Цвета Караянчева: Борисов направи от "теми табу" Западните Балкани и отношенията ЕС-Турция значими (ВИДЕО)

Председателят на Народното събрание в разговор с Илиана Беновска в предаването "Беновска пита"

Източник: Канал 3

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”, заяви позиции по следните теми: 

Поредният носител на „червената ябълка”.

„Добър ден, г-жо Караянчева! Понеже сте във все по-добра спортна форма, а сега ще видим в каква политическа сте – не съм Ви давала ябълка като председател на Народното събрание. Ще хванете? Ето, заповядайте! Пожелавам Ви наистина да бъдете една зряла българска червена ябълка в политиката!”, обърна се водещата Илиана Беновска към своята събеседничка и същевременно й подхвърли червена ябълка, запазена марка на журналистката. „Благодаря, аз също се надявам да оправдая Вашите очаквания!”, каза Цвета Караянчева. 

Българският фолклор.

„Понеже често се на живо във Фейсбук, даже надминавате Бойко Борисов в изяви във Фейсбук. Спомням си, че често, но и напоследък пак Ви гледах на едно хоро в..., къде беше?”, попита Илиана Беновска. „Ами аз много танцувам. На Йордановден бях. Направихме един прекрасен празник с хвърлянето на кръста и имаше хоро. Където има хоро – аз съм там. Аз съм танцьорка от малка и „играе ми кръвта и сърцето”!”, откровена беше родената през 1968 г. в гр. Болярово депутатка.

„Можете ли да ни покажете някоя стъпка?”, не остана длъжна на провокативния си стил Илиана Беновска. „Ами право хоро, то си е съвсем обикновено. Правото хоро, което всички трябва да го знаят, защото аз съм научила всички мои общински председатели, кандидати за кметове – трябва да знаят, за да бъдат до хората, за да може да се веселят с тях, за да бъдат естествени. Естественото качество на човек не може да се промени, то го имаш в сърцето. Когато засвири българска народна музика, да Ви кажа – сърцето ми играе и не мога да не се хвана на хорото.”, каза дипломираният машинен инженер. 

Парламентарните междуособици.

„А звучи ли българската народна музика, като метафора ще го използвам, в парламента и добре ли Ви се получава правото хоро с опозицията?”, продължи Илиана Беновска. „Понякога стъпките са малко сложни с опозицията, но се надявам да бъда председателят, който е равнопоставен към всички парламентарни групи, защото председателят е пръв сред равни и аз винаги съм казвала, че искам да бъда повече равна, отколкото първа.”, сподели Цвета Караянчева, специализирала мениджмънт в Нов български университет.

„Е да де, но в четвъртък Ви понахапаха, че сте спестила истината по отношение на внесени законопроекти и предложения от БСП, нарочно ли го направихте?”, попита Илиана Беновска. „Не, аз веднага се извиних, наистина не съм обърнала внимание, че са внесли този законопроект и оттук нататъка ще го гледаме в зала.”, увери представителката на ГЕРБ, стартиралата кариерата си като проектант.

„Някога предполагала ли сте, че Вие ще отговаряте за парламентаризма?”, задълбочи темата Илиана Беновска. „Никога. Аз съм инженер по професия, изключително много обичах работата си. Дори и кабинетът във фабриката, в която работех, все още не е зает и колегите ме чакат. Номинацията ми за председател на Народното събрание дойде толкова неочаквано. Наистина много съжалявам за колегата Митко Главчев, защото той е изключителен професионалист.”, заяви бившата директорка на „Формопласт” – Кърджали. 

Съвместяването на длъжности.

„Така е, но Вие, освен председател на Народното събрание, сте и член на Контролната комисия на ГЕРБ.”, отчете Илиана Беновска. „Вече не съм, може би не са го ревизирали сайта. Бях в стария Контролен съвет. Сега съм само областен координатор на ГЕРБ – Кърджали.”, довери основателката на структурата на ГЕРБ в гр. Кърджали.

Мисията на ГЕРБ.

„Какво е ГЕРБ?”, смени темата Илиана Беновска. „ГЕРБ е група от съмишленици, които искат да направят нещо добро за България и да предадем на идните поколения една по-добра България.”, отговори председателят на Народното събрание. 

Международните парламентарни отношения.

„Вие имахте един голям „воаяж”, ако мога да се изразя. Бяхте в Щатите, после бяхте в Талин.”, продължи Илиана Беновска. „Да, в Талин (столицата на Естония – бел. авт.) направих среща с председателите на Горната и Долната камара на Франция, Холандия, на Долната камара, на Австрия, на Чехия, Черна гора, Германия. Г-н Шойбле (Волфганг Шойбле председател на Бундестага – бел. авт.) ме прие, беше много сърдечен и това, което добих като впечатление от нашите европейски партньори на парламентарно ниво – България седи на много добри позиции в Европа. Това, което ми направи впечатление обаче – срещата ми в Щатите с г-н Райън (Пол Райън – бел. авт.).”, поясни Цвета Караянчева.

„Това е техният председател?”, уточни Илиана Беновска. „Председател на Камарата на представителите, всъщност моят колега по ранг. Досега не е правена такава среща и затова я наричаме историческа среща.”, окачестви събитието събеседничката.

Преговорите за облекчаване на визовия режим със САЩ.

„Защо не е правена досега?”, заинтригува се Илиана Беновска. „Тази среща също много трудно се осъществи, такава официална среща! Бях помолила и посланика на Израел да разговаря за среща с еврейските организации. Може би е стечение на обстоятелствата или пък сега е дошъл момента, но беше време председателите на парламентите да разговарят за визите.”, констатира Цвета Караянчева.

„Това с визите е, малко като че ли, една тема, която непрекъснато повдигаме, но тя няма лесно решение и няма еднозначно решение. Вярно, че умно, хитро щях да кажа, помолихте да се увеличи процентът на недадените визи, за сметка на по-голямата отвореност. Кой Ви посъветва това?”, попита Илиана Беновска. „Посъветвахме се с колегите от външно, с посланика в Съединените щати Тихомир Стойчев. Разбира се това е начин, защото 2010 г. е имало такъв случай – от 3 на 10 се вдига процентът на неразрешените визи. В даването на визите има субективизъм. Аз това казах на конгресмен Райън, защото не може един чиновник да определя дали ти можеш или не можеш да отидеш при роднини или приятели в Щатите. Трябва да се увеличи обективния елемент. Аз поех ангажимент правителството да направи всичко възможно за една информационна кампания на нашите съграждани, които желаят да отидат в Щатите. Останах учудена, че г-н Райън знае доста за България, знае за това, което се случва тук, знае как пазим границите, знае, че сме председатели на Европейския съюз и ми стана приятно, беше сърдечна среща и той пое ангажимент да продължим да си говорим, дори го поканих да дойде в България.”, анализира народната представителка.

Раболепни ли сме пред Великите сили?

„Добре, не сме ли малко прекалено васални понякога към тях? С едно страхопочитание. Вярно, че са една от най-големите Велики сили, факт, но ние също имаме своята история, своето достойнство, макар да сме малка по територия държава, но с огромна история и огромна нравствена сила, ако мога така да кажа”, изрази мнението си Илиана Беновска. „Не мисля, че сме васални, отстояваме си националните приоритети. Диалогичен не значи васален. Дипломацията е сложна наука.Човек трябва да се учи, да знае кога да отстъпи, защото крачката назад не винаги е отстъпление, а тя може би е засилка за скок.”, аргументира се Цвета Караянчева.

Ролята на Бойко Борисов в международната политика.

„Да, права сте и като говорим за дипломация – сега да вземем да похвалим и Бойко Борисов, че му е ред. Неочаквано той, наистина много ярко, влезе във външната политика, тръгвайки от регионалната политика, Западните Балкани, Турция и вече е безспорен мост между Турция, Балканите и Европа. Как си го обяснявате това – едно момче, пожарникар?”, попита Илиана Беновска. „За това се иска талант, усет. Това, което направи премиерът последните месеци е много забележимо, защото темата Западни Балкани, докато изобщо не се говореше за нея, сега е тема номер едно в Европа. Когато се срещна с г-жа Кристалина Георгиева, тя каза, че Западните Балкани са тема, почти, номер едно на Световната банка. Тя не е важна толкова за Европа, колкото е важна за спокойствието на Балканския полуостров, защото допреди години – тук беше „буре с барут”. Разговорите с Турция и Европейският съюз възстанови диалога. Това е историческото, че ние сме страна, която е събрала на масата две различни общности, два различни свята.”, коментира събеседничката.

 Конфликтът между президента Радев и управляващите.

„А къде в този свят е президентът ни Радев, бившият летец, който се опитва, може би, да вдигне българския самолет, но дали му се получава? Той си позволи квалификации от различен характер. Ще спомена една, която е искрено дразнеща, че Борисов ще бъде разносвач на шербет при срещата на върха на Европейския съюз с Ердоган. Хайде, дайте ми мнение – къде е дипломатът, летецът и президентът Радев в политиката на България?”, продължи да разисква аспектите на българската политика Илиана Беновска. „Наистина беше обидна тази квалификация за шербета, предвид на това, че резултатът от тази среща беше много сериозен. Предстои втора среща. Знаете ли, не искам да задълбочавам конфликта между институциите.”, дистанцира се от задълбочен отговор Цвета Караянчева.

„Питам ви откровено. Вие сте българка, освен, че сте първият човек в държавата, бъдете и българка. Не можем да се правим така лицемерно, процесуално, да премълчаваме. Някои неща трябва да се казват навреме, може би, за да не се задълбочават.”, упорстваше Илиана Беновска. „Президентът прекрачи една червена линия, която я има във всички демократични цивилизации – уважението между институциите, невлизането в лични нападки. Когато си политик – критикувай политиката, критикувай това, което не ти харесва в определена политическа програма, но личните нападки не са лицеприятни.”, безапелационна беше депутатката.

„Тука даже не беше лична нападка, това е институционална...”, конкретизира ситуацията Илиана Беновска. „Аз говоря за нападката срещу г-н Цветанов преди няколко дена. Аз съм искрено учудена от начина, по който реагира президентът, защото когато сме в неформална среща – отношението е друго. Може би съветниците не са му добри. Надявам се да се осъзнае, да направи така, че институциите да работят в синхрон.”, допълни Цвета Караянчева.

За политическите стандарти.

„Всъщност не трябва ли да се проведе един разговор за политическите стандарти? Говори се много за журналистическите стандарти, но не съм чула разговор за политическите стандарти и може би е време, даже на Вас Ви отива да го инициирате.”, даде заявка за нов обществен дебат Илиана Беновска. „Това е интересна идея, ще помисля над нея. Надявам се в следващите няколко седмици да чуем добри думи от президента за председателството, защото имаме много добри оценки за това как се справяме. Учудващо е защо никой не говори за това, че дългът намалява, за икономическия ръст, намалянето на безработицата. Хубаво е понякога, дори и да си опонент, да признаеш добрите страни на управляващите, на опонента си, защото това води до симпатия и затова съветвам и колегите от опозицията.”, каза представителката на ГЕРБ. 

Послание към Корнелия Нинова.

„Корнелия Нинова сега сигурно, ако ни гледа и слуша, ще каже Цвета Караянчева тука много се похвали, и тя се оля в шербета, има толкова недостатъци. Какво ще й кажете на Корнелия Нинова?”, смени политическия ракурс Илиана Беновска. „Ако си спомняте преди години говореха: „Асфалт не се яде!”, а сега в Северозападна България хората въстават, за да им се направи асфалт, защото видяха какво се случва в Южна България. Аз сега си пътувам до Кърджали за два часа – магистралата до Димитровград и 50 км. до Кърджали след това. Пътувах до Велико Търново, до Русе. Искам да Ви кажа, че положението е много различно, много трудно се пътува до там.”, дипломатично се опита да избегне конфронтация с опозицията Цвета Караянчева.

„Но все пак, не ми отбягвайте въпроса за Корнелия Нинова – какво бихте й казали? Това е жената лидер на опозицията. Кратичко и искрено, във Ваш стил.”, продължи в руслото на въпроса си Илиана Беновска. „Бъдете реална, кажете истината. Лъжата винаги се разкрива, както беше за държавния дълг – много голям дълг, затъваме... Накрая се оказа, че държавният дълг намалява. Ако си спомняте предизборната кампания, когато казваха: „Мигрантите идват!”, по време на президентската кампания. Оказа се, че миграционният натиск е много малък, благодарение на работата на правителството и диалога, който се води с Република Турция. Бъдете честна, така ще й кажа!”, завърши Цвета Караянчева разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2” и „Канал 3” на 29 април 2018 година.

мъж, жена
22:10 | 14 Юли 2020 г.

Сексът веднъж седмично прави хората щастливи

22:10 | 14 Юли 2020 г.
Изследване, проведено от университета в Торонто, разкрива, че има връзка между секса и това колко е щастлив човек, като препоръчителната ...
проверка
21:54 | 14 Юли 2020 г.

От 15 юли - влизаме в Гърция само с отрицателен PC...

21:54 | 14 Юли 2020 г.
От сряда, 15 юли, до 29 юли гръцките власти ще пропускат през ГКПП "Кулата-Промахон" пътуващи само с отрицателен тест за COVID-...
Красен Кралев
21:41 | 14 Юли 2020 г.

Красен Кралев: Вижте кой е "журналистът", близък н...

21:41 | 14 Юли 2020 г.
Спортният министър Красен Кралев направи големи разкрития за Огнян Стефанов, който е един от събеседниците на Васил Божков от скандалните...
душ
21:28 | 14 Юли 2020 г.

Нулеви сметки за топла вода през юни в София

21:28 | 14 Юли 2020 г.
Във фактурите има само суми от такси за отчитане на уредите Немалко абонати на столичната топлофикация вече получават нулеви сметки за па...
21:16 | 14 Юли 2020 г.

Ограничават движението по Южната дъга на Околовръс...

21:16 | 14 Юли 2020 г.
Пътното платно, тротоарите и спирките на градския транспорт на Софийския околовръстен път – Южна дъга ще бъдат измити с помощта на ...
Министерство на културата
21:00 | 14 Юли 2020 г.

Коронавирусът влезе и в Министерството на културат...

21:00 | 14 Юли 2020 г.
Служител на Министерството на културата е с положителен тест за наличие на коронавирус. Резултатът от положителната проба стана ясен днес...

гледай на живо

15.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо