Икономистът Майкъл Грийн: Югоизточна България се представя най-зле в ЕС (ВИДЕО)

Здравеопазването е най-сериозният проблем за България в последните години, отчете политологът Стойчо Стойчев

Източник: Канал 3

За България има добра и лоша новина. Лошата новина е, че един от най-зле представящите се региони в ЕС е Югоизточният регион на България. Но сравнявайки България със страни от света със сходен Брутен вътрешен продукт (БВП), се оказва, че тя се справя всъщност доста добре. Така видният британски икономист Майкъл Грийн обобщи в "Денят на живо" мястото на България в прочутия му Индекс за социално развитие за 128 страни в света.
 
"В части на България има липси в сравнение с други страни в ЕС.  Много често България се сравнява с другите страни от ЕС, но сравнена със страни със сходно БВП е съвсем различна картина и нещата не стоят толкова зле", посочи Грийн.
 
Още интервюта и коментари ще намерите тук
 
Другият гост в "Денят на живо" - политологът доц. Стойчо Стойчев добави: "Всъщност ние сме свикнали да сме на дъното на всякакви класация - като се започне от свободата на медиите през корупцията и стигнете до граждански права, свободи, икономическо развитие и растеж. В България се насажда това усещане, което след това се репродуцира - хората на общностно ниво възпроизвеждат тази негативна нагласа.
 
Позитивното послание от този Индекс, например, е че съпоставени с други страни със сходно икономическо развитие - не е задължително да са от Европа или от ЕС, ние се справяме много по-добре по базовите стандарти за качеството на живот. Каквото всъщност измерва Индексът за обществен напредък - достъп до здравеопазване, достъп до образование, достъп до услуги, до развита инфраструктура, качества на питейна вода, например", изброи доц. Стойчев.
 
Като най-влошено в България той посочи състоянието на здравеопазването в последните години, според отчетеното в Индекса.
 
"Трябва да се отбележи, че специално по отношение на България достъпът до здравеопазване е проблемен по измерванията на господин Грийн и неговият Индекс за социален напредък, защото в последни години политиката ни в здравеопазването изглежда се влоши и доведе до по-затруднен достъп, по-лоша услуга за българските граждани", наблегна Стойчо Стойчев.
 
Политологът насочи вниманието и към друго противоречие между българските представи за Северозапада като най-изостаналия регион у нас, и отчетеното от Индекса за социално развитие последно място на Югоизточна България. 
 
"Свикнали сме да гледаме на Северозапада като най-западналия легион, но според индекса на британците реално Югоизточния регион, където е и Бургас, е на последно място, дори е по-назад от Северозапада. Заради няколко ключови проблеми там - пречистването на отпадните води, отпадането на деца от училище. Което би могло да вдъхне повече самочувствие на хората от Северозападна България", каза доц. Стойчо Стойчев. 
 
За сравняването с отличниците начело в  Индекса - Дания, скандинавските страни, Майкъл Грийн отбеляза: "Големият двигател на обществения напредък е богатството, но това не е цялата картина. Брутният вътрешен продукт не е съдба, която страните трябва да приемат. И виждаме, че страните, които имат най-много успехи, са тези, които действат в посока равенство, свободи, здравеопазване".
 
Защо икономическото развитие не е всичко и как Индексът за социално развитие може да се ползва за прогрес от правителствата, бизнеса и обществото - вижте видеото с целия интересен разговор в "Денят на живо": 

Етикети: Денят на живо
Коледа
21:52 | 23 Ноември 2020 г.

Поетапно отваряне на Европа преди Коледа

21:52 | 23 Ноември 2020 г.
Животът отново тече в „Растро“, най-емблематичният пазар в Мадрид, след осеммесечно затваряне поради COVID-19. Прави го бавно...
Шоколадов Дядо Коледа с маска
21:41 | 23 Ноември 2020 г.

Унгарски шоколатиер сложи маска на шоколадовия Дяд...

21:41 | 23 Ноември 2020 г.
Маската се превърна в най-продавания артикул в света през 2020 г. и макар все още да нямаме официални данни за това, спокойно можем да за...
Хартиена чаша
21:19 | 23 Ноември 2020 г.

Пиенето на кафе или чай от картонени чаши сериозно...

21:19 | 23 Ноември 2020 г.
За много хора денят не започва, докато не изпият първата си чаша горещо кафе. Без значение какво пиете, за да се стоплите в студена сутри...
Доц. Владимир Григоров
21:00 | 23 Ноември 2020 г.

Доц. Григоров: В разгара на пандемията в ЮАР имахм...

21:00 | 23 Ноември 2020 г.
Южна Африка е една от най-засегнатите от пандемията африкански държави, но въпреки това страната показва завидни резултати в справянето с...
Красен Кралев
20:56 | 23 Ноември 2020 г.

Кралев за Covid-мерките: Ще стигнем до справедливо...

20:56 | 23 Ноември 2020 г.
С колегите и със здравните власти ще стигнем до разумно и справедливо решение за всеки ресор! Това обяви във Facebook спортният министър ...
Ресторант
20:52 | 23 Ноември 2020 г.

Сдружението на заведението плаши с протести, ако в...

20:52 | 23 Ноември 2020 г.
Сдружението на заведенията е поредната браншова организация, която настоява за отговори на редица въпроси около предвиждания национален л...

гледай на живо

24.11.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 07:35
  Социална мрежа
 • 08:30
  Другото лице