Йордан Цонев: Пътят ни към Европа мина през Босфора, както каза Ахмед Доган (ВИДЕО)

Тогава цялото общество му скочи, а именно Турция първа даде съгласие да влезем в НАТО, припомни депутатът от ДПС

Йордан Цонев: Пътят на България към Европа мина през Босфора, както каза Ахмед Доган
Източник: Канал 3

Йордан Цонев: Пътят на България към Европа мина през Босфора, както каза Ахмед Доган

Още през 90 г., създавайки ДПС, д-р Ахмед Доган пророчески предвиди европейското бъдеще на България. Той каза, че пътят на България към Европа минава през Босфора, и цялото общество му скочи. Едно от условията за ЕС бе да влезем в НАТО, а това можехме да получим от Турция. И именно оттам получихме първото одобрение - така нашият пък наистина започна от Босфора. Това припомни по телефона за "Беновска пита" депутатът от ДПС Йордан Цонев.
 
"Тогава предвиждаха чуждите служби, че България е най-вероятното място за етнически конфликт. Но той не се случи тук, а се случи в Югославия, където не го очакваха", каза още Йордан Цонев.
 
"Българските мюсюлмани не избраха пътя на реванша, а на толерантността. В България това се случи и така се случи европейското бъдеще на страната. Това българските политици не трябва никога да го забравят", припомни  той.

Йордан Цонев изтъкна, че темата за приобщаването на Западните Балкани към ЕС е засегната първо от ДПС. За завършилата среща на върха на 17 май в София той каза:  "Поздравявам кабинета и всички български партии и политици, оказа се, че те са разбрали, че това не е европредседателство на ГЕРБ, а на България", каза той.
 
Според Йордан Цонев България трябва да бъде лоялен  партньор на НАТО и ЕС.
 
"Държа да подчертая, че ние трябва да сме лоялни партньори в ЕС и в НАТО. Много ясно искам да кажа, че ДПС категорично е за това да бъдем абсолютно лоялни партньори в НАТО и ЕС. Това в никакъв начин не предопределя да имаме лоши отношения с когото и да било", каза Йордан Цонев и добави: "В конфликтните моменти не трябва да сме  в ролята на лаещо куче, а да сме на позициите на ЕС и НАТО."
 
За залежалия в НС вече 4 месеца законопроект на Делян Пеевски и ДПС за прозрачността в собствеността на медиите, зам.-председателят на ПГ на ДПС каза: 
 
"Първото, което да се направи, е прозрачността: коя медия как се финансира и кой е издателят. Обществото трябва да знае - тази медия е на този и се финансира оттук, оттук, по този начин. Следващите стъпки е как да бъде разрешено или забранено допълнителното финансиране".
 
По думите му ДПС иска едно - собствеността да е прозрачна. "А дали това са чужди юридически лица, в това няма нищо лошо. Но когато една медия е собственост на офшорка, това не е добре. А има  българска голяма медия, която е собственост на офшорка. И нищо не е ясно."
 
За атаките срещу законопроекта от страна на кръга Капитал, Йордан Цонев  подхвърли: "Да беше се сетил господин Прокопиев да го внесе този закон, да ми го беше донесъл, и щях да го внеса".
 
Целият разговор с Йордан Цонев по телефона - във видеото:

Бургазлия е обвинен в тероризъм
12:09 | 02 Юли 2020 г.

Прокуратурата показа смущаващи кадри с българина, ...

12:09 | 02 Юли 2020 г.
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност български гражданин, участвал в терористична дейност в чужбина, съобщих...
12:06 | 02 Юли 2020 г.

Двама загинаха при тежка катастрофа на пътя Кюстен...

12:06 | 02 Юли 2020 г.
Двама души са загинали при тежката катастрофа на пътя Кюстендил – Дупница. Това съобщиха за Радио „Фокус” – К...
ГКПП Кулата - Промахон
12:02 | 02 Юли 2020 г.

Коли със сръбска регистрация задръстиха ГКПП "Кула...

12:02 | 02 Юли 2020 г.
Коли със сръбска регистрация задръстиха граничния пункт „Кулата-Промахон“, причината е, че Гърция не разрешава преминаването ...
Цигари
11:53 | 02 Юли 2020 г.

Южна Африка е напът да криминализира окончателно р...

11:53 | 02 Юли 2020 г.
Южна Африка остана единствената страна в света, в която продажбата на тютюневи изделия е забранена, като една от антикризисните мерки за ...
Иван Гешев
11:52 | 02 Юли 2020 г.

Гешев: Докато хора като Божков, Бобоков и други се...

11:52 | 02 Юли 2020 г.
„Божков сега е канонизиран от медиите, свързани с подсъдимите Донев и Прокопиев. Докато хора като Божков, Бобоков и други се канони...
Ивайло Иванов
11:44 | 02 Юли 2020 г.

16 арестувани след акцията в Гоце Делчев и близкит...

11:44 | 02 Юли 2020 г.
Специализираната полицейска акция в района на Гоце Делчев е дала резултат срещу 16 души, уличени в незаконна дейност. Това потвърди главн...

гледай на живо

02.07.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 13:00
  Новини
 • 13:20
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини