Зам.-шефът на КПКОНПИ: Замесването на Фандъкова по случая "Иванчева" категорично не отговаря на истината (ВИДЕО)

Комисията ще се съобразява със закона, категоричен е Антон Славчев

Антон Славчев
Източник: Канал 3

Новоизбраният зам.-председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ)  Антон Славчев даде своето първо телевизионно интервю, след като зае длъжността за предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3.

Антикорупционният орган вече започна работа, като първата му показна акция бе ареста на кмета на столичния район „Младост”. Действията на комисията засега предизвикват и противоречиви реакции.

„Законът работи от скоро. Съответно и звеното, което се бори с корупцията работи от скоро. Не бих казал, че има негативтни реакции срещу него. По-скоро има нюанс около тази акция, която бе съвместно с прокуратурата. Тя обаче се явява трета. Първите две не показаха негативен ефект за Комисията. По-скоро това, че за първи път в България се задържа лице с такава сума и на такава висока длъжност предизвика коментари в две посоки. Постави се под съмнение самата операция и може би това предизвика такова усещане. Но това може би бе наложено от някои медии. По-скоро съм мнение, че няма негативни реакции в обществото към нас”, коментира Славчев.

Той бе категоричен , че от страна на КПКОНПИ при ареста на Иванчева не е имало пропуски.

„По отношение на работата на нашата структура, мога смело да заявя, че работата бе свършена перфектно.

Обработката на доказателствата е работа на Специализираната прокуратура. Нашата работа е строго оперативна. Съгласно закона ние извършваме оперативно-издирвателна дейност. В тази връзка по отношение на нас пропуски няма.

Действията по преброяването на сумата, по личния обиск са изцяло в компетентността на прокуратурата. При подобен случай, при който има намесено и второ лице налага разследващите органи да извършат много прецизно и внимателно своите действия. По отношение на задържанетох – то е част от една специализирана операция, в която участват органи на МВР, органи на КПКОНПИ и органи на прокуратурата. Всяко едно звено изпълни безупречно действията, които са по закон, съгласно тяхната компетентност. Така че оперативно-издирвателната дейност беше извършена от нас, действията по задържането – от служителите на МВР, действията по разследването – от органите на прокуратурата”, обясни зам.-шефът на КПКОНПИ.

Вижте още интервюта и коментари!

Антон Славчев коментира и изтеклото предполагаемо СРС, при което се намесва името на столичния кмет Йорданка Фандъкова и при което посредникът Петко Дюлгеров обяснява на Десислава Иванчева, че трябва да вземе подкуп, „за да не се карат с кметицата”.

„Всичките мероприятия, които бяха проведени, се предоставиха на прокуратурата. Прокуратурата, когато се гледаха мерките за неотклонение, даде възможност на защитниците на г.-жа Иванчева и другите две обвиняеми лица, да се запознаят с всички материали. В това число материалите бяха предоставени в пълен обем за втората мярка. Ако имаше такова нещо, което сега излиза в някои сайтове, защитниците и обвиняемите лица първи щяха да го извадят.

Лично за мен това, че намесват други лица, заемащи висши публични личности в лицето на кмет на столицата..., това не отговаря на истината. Това, което се опитва да се прокара в пространството, че едва ли не е ангажиран и кметът на София, не отговаря на истината. Имам предвид по вземането на подкупа – това нещо категорично не отговаря на истината”, обяви Славчев.

Той изрази и личното си мнение по отношение на това дали събраните доказателства срещу Десислава Иванчева ще са достатъчни за осъдителна присъда.

„Лично мое мнение е, че повече от това не може да се извади. Случаят е максимално добре отработен. И лично мое мнение е, че повече доказателства не биха могли да се съберат при така стеклите се обстоятелства. Смятам, че самите решения на съда при гледането на мерките за неотклонение ми дава уверение, че сме си свършили добре работата, за да може съдът да прецени и има или няма престъпление, и лично моето мнение е, че тези лица са извършили това престъпление”, каза още Славчев.

Относно химикала от банкнотите, който може да е попаднал и по друг начин по ръцете на Иванчева, Славчев каза:

„Има достатъчно доказателства, които доказват престъпление. И не забравяйте – престъпление е не само вземането на парите. Престъпление е и да поискаш дори. Може въобще да не се докосваш до парите, можеше и да не намерим пари. Това, което прокуратурата събра като доказателства – лично мое мнение е, като бивш разследващ, е, че е достатъчно”.

Извън конкретната тема за въпросния арест Славчев говори и за опасенията, че антикорупционната комисия може да се превърне и в инструмент за политически натиск срещу определени лица и кръгове.

„За тези, които не спят спокойно и се будят тревожно – това е чувство за тези, които са извършили нещо. Колкото до тези опасения мога да заявя, че ние се водим първо от това действията ни да бъдат законосъобразни. Ако някой ще изтълкува нашето действие, като оказване за въздействие върху определени кръгове – няма да е вярно, защото информация за неправомерни действия може да бъде получена по отношение на всеки един гражданин. Така че ние няма да се съобразяваме дали едно лице има политическа обвързаност или няма. Ние ще се съобразяваме изцяло със закона. Ако лицето е извършило неправомерни действия, и ние съберем данни за това, то тези данни ще бъдат предоставени на съответните органи”, заяви Антон Славчев.

„Ние не можем да забраним на никого да ни звънни. Но тези, които си мислят, че ще могат да ни звънят и да се опитват да влияят, трябва да знаят, че законът е категоричен – този закон е насочен срещу лица, заемащи висша публична длъжност”, каза още той.

Като бивш шеф на звеното срещу корупцията в ДАНС, Антон Славчев изрази мнение, че все още има неща, които може да бъдат допълнени в закона и с които да се разширят някои правомощия на КПКОПИ – най-вече по отношение на изтичане на информация, тъй като към момента се налага комисията да работи с голям кръг от други служби, а според него това трябва да се прави с ограничен брой хора.

Той бе категоричен, че ще има още акции, но не пожела да уточни кога – дали ще бъдат скоро или не чак толкова.

Отпушват движението по Северната тангента при \
21:53 | 27 Ноември 2020 г.

Отварят движението по обновения 1,3 км участък от ...

21:53 | 27 Ноември 2020 г.
Преди обяд ще бъде пуснато движението по обновения 1,3 км участък от Северната дъга на Софийския околовръстен път. Това е отсечката след ...
COVID
21:40 | 27 Ноември 2020 г.

СЗО: Ваксинация от 60-70% в световен мащаб ни спас...

21:40 | 27 Ноември 2020 г.
Около 60-70% от населението на света трябва да бъде ваксинирано или да придобие имунитет, за да се предотврати разпространението на корон...
флаг
21:24 | 27 Ноември 2020 г.

След 4 месеца Австралия е без карантина

21:24 | 27 Ноември 2020 г.
Емоционални семейни събирания трогнаха Австралия. За първи път от 4 месеца беше позволено на хора от щата Виктория да се завърнат у дома....
Паметник на загиналите българи на кораба \
21:13 | 27 Ноември 2020 г.

Поругаха паметника на загиналите българи от кораба...

21:13 | 27 Ноември 2020 г.
Паметникът на брега на Охридското езеро, който бе открит в памет на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба &quo...
Свети Мина
21:05 | 27 Ноември 2020 г.

Здравната каса е готова да увеличи лимитите, за да...

21:05 | 27 Ноември 2020 г.
Дават още пари на първата COVID болница у нас. За броени дни „Свети Мина” загуби статута си.   Сега Здравна...
Гостите на \
20:50 | 27 Ноември 2020 г.

Министър Сачева определи кои работещи ще получават...

20:50 | 27 Ноември 2020 г.
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде заповед, с която утвърди икономическите дейности, в които работещите могат...

гледай на живо

27.11.2020
 • в момента
  Новини
 • 22:20
  Патарински LIVE
 • 23:00
  Новини
 • 23:20
  Денят на живо с Наделина Анева