Бизнесменът Ваклин: Кметицата Иванчева сама си поиска парите, мястото и сумата

Няма заговор срещу нея, а срещу корупцията, заяви строителният предприемач

Източник: novini.bg

Няма заговор срещу кметицата на "Младост“ Иванчева, има заговор срещу корупционните практики и трябва цялото общество да участва – не с протести по улиците, а с противодействие. Всеки, който има проблем, трябва да подава сигнал.

Това заяви Александър Ваклин, бизнесменът, който твърди, че му е искан откуп срещу разрешително за строеж от кметицата на "Младост“ Десислава Иванчева. По данни на обвинението именно той е осигурил парите, които да бъдат дадени като подкуп на кметицата, грейнала после като "коледна елха" с белязаните банкноти.

Иванчева се разкрещя в съда, обяви, че била натопена от "Ваклин груп"

"Обществото трябва да разбере, че администрацията е там, за да извършва услуги. Аз ще бъда удовлетворен, ако се види след шест месеца , че администрацията работи в услуга на хората“, коментира Ваклин.

Няма заговор - има поискани пари, има подаден сигнал, има хванат за даване на подкуп, твърди той. "Тя сама си поиска парите, поиска мястото, определи сумата“, аргументира се Ваклин.

Още интервюта и коментари ще намерите тук

Процедурата, според която заповедите на главния архитект се пращат на районните кметове Ваклин определи като изключително изтощителна. Срокът, за който трябва да се даде решението на кмета на района е 2 седмици, а според бизнесмена неговата преписка е от юни миналата година.

"Общински съветници са се опитали да вразумят Иванчева, че има граници на разумното, но тя не ги послуша. Служители от общината бяха казали на колеги от фирмата, че проблемът е личен“, каза Ваклин.

Той обаче отказа да каже дали лично кметицата на "Младост“ е поискала подкупа, мотивирайки се, че това са данни, които са обект на разследването. Ваклин уточни, че не той е осъществил контакта с Иванчева, защото четири пъти е записвал час при нея, но тя нито веднъж не е дошла, а е пращала свои заместници.

"Веднага щом ми бяха поискани парите, веднага се обърнах към комисията за противодействие на корупцията. Вярвам, че органите са си свършили добре работата, видях как работят – те са изключителни професионалисти, каза бизнесменът и препоръча хората да подават винаги сигнал, когато имат проблем.

Ваклин коментира, че нито той, нито комисията за противодействие на корупцията, нито спецпрокуратурата са доволни от подобни корупционни практики. Той пак повтори, че Иванчева е определила мястото, сумата на парите и кога да й бъдат дадени.

"Борбата за зелена София е нещо, което аз подкрепям. Идеята за зеления град е идея, която и главният архитект на София подкрепя, но Иванчева се бе превърнала в синдром – човек който се усещаше над закона. Тя се държеше като самодържец на над 270 хил. жители (жителите на жк Младост).

Не, няма заговор, има заговор срещу корупционните практики и трябва цялото общество да участва – не с протести по улиците, а с противодействия. Обществото трябва да разбере, че администрацията е там, за да извършва услуги от общество. Аз ще бъда удовлетворен, ако се види след шест месеца, че администрацията работи в услуга на хората, коментира Ваклин.

Той подчерта, че не са му върнали парите.

Вчера спецсъдът остави в ареста Десислава Иванчева. В ареста остават и нейната заместничка Биляна Петрова и посредникът Петко Дюлгеров. И вчера прокурор Илиян Рангелов посочи, че парите не са върнати на Ваклин, те са му били предоставени за нуждите на разследването.

17:04 | 16 Юли 2020 г.

Окончателно! Оправдаха Мишо Вандала за убийството ...

17:04 | 16 Юли 2020 г.
Върховният касационен съд (ВКС) оправда Михаил Туцов-Мишо Вандала за убийството на Красимир Гочев-Шмид. Той бе разстрелян с 6 изстре...
16:50 | 16 Юли 2020 г.

Данъчните поемат контрола над хазарта, 10% от прих...

16:50 | 16 Юли 2020 г.
Комисията по бюджет и финанси на парламента прие и на второ четене промените в Закона за хазарта, предложени от ГЕРБ.   Зако...
12,2 млн. евро в помощ на малки и средни фирми в пограничните райони на България и Гърция
16:29 | 16 Юли 2020 г.

12,2 млн. евро в помощ на малки и средни фирми в п...

16:29 | 16 Юли 2020 г.
Над 12,2 млн. евро ще бъдат предоставени за развитие на малките и средни предприятия по пилотна мярка в пограничните райони на България и...
Полицаите от Гоце Делчев поемат щафетата на протестите за по-високи заплати
16:27 | 16 Юли 2020 г.

Полицаите, проверявани за употребена сила при прот...

16:27 | 16 Юли 2020 г.
Установени са полицейските служители, за които се води разследване за употреба на физическа сила по време на антиправителствените протест...
16:21 | 16 Юли 2020 г.

НАП проверява медицинските лаборатории

16:21 | 16 Юли 2020 г.
Инспектори на НАП започват поредица от открити наблюдения и контролни покупки в лицензираните медицински лаборатории, които извършват тес...
16:00 | 16 Юли 2020 г.

Одисей Спасов: Има голям риск от фалити в туристич...

16:00 | 16 Юли 2020 г.
Туристическият бранш е изправен пред сериозна криза. Има голям риск от фалити и той се увеличава всеки божи ден, след като няма подкрепа ...

гледай на живо

16.07.2020
 • в момента
  Патарински LIVE
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини