Дипломатът Боби Бобев: България направи достатъчно за Западните Балкани (ВИДЕО)

Страните от този регион са обърнати към Брюксел, а не на Изток или другаде, каза историкът доц. Кайчев

Източник: Канал 3

България направи достатъчно по темата за Западните Балкани в ЕС, важното е да я продължим и след края на нашето европредседателство. Такава оценка даде за българската активност по въпроса за приобщаването на Западните Балкани към ЕС дипломатът Боби  Бобев в "Денят на живо".
 
"Ние направихме достатъчно - темата беше въведена, видях днес, че австрийското председателство ще продължи темата", каза Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания. 
 
"Но за нас, ако дойдем на нашата национална почва, е изключително важно да не секва нашата активност за Западните Балкани. Не бива да я прекъсваме с края на европредседателството ни, вече пропуснахме 10 г., в които да се превърнем в някакъв фактор.
 
Затова  все повече ме интересува какво ще стане след края на нашето председателство, а не до края му", добави Боби Бобев, който като бивш посланик на България в Албания заяви, че се надява албанците и Република Македония да получат разрешение за начало на преговорите с ЕС.
 
Още интервюта и коментари ще намерите тук
 
"Аз бих се радвал, ако Република Македония и Албания получат разрешение за начало на преговорите за присъединяване към ЕС до края на нашето председателство. Но дори да не стане до края на юни, ще стане през австрийското председателство. Има вече реакция на Брюксел, ние с това свършихме доста добра работа", уверен е дипломатът.
 
Историкът доц. д-р Наум Кайчев, другият гост в "Денят на живо", добави: "Тези общества (страните от Западните Балкани) са част от европейския комплекс, те гледат в подавляващото си мнозинство към Брюксел, а не на Изток или другаде".
 
Доц. Кайчев, ръководител на Катедра "История на Византия и балканските народи" в СУ, който е в българо-македонската експертна комисия по историческите и образователни въпроси, прогнозира, че в края на юни в София ще се проведе първата редовна сесия на комисията.
 
"Резултатите няма да са бързи във времето, важното е тези резултати и изводи да бъдат трайни - да постигнем една общност за нашето минало и да конкретизираме клаузите от договора ни за добросъседство", пожела си доц. Койчев. "В работен порядък с колегите от Македония предполагаме, че в края на месец юни в София ще се проведе първата редовна сесия на тази комисия".
 
Боби Бобев добави: "Бях умерен песимист за всичко, което стана в Македония, казах да не бързаме, да не бием барабани. Слава Богу, че всичко върви по един добър път към момента в отношенията с Македония. Много трудно е македонската страна да се откаже от неща, от пропаганда, налагана с години.
Все пак се надявам да се постигнат добри резултати".
 
За най-големия проблем пред Република Македония по пътя към ЕС - този с името, и Боби Бобев, и доц. Кайчев са категорични, че на срещата на високо равнище на 17 май в София няма да се постигне окончателната договорка.
 
"Македония като страна прави много усилия  да постигне напредък с Гърция, станахме свидетели на поредица от срещи между външните министри, които действително постигнаха сериозен напредък по редица пунктове", припомни Боби Бобев.
 
"Но остават открити въпроси по обхвата за новото име - дали ще е за международна или и за вътрешна употреба, и кога ще се случи във времето. Тези неща са много болезнени  и за двете страни, особено за тези в Република Македония. Беше заявено, премиерът Заев заяви, че на срещата в четвъртък да не се очакват големи резултати - никой не знае докъде ще доведе разговорът между Ципрас и Заев", не се зае със срокове дипломатът.
 
Доцент Кайчев посочи, че все пак е налице напредък: "Очевидно е, че се говори за някакви фази - кога ще се въведе името. Обсъждат се сериозно".
 
Целият разговор с Боби Бобев и доц. д-р Наум Кайчев вижте във видеото: 
Етикети: Денят на живо
22:01 | 12 Юли 2020 г.

Отиде си голямата ни поетеса Миряна Башева

22:01 | 12 Юли 2020 г.
Почина обичаната българска поетеса Миряна Башева, съобщава в-к \"Сега\". Тя е издъхнала в съня си. На широката публика Башева беше познат...
Цветомир Найденов
21:55 | 12 Юли 2020 г.

Найденов обвини Божков в публични лъжи

21:55 | 12 Юли 2020 г.
Ако Васил Божков бъде докаран на летище София от Дубай с белезници по съответния законов ред за екстрадиция, протестите ще спрат като с маги...
НСО
21:37 | 12 Юли 2020 г.

ДПС: НСО не охранява Доган и Пеевски от 11 юли

21:37 | 12 Юли 2020 г.
НСО вече не охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от движението Делян Пеевски.  "От 11 юли 2020 г, по тях...
21:19 | 12 Юли 2020 г.

Евгени Петров: Нагнетяването на напрежение осем ме...

21:19 | 12 Юли 2020 г.
В момента, с тази динамика на нарастване на напрежението в политическата среда, нещата ескалираха. Не твърдя, че между отделните събития ...
20:56 | 12 Юли 2020 г.

Млад мъж се удави на неохраняем плаж край Варна

20:56 | 12 Юли 2020 г.
24-годишен мъж изчезна във водите на Черно море край Варна в ранния следобед. Младежът влязъл да се къпе заедно с брат си на неохраняем п...
20:05 | 12 Юли 2020 г.

Илхан Кючюк: Всички в ДПС се притесняват за живота...

20:05 | 12 Юли 2020 г.
От ДПС не вярваме, че институциите трябва да се сблъскват, а напротив, ако има дебат между тях, той трябва да се случва в рамките на ...

гледай на живо

13.07.2020
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 01:00
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини