Проф. Андрей Пантев: Войни ще има, но Москва няма да бомбардира Вашингтон и Младост няма да гръмне в ядрен взрив (видео)

Повечето балкански политически дейци са доста кротки в своето поведение, каза професорът

Проф. Андрей Пантев: Войни ще има, но Москва няма да бомбардира Вашингтон и Младост няма да гръмне в ядрен взрив (видео)
Източник: Канал 3

Проф. Андрей Пантев: Войни ще има, но Москва няма да бомбардира Вашингтон и Младост няма да гръмне в ядрен взрив (видео)

”Щастието е условно и ситуационно състояние. Има щастливи хора в затвора и нещастни в Холивуд – там дори има повече самоубийства, отколкото в затвора. В последното си интервю Тенеси Уилямс преди да се самоубие той казва, че ”щастливи са само безчувствените хора”. Когато болезнено изживяваш семейна или приятелска среда, интелектуалния, духовния, гражданския климат, моралното здраве на своето общество, ти не можеш да бъдеш щастлив, защото винаги ще има негодници, но, слава Богу, ще има и благородни хора, които не изчезват”.

Това каза професор Андрей Пантев в ефира на предаването ”Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3.

”Злото никога няма да бъде победено, защото то е заложено в природната същност на човека – човекът е добър, човекът е лош. Човекът е негодник, човекът е рицар. Това лежи в основната част на всички религии, не само страхът от смъртта, който също е мотивация за вяра. Не случайно във всички космически, романтични, приключенски одисеи, писателите фантасти вкарват хора, които летят в галактики и между тях има любов и омраза, има завист и саможертва, така че човешкият живот е низ – човекът може да бъде много добър и много лош, в зависимост как се случи – това не е природна същност.

Никога един човек не може да бъде само добър, в него тлеят въглищата на предишни генни, духовни предпоставки, при които може да си добър в една обстановка и зъл, дори жесток, при друга. Тази идея - вечна обич, вечна правда в света, е неосъществима. Затова Айнщайн пише, че четвъртата Световна война ще започне с камъни, което значи, че агресията винаги ще съществува в човешкия род и това е нещастието на нашето общочовешко племе - че се избиваме повече, отколкото се обичаме”, продължи с коментара си професорът.

„Естествено, че при такава война, при която Москва бомбардира Вашингтон, и Вашингтон обратно, и тук Младост ще гръмне в кълбо от ядрен взрив, няма как да бъде, но ще има войни, които са част от историята, ще има унизени и оскърбени. Основната драма на човешкия живот на тази планета е, че технологическият процес е много по-напред”, допълни той.

„Войни ще има. Малки! Има една теория още от времето на великия изобретател Тесла, която казва, че за да има мир трябва да има две много силни военно-политически центрове. Това по-късно е осъществено по време на блоковата система, при която задържането със сила май беше по-ефективно от сегашните локални войни, които вече не са чак толкова легални и всякакъв дребен инцидент може да предизвика величави, страховити, унищожителни, верижни ответни реакции”, категоричен е Андрей Пантев.

Вижте още интервюта, анализи и коментари 

”Повечето балкански политически дейци, не знам от комплекс ли, са, да не кажа шушумиги, но доста кротки в своето поведение. Когато се натрупат напрежение, предупреждение, заплахи, коалиции, съюзи, гаранции, тогава от една кибритена клечка може да избухне барутеното буре”, смята професор Пантев.

„Започнаха да убиват вярата в добротата на човешкия род. Не можеш да говориш за мир и да се въоръжаваш до зъби”, заяви той.

Вижте още от интервюто на професор Андрей Пантев във видеото:

Левски- Локомотив Пловдив
08:38 | 09 Юли 2020 г.

Бум на заразените с коронавирус в Локо Пд след фин...

08:38 | 09 Юли 2020 г.
След новия рекорд за новозаразени с коронавирус за едно денонощие в България, в българския футбол продължава да има сътресения, свързани ...
Поредна спецакция на прокуратурата и МВР срещу Васил Божков 1
08:27 | 09 Юли 2020 г.

Мащабна спецакция в Габрово , главният прокурор Ге...

08:27 | 09 Юли 2020 г.
Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов пътуват за Габрово във връзка с провеждаща се в региона поредна опе...
08:14 | 09 Юли 2020 г.

Честваме 170-та годишнина от рождението на Иван Ва...

08:14 | 09 Юли 2020 г.
На 9 юли България чества 170 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов.   „На теб, Българ...
07:52 | 09 Юли 2020 г.

Захариева се среща с чешкия си колега Томаш Петрич...

07:52 | 09 Юли 2020 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е на официално посещение в Чехия до 10 юли по покана на министъра на външ...
07:43 | 09 Юли 2020 г.

Слънчево и по-топло време ни чака днес

07:43 | 09 Юли 2020 г.
В четвъртък над страната ще бъде слънчево, разкъсана облачност ще има над североизточните.   Валежи не се очакват. Ще духа с...
07:33 | 09 Юли 2020 г.

Разширяват обхвата на предучилищното образование

07:33 | 09 Юли 2020 г.
Задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца, контролът и функционирането на настоятелствата към детските градини и училищ...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо
 • 10:00
  Новини