Теодор Дечев: Увеличим ли цената на въглищата, увеличаваме и цената на тока (ВИДЕО)

Защо индустриалци и синдикати не се разбраха за вноса на чужди работници

Никой не е против да се увеличават заплатите на миньорите. Тяхното искане обаче не е да се увеличат заплатите им, а да се увеличи цената на въглищата. Ние сме против това, защото на следващия ден и трите ТЕЦ-а в маришкия басейн ще поискат увеличение на цената на тока. Това обяви в предаването "Денят на живо" по Канал 3 Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал по повод днешния протест на миньорите от маришкия басейн, които поискаха увеличение на цената на въглищата, за да бъде спасен въгледобива в България.

Един от мотивите за това е, че заради екологичните норми на Европейската комисия, ТЕЦ-овете трябва да компенсират с по-висока цена на въглищата.

"Еконормите изобщо не заплашват ТЕЦ-овете в Маришкия басейн, защото и трите имат перфектни сероочистващи системи. Тези норми засягат съвсем други електроцентрали.

Проблемът е много прост. Държавният ТЕЦ "Марица Изток 2" има като обществена поръчка и задача и да издържа футболния отбор Берое. Чудя се дали на ТЕЦ-а това му е работата. И ако профсъюзите малко се разровят ще се открият един куп несвойствени разходи и тогава ще можем да говорим.

Другите два ТЕЦ-а, пък знаем, че работят на преференциални цени.

Та тези три ТЕЦ-а само чакатда се увеличи цената на въглищата и да отиде в КЕВР и да поиска увеличение на цената на тока. И този път ще имат основание”, обяви Дечев.

"И от такова увеличение ще пострадат текстилна промишленост, обувна и такива, които се конкурират в международен план със страни като Бангладеш”, каза още представителят на индустриалците и отново уточни, че ТЕЦ-овете имат много несвойствени разходи, а в същото време се "дундуркат" други електроцентрали.

И отново повтори:

"Увеличим ли цената на въглищата, увеличаваме и цената на тока. А така увеличаваме и себестойността на промишлените производства.

Никой не мисли, че ние индустриалците мислим за работниците. Но ако се оскъпи производството, то ще бъдат намалени заплатите им".

Той увери, че работодателите наистина са притеснени и в момента дори започват серия от консултации за спасяването на някои отрасли.

Вижте още интервюта и коментари!

Индустриалци и синдикати днес не се разбраха по темата за внос на работници от чужбина по време на срещата на Националния съвет за тристранно сътрудничество. По темата в студиото говори и Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

Не става въпрос само за държави като Украйна, където живеят хора с български произход. Това твърдение е манипулативно. Става въпрос за всякакви трети страни.

Тези промени в Закона за трудовата мобилност се прокарват насилствено. Против сме, защото се нарушават процедури, включително такива на Министерски съвет. Работи се като на полето.

Необходимо е да се каже какъв ще бъде ефектът от тези промени. Това обаче не се прави и против това сме ние.

Не се казва каква хора ще дойдат”, каза Григорова.

„Ако те бяха направили някои отстъпки на нашите отстъпки, ние щяхме също да направим към някои техни искания. И ако те го бяха направили, нямаше да се получи това отпушване, за което те сега протестират”, обяви Дечев по адрес на синдикатите.

„Оказа се, че в Народното събрание и вицепремиера приеха с ентусиазъм нашите желания”, разясни представителят на АИКБ.

Той обясни, че имало някои конкретни специалности, на които да могат да се внасят работници по по-облекчен режим, за които синдикатите не са били съгласни. Според синдикатите обаче се пренебрегват българските работници и по този начин могат да се наемат чужденци, при положение, че преди това не е проверено дали има такива български специалисти.

„От началото на годината социалният диалог беше торпилиран. Работодателите спечелиха на своя страна Валери Симеонов и пробиха трудовото законодателство. Опасявам се, че това ще доведе до негативни последици, включително и ксенофобски сблъсъци”, обобщи Григорова.
 

Вино
14:25 | 09 Юли 2020 г.

Съдят столичанин, карал с 2,29 промила по „Патриар...

14:25 | 09 Юли 2020 г.
Софийска районна прокуратура даде на съд Тодор П. по обвинение, че е шофирал в нетрезво състояние лекия си автомобил на 4 март 2020 г., с...
Църквата “Света София“ в Истанбул
14:25 | 09 Юли 2020 г.

Турски съд ще обяви превръщането на "Света София" ...

14:25 | 09 Юли 2020 г.
Очква се утре турският съд да обяви, че превръщането на „Света София“ в музей през 1934 г. е било незаконно. Това ще проправи...
14:16 | 09 Юли 2020 г.

Турските власти откриха стоки за над 1,6 млн. лв. ...

14:16 | 09 Юли 2020 г.
Турските власти, отговорни за охраната на границите, са открили голямо количество нелегални стоки в пътнически автобус с българска регист...
Липа
14:15 | 09 Юли 2020 г.

Момчета на 14 и 15 години секли незаконно липи в П...

14:15 | 09 Юли 2020 г.
Две момчета на 14 и 15 години от плевенското село Мечка са задържани за незаконна сеч на липи в съседното село Ленково, съобщава МВР. ...
Народно събрание
13:48 | 09 Юли 2020 г.

На второ четене: Парламентът прие закона за държав...

13:48 | 09 Юли 2020 г.
Без дебати депутатите приеха на второ четене промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които се регламентира ...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини
 • 15:20
  Изкуство по време на пандемия
 • 15:30
  Социална мрежа