Кристиан Вигенин: Ердоган има по-големи правомощия и партньорът му е Борисов - БСП подкрепя Борисов да обедини Балканите (ВИДЕО)

Бившият външен министър коментира европредседателството и отношенията с Турция и Русия

Кристиан Вигенин
Източник: Канал 3

Кристиан Вигенин, председател на комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, секретар на ПГ на БСП за България, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3 коментира актуалните политически теми.

Европредседателството на България

“Как върви и как ще приключи европредседателството”, попита Беновска.

Кристиян Вигенин отбелязва, че до този момент няма нито един сериозен гаф или провал на председстелството. Европредседателството на България върви успешно. Въпросът е дали страната ни ще бъде запомнена с нещо или председателството ще мине просто така. Оценките ще бъдат през юли месец.

“Защо очаквате с нещо много специално да бъде запомнено това европредседателство? Това лява политика ли е или обективна оценка на един евронасочен човек”, попита Беновска.

Кристиян Вигенин отговори, че лявата политика също може да бъде обективна. Европредседателството е рядък шанс за България, който се случва веднъж на 13-14 години. И за левите, и за десните ще бъде добре, ако България бъде запомнена с нещо положително. Най-успешен приоритет на председстелството е темата за Западните Балкани. Тази тема е важна за региона и има много големи очаквания към срещата на върха на ЕС през май в София. Ако там получим силен политически ангажимент от ЕС към страните от Западните Балкани, ако има ангажимент за подкрепа за големите инфраструктурни проекти и свързаността на региона, това ще има пряк ефект и върху нас в перспектива.

Срещата ЕС-Турция във Варна

“Съгласен ли сте с оценката на президента, че срещата във Варна между Ердоган и върха на Европа на тази среща “Борисов ще разснася шербет”. Така ли се получи, според Вас”, попита Беновска.

“Не мисля, че Борисов е разнасял шербет. Предупреждението на президента имаше положителен ефект върху стъпките и действията на Борисов непосредствено преди и по време на самата среща. Тази метафора подейства мобилизиращо на министър-председателя. България беше домакин на тази среща, а не директен участник. Тази среща беше положителна и на нея, макар и с половин уста бяха поставени някои въпроси, свързани с проблемите на България. Отношенията България-Турция не се решаваха във Варна”, заяви Кристиян Вигенин.

“Отношенията между Турция и България са се превърнали в персонални отношения между Ердоган и Борисов. Това ме притеснява, защото никой от тях не е вечен. Притеснява ме, че институционалният диалог между двете държави не е на достатъчно добро равнище”, продължи Вигенин.

“Президентът Радев не трябва ли да има малко по-активна роля към президента на Турция, президент с президент”, попита Беновска.

В момента президентът на Турция има далеч по-големи правомощия и неговия партньор в случая е Борисов. Повече от пет години не е имало посещение на председателя на

Народното събрание в Турция или тяхна визита на раково ниво в България, отбелязва Кристиян Вигенин.

“Ердоган повдига въпроса за вакъфските имоти”, припомни Беновска.

Всеки си има своите въпроси, но те трябва да бъдат решавани, а не да бъдат поставени просто за протокол. Не всичко трябва да минава през призмата на ЕС, смята Кристиян Вигенин.

Проактивната външна политика на Бойко Борисов да обедини Балканите

“Като ексвъншен министър, как оценявате проактивната политика на Борисов да обедини Западните Балкани”, попита Беновска.

В момента България председателства Съвета на ЕС. Бойко Борисов е най-дълго пребиваващият министър-председател във властта. Повечето балкански премиери нямат такъв опит и е нормално да гледат с респект на премиера Борисов, защото е и министър-председател на България. Кристиян Вигенин каза, че проактивната външна политика на Борисов трябва да бъде подкрепена и БСП подкрепя темата Западни Балкани. Той отчете, че опозицията има много по-малко възможности за въздейстие.

Посещението на Румен Радев в Русия през май

“БСП трябва да се гордее с такъв опитен дипломат като Вас, г-н Вигенин”, отбеляза Беновска и попита президентът Радев какво уважение трябва да получи отсреща за срещата с президента Путин през май, като личността Румен Радев, като институцията президент или като двете.

Трябва да развиват институционалните отношения. Когато институцията се олицетворява от силна личност, това помога. Но не могат да се развиват международни отношения на база лични отношения. Култът към определени личности е вреден, отоговори Вигенин.

“Плевнелиев нажежи до червено отношенията Русия-България. Вие съгласен ли сте с това”, попита Беновска.

Кристиян Вигенин отговори, че Плевнелиев излишно е правел ненужни изявления, които създават напрежение. Президентът Плевнелиев допълнително подкупа европейската позиция на България. Трябва да се подхожда много внимателно по този въпрос, допълни Вигенин.

“Като личност и достойнство, аз нямам колебание, че българският президент ще бъде приет подобаващо в Москва. Уважението към президента Радев, като към един генерал ще бъде далеч по-различно от отношението към предишния президент”, заяви Кристиян Вигенин.

Отношенията България-Русия

“Трябва ли вратата към Русия да се хлопва от случайния вятър и да се отваря от случайния вятър”, попита Беновска.

Българската политика трябва да намери своя баланс, да се подхожда принципно, да престанем един друг да се обвиняваме. Не си помогамее като оценяваме политици дали са проруски или антируски. При случая “Скрипал” премиера Борисов зае една умерена

позиция, която беше подкрепа от БСП, което доказателство, че баланс и съгласие в политиката може да има, даде пример Вигенин.

Политика на Орбан и бъдещето на еврофондовете

“Как да разбираме думите на Орбан, че Унгария протестира срещу европейските санкции към тях и казва, че могат и без еврофондове. Ние можем ли”, попита Беновска.

За икономиката на Унгария това ще е проблем, а за нашата още по-сериозен проблем. Половината от ръста на БВП на България се дължи на подкрепата на европейските фондове. Докато ги има за нас е добре. Въпросът е да ги използваме ефективно, а не просто да отчитане, че са усвоени, отговори Вигенин.

Усвояването на еврофондовете

“Смятате ли да направите един преглед на какво равнище на ефективно усвояване са фондовете и една прогноза напред и препоръки”, попита Беновска.

“Имаме намерение да променим начина, по който комисията контролира европейските фондове, което ще стане веднага щом приключи председателството. По-системен контрол ще има”, заключи Вигенин. Той и Беновска обещаха да си партнират по тази тема, като инициатива на предаването “Беновска пита”. Така завърши участието на Кристиян Вигенин при Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3 на 29 април 2018 година.
 

Коледа
21:52 | 23 Ноември 2020 г.

Поетапно отваряне на Европа преди Коледа

21:52 | 23 Ноември 2020 г.
Животът отново тече в „Растро“, най-емблематичният пазар в Мадрид, след осеммесечно затваряне поради COVID-19. Прави го бавно...
Шоколадов Дядо Коледа с маска
21:41 | 23 Ноември 2020 г.

Унгарски шоколатиер сложи маска на шоколадовия Дяд...

21:41 | 23 Ноември 2020 г.
Маската се превърна в най-продавания артикул в света през 2020 г. и макар все още да нямаме официални данни за това, спокойно можем да за...
Хартиена чаша
21:19 | 23 Ноември 2020 г.

Пиенето на кафе или чай от картонени чаши сериозно...

21:19 | 23 Ноември 2020 г.
За много хора денят не започва, докато не изпият първата си чаша горещо кафе. Без значение какво пиете, за да се стоплите в студена сутри...
Доц. Владимир Григоров
21:00 | 23 Ноември 2020 г.

Доц. Григоров: В разгара на пандемията в ЮАР имахм...

21:00 | 23 Ноември 2020 г.
Южна Африка е една от най-засегнатите от пандемията африкански държави, но въпреки това страната показва завидни резултати в справянето с...
Красен Кралев
20:56 | 23 Ноември 2020 г.

Кралев за Covid-мерките: Ще стигнем до справедливо...

20:56 | 23 Ноември 2020 г.
С колегите и със здравните власти ще стигнем до разумно и справедливо решение за всеки ресор! Това обяви във Facebook спортният министър ...
Ресторант
20:52 | 23 Ноември 2020 г.

Сдружението на заведението плаши с протести, ако в...

20:52 | 23 Ноември 2020 г.
Сдружението на заведенията е поредната браншова организация, която настоява за отговори на редица въпроси около предвиждания национален л...

гледай на живо

24.11.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 07:35
  Социална мрежа
 • 08:30
  Другото лице