Румен Драганов: Туризмът е против връщането на тютюнопушенето в заведенията (ВИДЕО)

Имаме една нова България, обяви експертът

Румен Драганов, Бранимир Ботев
Източник: Канал 3

Туризмът е против връщането на тютюнопушеното в заведенията. Това категорично обяви в предаването „Денят на живо” по Канал 3 Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

„Категорично не. Никакво тютюнопушене. Няма как да бъде даден ход назад. България вече е взела това решение, очевидно печели. Така че никакво тютюнопушене в заведенията. И това е желанието на туризма”, каза Драганов.

Гост в студиото бе и бившият министър на туризма Бранимир Ботев.

 „Аз бях против въвеждането на тези норми и то за сметка на бизнеса. Но сега ми се струва, че при тези условия, които са създадени, при промотирането на България по този начин, не трябва да се възстановява пушенето в заведенията”, обяви Ботев.

Двамата гости коментираха рекордните за последните 10 години резултати в родния туризъм, отчетени през изминалия зимен сезон.

„Потенциалът на България е огромен. Има възможност за развитие на всички видове туризъм и затова трябва да се отърсим от това да развиваме само морския туризъм, където имаме и най-висока конкуренция.

Огромен е потенциалът и на зимния туризъм – Банско вече се превърна в световен бранд, от друга страна Пампорово е най-близкият зимен курорт за Истанбул, където са пазар от 21 милиона, Боровец е най-старият ски курорт на Балканите и най-близък до София. Огромен е потенциалът, още повече, че има сфери, които не развиваме. Например минералните води, където използваме под 1,5%”, заяви Ботев.

Вижте още интервюта и коментари!

„Бизнесът се справя много добре и мисля, че високите резултати са въпреки Министерството на туризма”, изрази позицията си бившият министър.

„Когато говорим за зимен туризъм ние обаче не говорим само за ски туризъм, само за Банско, Пампорово и Боровец. От 1,2 милиона туристи през този сезон само 200 хиляди практикуваха ски и сноуборд”, разясни Румен Драганов.

„Това е и поради причината, че януари и февруари бяха много топли, но зимният сезон вече не трябва да се разглежда само като ски сезон. Имаме и културен туризъм в градска среда. Фактически бумът, за който говорят от Министерството и който е факт благодарение на Министерството, е културният туризъм в градска и историческа среда. Два са факторите, които доведоха повече туристи тази зима – нискотарифните компании и европейското председателство”, каза още Драганов.

„Като цяло имаме една нова България, която разглежда четирите сезона по коренно различен начин. Имаме пренареждане на картата, което е феномен за България”, категоричен бе Румен Драганов, като изтъкна, че и през лятото градовете са пълни, а не морето, и прогнозира 200 хиляди повече туристи през това лято.

„Аз не съм такъв оптимист, защото ние сме яхнали добрата вълна, но не виждам как управляваме този процес”, изказа се скептично Бранимир Ботев.

По отношение на готвените промени в Закона за туризма, свързан с по-високите глоби за за шум по курортите Румен Драганов е на мнение, че те трябва да се случат и да няма шум в курортите.

„Категорично не трябва да има шум на открито. От границата на собственост, след определен час, не трябва да има шум. Ако искат да има шум, трябва да направят нещо като в Ибиса, строят си едно хале в своя имот и шумоизолират. Няма значение колко струва”, обяви Драганов.
 

21:56 | 09 Юли 2020 г.

Капитанът и голмайсторът на Лудогорец за титлата, ...

21:56 | 09 Юли 2020 г.
Капитанът на Лудогорец Светослав Дяков и голмайсторът на шампионите Клаудиу Кешеру споделиха пред камерата на Канал 3, че следващата голя...
Полиция
21:47 | 09 Юли 2020 г.

Гърците протестират срещу нов закон

21:47 | 09 Юли 2020 г.
Хиляди гърци демонстрираха днес срещу нов закон за затягане на правилата за улични протест, който беше критикуван от опозицията като неде...
Гей
21:30 | 09 Юли 2020 г.

Норвегия ще приема приоритетно бежанци с хомосексу...

21:30 | 09 Юли 2020 г.
Норвегия е първата страна в света, която официално обявява, че ще приоритизира приемането на бежанци с различна сексуална ориентация. Тов...
Социални мрежи
21:14 | 09 Юли 2020 г.

Букурещ включи онлайн насилието в Закона срещу дом...

21:14 | 09 Юли 2020 г.
Румънското правителство прие промени в Закона срещу домашното насилие, според които онлайн тормоза вече е криминално престъпление с реалн...
Мирела Иванова
21:00 | 09 Юли 2020 г.

Мирела Иванова: Родителите трябва да запознаят дец...

21:00 | 09 Юли 2020 г.
Днес честваме 170 години от раждането на „Патриарха на българската литература“ - Иван Вазов, а по този повод драматургът от Н...
Румен Радев и Илияна Йотова
20:34 | 09 Юли 2020 г.

Румен Радев оглави протеста след арестите на „Донд...

20:34 | 09 Юли 2020 г.
Акция и арести в президентството. Задържани са двама от приближените на президента Румен Радев. За разгласяване на държавна тайна е отвед...

гледай на живо

10.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо