Съдийка цитира книгата на Насим Талеб и обясни на жената на Лозан Панов, защо не е обидно да си Черен лебед

В делото беше потвърдена криминалната регистрация на Елисавета Панова

Черен лебед

Черен лебед

Преди по-малко от месец съдия Мария Запрянова от Софийския районен съд отхвърли иск на съпругата на председателя на Върховния касационен съд, която искаше да бъде обезщетена с 30 000 лв. за публикации в изданията "Телеграф" и "Монитор", разкриващи нейна криминална регистрация и цитиращи думите на бившия правосъден министър Христо Иванов, изречени на сбирка на групата "Арго": "Ако има "Черен лебед", това е жената на Лозан". 

Позовавайки се на факти по делото, а именно справка от Столичната дирекция на вътрешните работи за регистрация от месец юли 2004 г. на Елисавета Панова в качеството й на извършител на деяние по чл. 325, ал. 2 от Наказателния кодекс - хулиганство – съпротива орган на властта, практиката на Върховния касационен съд по дело за причинени вреди от изнесена от журналист информация с цитати от книгата "Черен лебед" на американо-ливанския икономист и есеит Насим Талеб, съдия Запрянова мотивира решението си, с което отхвърля претенциите на съпругата на Лозан Панов, съобщава "Правен свят".

"Наличието й (на криминалната регистрация ) може свободно да се интерпретира, доколкото интерпретацията не стига до изводи, които са обидни или позорящи за лицето. В случая в статията такива изводи по отношение на ищцата няма – на две места е посочено, че има криминална регистрация, което представлява интерпретация на цитираната част от изисканата от съда справка от МВР, без същата да е клевета", посочва в решението си съдийката.

С акта си магистратът защитава правото на свободно изразяване на оценки и мнения, стига те да не са обидни. За целта са използвани и множество цитати от книгата "Черният лебед" на Насим Талеб, в която авторът "подробно обяснява схващанията си относно склонността на хората да се (само)заблуждават без да го осъзнават и по този начин да правят прогнози, които в съществените си части не се реализират. Първата причина, която той сочи, е предвиждането въз основа на повторили се в миналото положителни факти, в основата на което е очакването, че тези факти ще продължат да се повтарят и в бъдеще, втората причина е т.нар. "повествователна заблуда" и т.н.

Съдът намира, че в случая е подходящо да цитира части от книгата, касаещи идеите на автора за повествователната заблуда, доколкото те по един ясен начин обясняват и дейността на медиите по информиране на обществото, както и в конкретния случай.

Авторът сочи: "Заблудата на разказа се отнася до способността ни да разглеждаме поредици от факти, без да си съчиняваме обяснения към тях или, което е равностойно, да им приписваме принудително логическа връзка, определена стрелка на отношение". Обясненията спояват фактологията. С тяхна помощ тя се помни по-лесно; с тяхна помощ е "по-смислена". Тази склонност обаче може да произведе объркване, когато усилва впечатлението ни за разбиране."

Съдия Запрянова посочва и други цитати от Талеб, с които се защитава правото на журналистите да интерпретират фактите, без да ги преиначават. "Проблемът на свръхпричинността не е у журналистите, а у аудиторията. Никой не би платил и долар за абстрактна статистическа поредица, напомняща скучна колежанска лекция. 

Искаме да ни разказват истории и в това няма нищо нередно – освен че трябва по-щателно да проверяваме дали историята сериозно преиначава реалността. Възможно ли е художествената измислица да разкрива истината, а документалистиката да е убежище за лъжци? 

Възможно ли е басните и приказките да са по-близо до истината, отколкото новините на "Ей Би Си" с техните щателно проверени факти? Просто си помислете за това, че вестниците се стараят да постигнат безукорна фактология, но я вплитат в разказ по начин, който да създава впечатление за причинност (и познание). Има служители, отговорни за проверката на фактите, а не за проверката на интелекта. Уви!", пише Насим Талеб.

По отношение на твърдяното от разпитания по искане на Елисавета Панова по делото свидетел, който разказал за последиците от журналистическите публикации върху ищцата, в съдебното решение се посочва:

 "Какви изводи внушава един журналистически материал е въпрос на субективно възприятие (например, свидетелят по делото е възприел твърдението "мистериозен е не само първият й брак, който приключва с още по-изненадващата смърт на съпруга й.." като обвинение, че ищцата "едва ли не е убила бившия си съпруг"), познания и конкретно лично отношение към реалността на възприемащия информацията. Внушенията, които един писмен материал провокира, са индивидуални и уникални вътрешни преживявания, които съдът не може да преценява като праворелевантни факти".

Съдийката е приела, че изразът "Черен лебед" по адрес на Елисавета Панова представлява оценка, а не факт, дадена първоначално от бившия правосъден министър Христо Иванов, като отново е използван, за да се създаде журналистически материал, чрез "повествование". 

Съдебното решение подробно разглежда и защо всъщност сравнението на Елисавета Панова с "Черен лебед" не следва да се разглежда като обидно. "Определянето на ищцата като "черен лебед" обективно не представлява негативна оценка. Не представлява негативна оценка и в смисъла, който влага Насим Талеб в това понятие, а именно крайно невероятно, но значително по своите последици събитие, чиито причини могат да бъдат посочени едва след като се е случило. Нещо повече – той смята, че всяко човешко същество, предвид нищожната вероятност от появата му, при това със съответните му конкретни и уникални особености, представлява "черен лебед", мотивира решението си първоинстанционният съд. 

Така съдия Запрянова отхвърля иска на Панова, че сравняването й с "Черен лебед" е довело до негативни последици.

За съда не представлява клевета и друго твърдение в статиите на "Телеграф" и "Монитор" от април месец 2017 г., че заради криминалната й регистрация, трети лица "я държат с компромати"и съответно могат да влияят върху дейността на председателя на ВКС."Определянето на ищцата от автора на статията като "непридвидимо събитие с негативни последици" за кариерата на съпруга й представлява негативна оценка, но не и обида.

Предвид изложеното, съдът намира, че публикуването на статията от ответниците, част от която е цитираното съдържание, не представлява противоправно поведение - това съдържание не съдържа обиди и/или клевети, а изразява негативно отношение на автора към коментираните в тях лица. Предвид липсата на противоправност, като елемент от фактическия състав на деликта, съдът намира, че не е необходимо да обсъжда наличието на останалите предпоставки за ангажиране на гражданската отговорност на ответниците.

Ето защо съдът намира, че исковете са неоснователни и следва да бъдат отхвърлени", заключава съдия Запрянова от СРС.

Елисавета Панова е имала възможност в рамките на две седмици да обжалва решението пред Софийския градски съд.

Амаду Гон Кулибали
21:52 | 08 Юли 2020 г.

Почина премиерът на Кот д‘Ивоар Амаду Гон Кулибали

21:52 | 08 Юли 2020 г.
Премиерът на Кот д'Ивоар Амаду Гон Кулибали почина на 61-годишна възраст. Както Ройтерс съобщи, това заяви президентът Аласейн Уатара...
Янко Янков
21:36 | 08 Юли 2020 г.

Янко Янков: Стига с този популизъм - президентът з...

21:36 | 08 Юли 2020 г.
Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски е назначена по закона за НСО, а президентът е ръководител на службата. Той трябва да е абсолютно ...
Басейн
21:33 | 08 Юли 2020 г.

Как коронакризата може да увеличи рисковете от уда...

21:33 | 08 Юли 2020 г.
Едва ли сте предполагали, че коронакризата би могла да доведе до повече удавяния, нали? Поне ние не сме го допускали, докато не прочетохм...
Владимир Путин и Си Дзинпин
21:05 | 08 Юли 2020 г.

Путин и Дзинпин ще засилят партньорството си в ене...

21:05 | 08 Юли 2020 г.
Владимир Путин и Си Дзинпин проведоха телефонен разговор днес, на който решиха, че руснаци и китайци трябва да задълбочат междусъседските...
Доц. Рачо Стойчев и д-р Мария Христова
21:00 | 08 Юли 2020 г.

Как пандемиите са променили хода на историята по с...

21:00 | 08 Юли 2020 г.
Пандемиите неведнъж са се превръщали в двигателя на промяната за човечеството, защото в името на нашето оцеляване сме се видели принудени...
Детска градина
20:46 | 08 Юли 2020 г.

Затвориха забавачка в Добрич заради служител с COV...

20:46 | 08 Юли 2020 г.
Детска градина №17 в Добрич е затворена заради положителна проба за коронавирус на човек от персонала. Утре ще бъдат направени PCR те...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо
 • 10:00
  Новини