Христо Гаджев: Два са проблемите, които Борисов ще обсъди в Русия (ВИДЕО)

Петър Витанов от БСП се противопостави на неглижирането на визитата на президента Радев в Москва и Сочи

Източник: Канал 3

„Както се видя от визитата на президента в Русия е, че от руска страна очакват премиерът да отиде, за да се вземат решения. 

Има два проблема, които ще бъдат предмет на разговори при посещението на премиера Борисов в Русия – бъдещето на проекта и оборудването за АЕЦ „Белене”, което е собственост на Русия. Вторият, разбира са доставките на газ”. Това обяви депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев в предаването  "Денят на живо" по Канал 3 по повод предстоящата визита на министър-председателя в Русия, която бе обявено, че ще се осъществи на 30 май и изминалото посещение там на президента Румен Радев. 

„Безспорно трябва да идва газ от Русия, независимо от къде идва – дали директно до България или по друг начин. 

Миналата седмица беше подписан меморандум за интерконекторната връзка със Сърбия. 

Основен приоритет на всички правителства на ГЕРБ е изграждането на интерконекторните връзки и със Сърбия, и с Румъния и т.н. За да се диверсифицират доставките на газ към България”, допълни Гаджев. 

Вижте още интервюта и коментари!

„Искам да опонирам срещу омаловажаването на посещението на президента в Русия. Защото такава липсваше и беше невъзможна в последните 5 години. 

Има политически сигнал, който е изключително важен – възстановяване на доверието. Очерта се и насоката на бъдещите взаимодействия между България и Русия – икономика, енергетика”, коментира от своя страна народният представител от БСП Петър Витанов. 

„Аз просто цитирах Медведев и Путин, които казаха, че очакват Борисов. Те казаха, че няма икономически параметри”, отговори Гаджев и изрази мнение, че каквито бъдещи сделки с Русия трябва да стават по европейски правила. 

„Ние винаги сме били на мнение, че всички сделки трябва да стават по европейските правила. Срещата на Борисов в Русия са синхронизирани и с европейските лидери”, поясни депутатът от ГЕРБ. 

„Резултат от срещата имаше. Не е работа на държавния глава да договаря конкретни икономически проекти. Там само се дава насоката. 

Освен това българският президент защити позицията на българския военно-промишлен комплекс”, допълни Витанов.

„Трябва да има по-голяма синхронизация на различните институции, а не да неглижираме ролята на президента. Защото по важните теми мисля, че трябва да има единно мнение”, каза още социалистът.

„Партньорството с Русия е от стратегическо значение. Икономическите и политически теми не са единствени, тъй като ние сме духовно свързани с Русия. Мисля, че при визитата на премиера трябва да бъдат продължени положените усилия”, добави Витанов и изрази мнение, че реализация на АЕЦ „Белене” едва ли може да бъде осъществена без руската страна.

Относно идеята за директна тръба за газ от Русия към България Гаджев коментира:

„Каквато и газ да влиза към България, тя трябва да се съобрази с европейското законодателство. Въпросът е дали руската страна е променила мнението си и е решила да се съобрази с третия енергиен пакет. За да можем да имаме диверсификация”.

Етикети: Денят на живо
Полиция
14:51 | 12 Юли 2020 г.

Молдовец потроши 7 автомобила пред блок в Пловдив

14:51 | 12 Юли 2020 г.
Седем автомобила с изпочупени стъкла пред блок в Пловдив.   Вандалският акт се е разиграл тази сутрин около 5 часа, когато 3...
14:49 | 12 Юли 2020 г.

Държавата е платила над 1 млн. лв. за PCR тестове ...

14:49 | 12 Юли 2020 г.
Над 1 милион лева е платила държавата за PCR тестове по време на извънредното положение. Данните са до 27 май, информира bTV като се позо...
Евгени Будинов
14:37 | 12 Юли 2020 г.

Будинов: Радев и целият протест са подкрепени от е...

14:37 | 12 Юли 2020 г.
В България има демокрация, ние от ГЕРБ не искаме да управляваме самоцелно, само заради самата власт, а заради отговорността. Това заяви в...
covid-19
14:21 | 12 Юли 2020 г.

Скептик отиде на COVID-купон, зарази се и умря

14:21 | 12 Юли 2020 г.
Американец от щата Тексас, участвал в т.нар. „корона-купони“, където купонджиите нарочно се заразяват с коронавирус, е успял ...
Гостите на \
14:08 | 12 Юли 2020 г.

Беновска: Г-да Радев, Борисов, Доган, изправете се...

14:08 | 12 Юли 2020 г.
Попитах премиера Борисов, след като президентът Радев оглави протестите срещу Борисов и Гешев: Че нямате президент, изпитвате ли "ис...
пума
13:54 | 12 Юли 2020 г.

Бивш войник избяга в гората с пумата си, за да не ...

13:54 | 12 Юли 2020 г.
Трети ден полската полиция е накрак в търсене на бивш войник, който избяга в гората с пумата си. Бягството е породено от нежеланието на м...

гледай на живо

12.07.2020
 • в момента
  "Патарински LIVE" - избрано
 • 16:00
  Новини
 • 16:16
  Беновска пита
 • 19:00
  НОВИНИ - Централна емисия