Здравеопазване по ценоразпис

Жена почина, защото нямаше пари за операция - свиквайте с това

Шуменски лекари излизат на протест
Източник: БГНЕС

Шуменски лекари излизат на протест

Не знам за вас, но за мен най-важната новина не беше смешният комсомолски скандал между младежите на двете най-големи партии, а подписаната смъртна присъда на една възрастна жена, при това не от палач, а от здравната система, задължена по Конституция да прави точно обратното - да спасява живот.

Само че къде тази смърт беше първа новина? Някой отбеляза ли, че Хипократовата клетва е надлимитна и не е подчинена на НЗОК?

Сега, естествено, ще гасим пожара на черния пиар. Ще започнат проверки по конкретния случай как болната е издъхнала, защото не е имала 15-20 хил. лв. да си плати клапата за сърцето и скъпата операция. Лекарите, досущ като бирници, я чакали да събере парите, защото Здравната каса давала по 2600 лв. само. Е, тази болна не успяла да ги събере и докторите пак чакали - да издъхне.

Не зная за вас, но мен не ме удовлетворява едната проверка по конкретната гибел в болницата, ако има такава. Защото дори и медицинските одитори да се произнесат как се е стигнало до фаталния изход за тази пациентка, те няма да застраховат следващия болен, обречен да умре по същия начин, тъй като не може да си позволи "медицинската услуга". И не върши работа нито обяснението, че системата не е дофинансирана, защото е, нито, че пътеките са евтини, нито, че малко работещи плащат здравни осигуровки.

В същото време партиите бягат като дявол от тамян от вдигане на здравната вноска, за да не си навлекат негативи сред избирателите, а най-вече в бизнеса. Самата мисъл да се пипне осигуровката за здраве е еретична, тема "табу", защото от 8% вноска работодателят плаща близо 5 на сто, а пациентът 3%. И, разбира се, бизнесът е по-гласовит от пациента, ще скочи и ще бъде чут. Помним как преди 8 години изрева, когато му наредиха да изплаща не само първия ден, а първите три дни от болничния.

Властта пък се е заклела да не пипа данъци и се хвали, че са ни най-ниските в Европа. Получава се затворен кръг, в който се въртят едни милиарди за здраве, само че изтичат за всичко друго, но не и по предназначение. Хората плащат здравни вноски, работодателите плащат, държавата плаща на Здравната каса, че все не й стигат милиардите, тя пък всяка година орязва някоя група пациенти, защото също се жали от недофинансиране. Но най-плащащият е пациентът, защото веднъж той плаща здравна вноска, втори път от данъците му бюджетът додава на НЗОК, трети път данъкоплатецът брои на място за "здравната услуга" - като започне от джипито, през лабораторията, та до болницата.

И накрая пациентът умира, защото е осигурен, но за лош късмет болестта му е такава, че не се покрива от клиничната пътека. Не стига да се бръкне в джоба с една заплата, а поне с още толкова, колкото получава за цяла година. Ако иска да живее... В същото време никнат частни болници, всички дружно им финансираме пътеките, хвалим се с лъскави клиники, модерни апаратури и по някоя и друга революционна операция-иновация, която да ни напомпа самочувствието, че сме медицински светила в поредния бутиков, не масов случай.

Крайно време е да се вдигне вноската, вместо да се питаме - всъщност, къде в родното здравеопазване не се доплаща? Може би само в един сериал по една национална телевизия всичко е безплатно.

В него докторите са магьосници, поставят диагнози от раз, имат си лъскава апаратура и бдят като самарянки над всеки болен, дори и той да не желае да бъде спасен. А пациентът е излекуван, но никъде не се вижда да вади пари. 

Но тв драмата си е тв драма, не е длъжна да отговаря на реалността, в която осигуреният пациент си мечтае за здравеопазване, а не за "здравна услуга". И ако може, след като години наред е плащал и веднъж се е разболял, да бъде лекуван без рекет и без ценоразпис. Все пак е отишъл на лекар, а не на бръснар.

21:56 | 09 Юли 2020 г.

Капитанът и голмайсторът на Лудогорец за титлата, ...

21:56 | 09 Юли 2020 г.
Капитанът на Лудогорец Светослав Дяков и голмайсторът на шампионите Клаудиу Кешеру споделиха пред камерата на Канал 3, че следващата голя...
Полиция
21:47 | 09 Юли 2020 г.

Гърците протестират срещу нов закон

21:47 | 09 Юли 2020 г.
Хиляди гърци демонстрираха днес срещу нов закон за затягане на правилата за улични протест, който беше критикуван от опозицията като неде...
Гей
21:30 | 09 Юли 2020 г.

Норвегия ще приема приоритетно бежанци с хомосексу...

21:30 | 09 Юли 2020 г.
Норвегия е първата страна в света, която официално обявява, че ще приоритизира приемането на бежанци с различна сексуална ориентация. Тов...
Социални мрежи
21:14 | 09 Юли 2020 г.

Букурещ включи онлайн насилието в Закона срещу дом...

21:14 | 09 Юли 2020 г.
Румънското правителство прие промени в Закона срещу домашното насилие, според които онлайн тормоза вече е криминално престъпление с реалн...
Мирела Иванова
21:00 | 09 Юли 2020 г.

Мирела Иванова: Родителите трябва да запознаят дец...

21:00 | 09 Юли 2020 г.
Днес честваме 170 години от раждането на „Патриарха на българската литература“ - Иван Вазов, а по този повод драматургът от Н...
Румен Радев и Илияна Йотова
20:34 | 09 Юли 2020 г.

Румен Радев оглави протеста след арестите на „Донд...

20:34 | 09 Юли 2020 г.
Акция и арести в президентството. Задържани са двама от приближените на президента Румен Радев. За разгласяване на държавна тайна е отвед...

гледай на живо

10.07.2020
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 01:00
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини