитие да спре от отглеждането на деца", отбеляза тенденцията акад. Воденичаров.
 
Сред предложените стъпки от Сдружението е намаляване на продължителността на майчинството, осигуряване на условия децата да се отглеждат подходящо - "има няколко модела, които се предлагат в Европа и други неща, но трябва държавата да застане зад тях".
 
Целият разговор с академик Стефан Воденичаров за неотложните мерки за спасението на България - вижте във видеото:
 

Етикети: Денят на живо
Дядо Коледа 2020 г.
21:58 | 05 Декември 2020 г.

Дядо Коледа се готви за социалната дистанция по пр...

21:58 | 05 Декември 2020 г.
Коледа несъмнено е най-семейният празник в християнския свят и макар мнозина да го прекарват с цялото си семейство, тази година тържества...
Китай заби знамето си на Луната
21:40 | 05 Декември 2020 г.

Китай постави знамето си на Луната (ВИДЕО)

21:40 | 05 Декември 2020 г.
Китай постави знамето си на Луната. Това е част от мисията на китайската космическа сонда "Чан'ъ-5 , която взе проби от повърхно...
Брекзит
21:11 | 05 Декември 2020 г.

Преговорите по Брекзит продължават и в неделя

21:11 | 05 Декември 2020 г.
Великобритания и ЕС постигнаха напредък в преговорите за бъдещи отношения след Брекзит, но съществените разлики остават в същите три обла...
Полагане на газови тръби
20:38 | 05 Декември 2020 г.

САЩ настоява за мораториум върху „Северен поток-2"

20:38 | 05 Декември 2020 г.
САЩ поискаха от Германия и Европейския съюз мораториум за продължаване на строителството на газопровода „Северен поток 2“ кат...
Петролен танкер
20:19 | 05 Декември 2020 г.

Иран е изпратил десетина танкера с гориво за Венец...

20:19 | 05 Декември 2020 г.
Иран е изпратил около десет танкера с гориво към бреговете на Венецуела, съобщи Bloomberg, цитирана от Дарик. Според източници на аге...
Коледен базар в София
20:09 | 05 Декември 2020 г.

Протестиращи нахлуха на Немския коледен базар

20:09 | 05 Декември 2020 г.
Недоволните от правителството излязоха за 150-и ден на протест в София, предава NOVA. Протестиращите нахлуха на Немския коледен базар...

гледай на живо

06.12.2020
  • в момента