Борисов: Искам да правя добро, каратето ме направи борец за мир

Културните и исторически връзки с Русия са едно, но България категорично е ориентирана към НАТО и ЕС

Бойко Борисов
Източник: nzz.ch

Аз съм човек, който иска да върши добро. Това обяви българският министър-председател Бойко Борисов в интервю за швейцарското политическо издание "Нойе Цюрхер Цайтунг". Медията отреди специално внимание на българския премиер покрай председателството на страната ни на Съвета на Европейския съюз, като е успяла да вземе интервю с него малко след посещението му в Босна и Херцеговина.

Ето и цялото интервю:

- Вие оформихте политиката на България, както никой друг през последното десетилетие. В същото време искате да стоите далеч от политическата класа. Популист ли сте?

- Аз съм човек, който иска да прави добро. Аз бях пожарникар. Това е една от най-трудните и най-хуманните професии – спасявате хората и това, което те имат. Хората бягат от огъня, а вие влизате в него. Докато бях пожарникар, никога не съм си представял, че някога ще стана министър-председател. Когато обаче видя новите магистрали днес, метрото в София – това ме прави щастлив. Благодарение на Европейския съюз успяхме да осъществим това. Българите няма да забравят европейската солидарност. Между другото, журналистите често забравят, че имам докторска степен като инженер. Интересувата се повече от моя черен колан по карате (смее се).

- Опитът Ви в бойните изкуства полезен ли Вие в политиката?

- Да. Повечето хора може и да не знаят, но каратето не е насилие, а съобразителност и ценности. То ме направи борец за мир. Убеден съм, че няма по-добра борба от тази за мира. Това оформи и моя стил в политиката, с постоянен диалог и компромиси, докато не вземем правилното решение.

- Тази политика на компромиси ли е причината да Ви изберат три пъти във времена на голяма нестабилност и социално напрежение?

- Българите живеят в авторитарен режим до ’90-те години на миналия век. Но сега хората са тези, които дават и вземат властта. Всеки път, когато чувствах, че обществеността не ме харесва или не сме достатъчно убедителни в това, което правим, подавах оставката си, за да могат хората да направят своя избор. И винаги се връщахме на власт.

- Сега управлявате с Обединени патриоти. Това е коалиция, която се състои отчасти от крайно десни партии. Защо един центрист като Вас, влиза в такава проблематична коалиция?

- Това е, което хората са решили. Гласът народен е глас Божий, както казваме в България. Нашите естествени десни съюзници не влязоха в парламента, а бившите комунисти и партията на турското малцинство бяха напълно неприемливи партньори. Миналата година показахме, че се допълваме добре с патриотите.

- Можете ли да дадете пример?

- Защитата на границата и ограничаването на миграционната криза бяха много важтни за хората. Увеличаването на пенсиите и средствата за образование са още едно постижение.

- Имаше и спор, тъй като една от партиите заплашваше да напусне коалицията. Заради това Вие оттеглихте Истанбулската конвенция, която вече беше приета от правителството Ви.

- Трябва да се фокусираме върху ролята на социалистите. Правителството прие Истанбулската конвенция, понеже се стреми да защити жените и децата от домашно насилие. Но бившите комунисти успяха да изплашат обществото. Те пренасочиха дискусията от защита на жените и децата към предполагаемото въвеждане на „трети пол”. Заради това трябваше да оттеглим конвенцията и да възстановим въпроса по-натам във времето, в по-спокойна атмосфера.

- Но вашият коалиционен партньор също оказва съпротива срещу конвенцията.

- Основните виновници да не бъде приета конвенцията са социалистите и близкия им президент Румен Радев. Те трябва да обяснят защо подкрепят насилието.

- Социалистите и Радев се считат за приятелски настроени към Русия. Той подкрепя балансираните отношения със Запада и Русия. Как, Вие, позиционирате България в тези сложни отношения?

- Културните и религиозни връзки с Русия са важни. Не сме забравили, че хиляди руснаци са дали живота си за Освобождението на България от Османската империя. Затова е нормално да им благодаря. Но не може да има най-малко съмнение, че принадлежим към Европейския съюз и НАТО. България доказа, че е лоялен и дисциплиниран член на тези съюзи. Изобщо не става дума за избор между Русия и Запада. България е ЕС, България е НАТО. Историята, културата, бизнесът и традициите са едно, но западната ориентация е решение, което като страна сме взели категорично.

- За разлика от повечето държави в ЕС решихте да не гоните руски дипломати след отравянето на Сергей Скрипал.

- На Европейския съвет всички единодушно изразиха солидарността си с Великобритания. На национално равнище ние направихме същото. Мисля, че не трябва да се предприемат по-сурови мерки срещу Русия, докато не бъдат представени други доказателства. Презумпцията за невинност е от основно значение за европейската ценностна систева и правовата държава.

- Имаше ли натиск да направите нещо повече?

- Направихме това, което сметнахме за редно. Спомням си добре как атакувахме Ирак, без да имаме достатъчно доказателства. Тони Блеър трябваше да се извинява след това. България също бе обвинена през 1981 г., че е стояла зад атаката срещу папата. Това се оказа лъжа и игра на разузнавателните служби.

- Следователно твърденията срещу Русия са игра на разузнавателните служби.

- Смятам, че не трябва да се предприемат по-сурови мерки срещу Русия, докато не бъдат представени допълнителни доказателства. Ако приемем, че ако европейците могат да бъдат атакувани с химически оръжия, значи имаме сериозен проблем. Въпросът тогава е: Как достигна това до Великобритания? И ако тези оръжия са толкова опасни, как жертвите могат да се възстановят след тях. Не трябва да съдим цяла държава. Презупцията за невинност е от основно значение европейската ценностна система.

- Говорейки за това - проблемите на правовата държава и корупцията в България са причините, поради която страната все още е обект на мониторинговия механизъм на ЕС. Сега създадохте нов антикорупционен орган. Какво може да направи той?

- Като независима институция тя има за цел да се бори с корупцията и да отнема незаконно придобито имущество. Ако открие престъпленя, този орган трябва да ги придвижи към главния прокурор.

- Парламентът назначава ръководството на органа. Не политизира ли това неговите функции, вместо да го прави по-независим?

- Парламентът е най-представителният и демократичен орган в България. Контролът от страна на депутатите върху тези служители, които са отговорни за борбата с корупцията, гарантира тяхната независимост.

- Въпреки корупционните проблеми в България, Вашата лична репутация в чужбина е много добра. Считат Ви за гарант за стабилност.

- Не ме интересуват подобни етикети. Искам стабилност за хората в региони и правя всичко възможно, за да я постигна.

- Каква роля може да играе България в този труден регион? Малко преди началото на председателството ви на Съвета на ЕС, председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви стартегията за разширяване към Западните Балкани.

- Спомням си добре как НАТО бомбардираше Сърбия само на няколко километра от българската граница. Наскоро посетих Мостар в Босна и Херцеговина. Дупките от куршуми още са по сградите. Конфликтите по на Балканите могат да избухнат бързо, както показват последните сто години. Какво постигнахме. Районът е най-бедният в Европа. Ето защо искам да допринеса за развитието на Балканите. Искам да изградя и завърша транспортните коридори между Азия и Европа, със свързващи градове като София, Белград и Солун, с пътища, железопътни линии и информационни магистрали.

- Какво може да постигне България в рамките на председателството на Съвета на ЕС?

- Виждам себе си и България като част от екип. Разширяването на ЕС и инфраструктурните проекти на Балканите не могат да бъдат завършени за шест месеца. Фактът, че Западаните Балкани отново са един от приоритетите обаче виждам като личен успех. Австрия ще продължи работата по това през втората половина от годината. Нека изчакаме краят на нашето председателство и след това да правим равносметки.

 

Етикети: Бойко Борисов
протест
18:13 | 14 Юли 2020 г.

6-ти ден на антиправителствени протести в София

18:13 | 14 Юли 2020 г.
6-ти ден на антиправителствени протести. В 17 часа софиянци се събраха пред президентството, а в по-късните часове се очаква да преминат ...
карта
18:03 | 14 Юли 2020 г.

МВнР с интерактивна карта за придвижването по свет...

18:03 | 14 Юли 2020 г.
На официалния сайт на МВнР от днес функционира интерактивна карта, която предоставя структурирана информация за начина на преминаване на ...
17:53 | 14 Юли 2020 г.

Правосъдното министерство предложи правна рамка на...

17:53 | 14 Юли 2020 г.
Работната група, създадена със заповед на министъра на правосъдието Данаил Кирилов на 9 юни 2020 година, предложи правна рамка на дейност...
Борисов
17:39 | 14 Юли 2020 г.

Борисов участва в Политическия форум на високо рав...

17:39 | 14 Юли 2020 г.
Министър-председателят Бойко Борисов участва в Политическия форум на високо равнище по устойчиво развитие, което е най-важното събитие по...
Георги Колев
17:30 | 14 Юли 2020 г.

Георги Колев, НФСБ: Много е евтино да не се зарази...

17:30 | 14 Юли 2020 г.
Разхлабването на мерките – как патриотично да изолираме вируса от обществото? По темата в предаването Патарински LIVE разсъждава де...
covid-19
17:16 | 14 Юли 2020 г.

US компании пускат ваксина срещу COVID-19 до края ...

17:16 | 14 Юли 2020 г.
Фармацевтичните компании, които си сътрудничат с американското правителство, са на път да започнат активно производство на ваксина срещу ...

гледай на живо

14.07.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива