Ердоган бърза да стане супер президент преди икономиката да се срине окончателно

С предсрочните избори на 24 юни той иска да направи дълъг скок към още повече сила и власт

Източник: EPA/БГНЕС

Коментар на Кристиан Буткерайт от АRD

Преди една година турският президент спечели с малка преднина инициирания от него референдум за конституционни промени, които заменят парламентарната система с президентска. Малко след това Ердоган увери, че промените ще влязат в сила едва след новите избори, които трябваше да се проведат през ноември 2019.

Сега обаче турският държавен глава обяви, че президентските и парламентарни избори ще се проведат още тази година - на 24 юни.

Още коментари и интервюта ще намерите тук

Всъщност още след оспорвания референдум беше ясно, че Ердоган не иска да чака дълго, за да придобие свръхсилите на супер президента, гарантирани от новата президентска система. Въведеното извънредно положение в страната обаче направи това чакане поносимо за него: то му позволи да управлява така, сякаш президентската система вече е въведена.

Сега извънредното положение беше удължено за седми пореден път - с още три месеца. Но на турското правителство му става все по-трудно да намира аргументи за удължаването, а критиките стават все по-силни. При това не само от опозицията, но и от средите на турската икономика. Защото извънредното положение плаши инвеститорите и гони чуждите капитали, от които страната се нуждае спешно.

Именно икономическата ситуация в страната може да е една от водещите причини за това бързане. На хартия турската икономика може да се похвали със завиден растеж - през миналата година тя е нараснала с цели 7,4%. До голяма степен този растеж обаче се дължи на амбициозните строителни проекти на турското правителство и поради това той не се смята за особено устойчив.

Освен това много турски компании са натрупали сериозни дългове в долари и евро. През последните 12 месеца турската лира загуби почти една трета от стойността си и много експерти се опасяват, че това може да доведе до вълна от фалити на малки и средни предприятия.

Турските потребители и днес вече усещат обезценяването на лирата - например на бензиностанциите. И Ердоган очевидно иска да ги накара да гласуват още преди турската икономика да е тръгнала надолу, а настроенията да са се обърнали срещу него.

Същевременно голяма част от турците смятат турската военна операция в Сирия за много успешна. И Ердоган очевидно иска да използва и този импулс, за да извлече ползи на изборите.

За турската опозиция тази много ранна дата за избори е, меко казано, силно предизвикателство. Още в условията на извънредно положение те успяха да се убедят, че и дума не може да става за равни шансове. Техните предизборни прояви преди референдума биваха или забранявани, или пък всячески им се пречеше. А в същото време Ердоган кръстосваше страната с хеликоптер - от среща на среща.

Засега турската опозиция има само един представител, който може да отмъкне гласове от Ердоган - Мерал Акшенер, бивша министърка на вътрешните работи и председателка на новата националноконсервативна "Добра партия". Тя обаче би се справила значително по-добре, ако имаше повече време да популяризира програмата си. Насрочването на изборите за 24 юни усложнява задачата ѝ.

Както изглежда, Ердоган има достатъчно причини да бърза с тези избори. С тях той предприема дълъг скок към още повече сила и още повече власт. 

коронавирус
10:25 | 08 Юли 2020 г.

Кои са местата с най-висок риск да се заразим с CO...

10:25 | 08 Юли 2020 г.
Учените определиха местата, които са най-високорискови за заразяване с коронавируса. Според вестник "Известия" експертите е...
10:24 | 08 Юли 2020 г.

Борисов: Не е редно със заповед да стиснем хората ...

10:24 | 08 Юли 2020 г.
"Много по-развити държави продължават да се лутат, няма решение, което да можем да изпълним заедно. Считаме, че хората са добре инфо...
10:21 | 08 Юли 2020 г.

Хванаха мъж, подстрекавал жена си да се хвърли от ...

10:21 | 08 Юли 2020 г.
43-годишен мъж от Кюстендил е задържан заради склоняване към самоубийство на жена от града, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция ...
10:19 | 08 Юли 2020 г.

Шарлиз Терон приема трудно замяната й с по-млада а...

10:19 | 08 Юли 2020 г.
Шарлиз Терон сподели огорчението си от това, че няма да участва в продължението на „Лудия Макс: Пътят на яростта”. В разг...
Злато
10:15 | 08 Юли 2020 г.

Цената на златото с нов рекорд в Япония

10:15 | 08 Юли 2020 г.
Цената на златото достигна рекордна стойност в Страната на изгряващото слънце. Токийската компания „Танака кикиндзоку“, която...
10:12 | 08 Юли 2020 г.

Психолог за кризата: Вече сме във фазата на отрица...

10:12 | 08 Юли 2020 г.
Вече сме във фазата на отрицанието, която е свързана с недоволство и разочарование и обезверяване. Следващата фаза е на възстановяване - ...

гледай на живо

08.07.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 11:00
  Новини
 • 11:15
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп