Акад. Ст. Воденичаров: Големият проблем на България е, че няма дългосрочни цели (ВИДЕО)

Семейства, които не отглеждат достойни граждани за обществото, да не разчитат на социални помощи, предложи ученият

Източник: Канал 3

Големият проблем на България е, е че ние, за разлика от другите успешни държави, нямаме дългосрочни цели. Например проблемите в България като демография, здравеопазване, образование и др. - техните резултати не се виждат след 3-4 години, а след 10-15 години. Такава констатация направи в "Денят на живо" академик Стефан Воденичаров, директор на  Института по металознание, съоръжения и технологии към БАН и председател на Сдружението "Инициатива Единение".
 
В него се обединиха учени, индустриалци, общественици за постигане на обединение на нацията и намаляване на бедността. От Сдружението представиха стратегическия документ - "Възгледи за национални цели и приоритети за устойчиво развитие на България",  като този месец ще бъде подготвен подробен списък с неотложни мерки за реализиране на националните цели и приоритети в двугодишен план.
 
Още интервюта, мнения и коментари ще намерите тук
 
"Липсата на дългосрочни цели означава, че ако нямате една дългосрочна програма и тя не се променя по време на прилагането на програмата, вие няма да стигнете до крайните цели", поясни академик Воденичаров.
 
Той посочи и някои от неотложните цели, предложени от Сдружението за широко обсъждане, преди зад реализацията им да застане държавата.
 
"Ние първо искаме да набележим някои национални цели и програмите за тяхното реализиране, които да бъдат широко обсъдени в страната, да се чуе мнението на повече хора. И след това всичките да кажем - това нещо ще го свършим по този начин",  продължи акад. Воденичаров.
 
"Краткосрочната важна цел е да преборим бедността в България, която може да бъде преборена като седнем да произвеждаме, да произвеждаме стоки с висока принадена стойност и да се върнем на мястото, на което сме били успешно - преди около 25-30 г. имахме изключителни постижения в областта на електрониката, на компютърните технологии, в земеделието - да не ги изброяваме", припомни академикът.
 
На възражението на водещия Димитър Драганов,  че наскоро учени предсказаха,  че при сегашните темпове населението на страната ще се стопи с 20% до 2040 г., академик Воденичаров уточни: "Колегите, разработили доклада, казват, че това ще се случи, ако не се предприемат мерки за спиране на този процес.
 
Вътре в една от главите в материала, който сме разработили, разглежда необходимите неотложни стъпки, които държавата да предприеме, за да спре това разрушение на страната. 
 
В самата прогноза са предложени мерки - например, първото, което е много неотложно: семейства, които не отглеждат достойни граждани за обществото, не трябва да разчитат на социални помощи. Не може да получаваш помощ от държавата, ако не работиш за бъдещето на държавата", категоричен е ученият.
 
"Когато детето расте без да учи, без да има достатъчно образование, възпитание в семейството - ето въпрос, който много се подценява: всички несполуки се прехвърлят на училището и на учителите. А отговорността на родителите за възпитанието вкъщи някак се пренебрегва и родителите някак си отстъпват от задълженията си", посочи акад. Воденичаров.
 
За занемареното възпитание в семейството той даде пример с резултатите от скорошно изследване: "Имаше изследване, че в едно средно българско семейство родителите говорят средно по 15-20 минути с децата си - виждате какво отчуждаване се получава още в детска възраст".
 
Според акад. Стефан Воденичаров друг сериозен проблем за демографската криза у нас е, че жените твърде късно раждат. "Проблемът при тях е, че те имат вече голямо присъствие в стопанския и икономическия живот в страната. Това означава, че всяка жена започва своята кариера и не иска нейното кариерно развитие да спре от отглеждането на деца", отбеляза тенденцията акад. Воденичаров.
 
Сред предложените стъпки от Сдружението е намаляване на продължителността на майчинството, осигуряване на условия децата да се отглеждат подходящо - "има няколко модела, които се предлагат в Европа и други неща, но трябва държавата да застане зад тях".
 
Целият разговор с академик Стефан Воденичаров за неотложните мерки за спасението на България - вижте във видеото:
 

Етикети: Денят на живо
Бойко Борисов
13:43 | 03 Юли 2020 г.

Премиерът обсъди с Националния оперативен щаб гото...

13:43 | 03 Юли 2020 г.
Министър-председателят Бойко Борисов проведе работна среща с Националния оперативен щаб, на която бе обсъдена актуалната епидемична обста...
пуканки
13:41 | 03 Юли 2020 г.

"Социална мрежа" днес: Новите заглавия на големия ...

13:41 | 03 Юли 2020 г.
В "Социална мрежа" днес от 14:30 ч. очаквайте:   ➡ Новите заглавия на големия екран от кинокритика Димитър Дринов ...
Бойко Борисов
13:40 | 03 Юли 2020 г.

Борисов откри нова складова база край Пазарджик

13:40 | 03 Юли 2020 г.
Работните места и доходите са важни, българската икономиката продължава да работи, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на...
Стъпките към успеха
13:31 | 03 Юли 2020 г.

"Стъпките към успеха" този уикенд от 13:15 ч.: Та...

13:31 | 03 Юли 2020 г.
В „Стъпките към успеха” този уикенд Ви срещаме с двама артисти, изявени, както на музикалната сцена, така и в киното. &nb...
Еврофутбол
13:23 | 03 Юли 2020 г.

Върнаха лиценза на „Еврофутбол“ на първа инстанция

13:23 | 03 Юли 2020 г.
Лицензът на „Еврофутбол“ е отнет неправомерно, според Административния съд в София, където днес приключи делото на първа инст...
врабчета
13:04 | 03 Юли 2020 г.

Уникална песен на врабчета измина 3000 км за 20 го...

13:04 | 03 Юли 2020 г.
Уникална птича песен, разпространена сред вид врабчета в Канада, измина 3000 км за 20 години и измести традиционната, съобщиха АФП и в. &...

гледай на живо

03.07.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини