Великият майстор: Масонството е силно демократично и толерантно общество (ВИДЕО)

За първи път масоните в България разкриват част от своите тайни

Искрен Йотов
Източник: Канал 3

За първи път масоните в България отвориха вратите на своя храм и разкриха част от своите тайни. За символите и историята им разказва великият майстор Искрен Йотов в предаването „Офанзива с Любо Огнянов”.

„За 25 години доказахме, че масонството в България е постигнало единение и този процес завърши на 20 юни 2015 г. и от тогава обединената велика ложа на България е призната навксякъде в света като единствената регулярна ложа в страната”, обясни Искрен Йотов – велик майстор на Обединена велика ложа на България.

„Ролята на великия майстор е по-скоро административна и представителна. Великият майстор представлява ложата, както в България, така и пред чуждите велики ложи”, разкри Искрен Йотов.

„Според българските разбирания храм е място, където се извършва религиозна дейност. Ние не извършваме религиозна дейност, затова го наричам дом. Действията, които се извършват в дома са наситени с алегория и символи от древни времена. Това са обичаи, които са били наслагвани с годините, за да стигнат до наши дни. В древността дори не са били написани ритуалите, а всяка една ложа ги е правила наизуст, така както са били предавани. Общо взето символиките са свързани със занаята на каменоделския еснаф. И от там преминават като алегория и символи за житейско поведение. Като например да изгладиш ръбовете на един неиздялан камък е като да премахнеш несъвършенствата, които сам намираш в себе си”, допълва великият майстор.

Вижте още интервюта и коментари!

Историята разказва, че първият български масон Иван Ведър спасява Русе от опожаряване, след като прави масонски знак пред Делавер паша, с което двамата се разпознават. Как днес обаче се разпознават масоните в днешни времена:

„Знаците за разпознаване са достояние на всеки един любопитен човек в интернет. Там може да се намери всичко. Тайната е на друго място – преживяването на всеки един. Всичко може да научиш и прочетеш, но тайната остава в духа на всеки един човек”.

Масонският дом в София, който отвори врати, функционира от около пет години. Масоните в България обаче се надяват скоро да има и национален масонски дом и за това се работи усилено.

„Масонството в интернет е сериозна тема и бе разисквана и в световен мащаб. Едва ли не, че всеки един от вкъщи да осъществява тази дейност. Мисля, че чак дотам обаче не е стигнало масонството. Всичко може да допусна, особено със скоростното развитие на дигиталния свят, но когато хората са събрани тук, усещането, състоянието на духа е съвсем друго, отколкото да стоиш сам вкъщи и да гледаш камерата на компютъра”, допълва великият майстор.

Във времето е наслагвано по-скоро негативното мнение за масонството. В основата на това за мен е фактът, че масонството е силно демократично и толерантно общество. И историята показва, че в нито една диктатура не е имало възможност да съществува масонска организация, защото думичките като толерантност, дори и първоначалните думи на Френската революция, са използвани за първи път в такъв масонски дом. Когато казваш, че всички са равни, че тук може да си дойдеш без значение какъв е цветът на кожата ти. Това понякога плаши другите. А и отделно в съвременния свят много по-лесно мразим, отколкото обичаме”, поясни Искрен Йотов.

Колкото до въпросът дали в управлението на страната ни участват масони – великият майстор отговори лаконично:

„Нямам представа дали участват масони”.

22:01 | 12 Юли 2020 г.

Отиде си голямата ни поетеса Миряна Башева

22:01 | 12 Юли 2020 г.
Почина обичаната българска поетеса Миряна Башева, съобщава в-к \"Сега\". Тя е издъхнала в съня си. На широката публика Башева беше познат...
Цветомир Найденов
21:55 | 12 Юли 2020 г.

Найденов обвини Божков в публични лъжи

21:55 | 12 Юли 2020 г.
Ако Васил Божков бъде докаран на летище София от Дубай с белезници по съответния законов ред за екстрадиция, протестите ще спрат като с маги...
НСО
21:37 | 12 Юли 2020 г.

ДПС: НСО не охранява Доган и Пеевски от 11 юли

21:37 | 12 Юли 2020 г.
НСО вече не охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от движението Делян Пеевски.  "От 11 юли 2020 г, по тях...
21:19 | 12 Юли 2020 г.

Евгени Петров: Нагнетяването на напрежение осем ме...

21:19 | 12 Юли 2020 г.
В момента, с тази динамика на нарастване на напрежението в политическата среда, нещата ескалираха. Не твърдя, че между отделните събития ...
20:56 | 12 Юли 2020 г.

Млад мъж се удави на неохраняем плаж край Варна

20:56 | 12 Юли 2020 г.
24-годишен мъж изчезна във водите на Черно море край Варна в ранния следобед. Младежът влязъл да се къпе заедно с брат си на неохраняем п...
20:05 | 12 Юли 2020 г.

Илхан Кючюк: Всички в ДПС се притесняват за живота...

20:05 | 12 Юли 2020 г.
От ДПС не вярваме, че институциите трябва да се сблъскват, а напротив, ако има дебат между тях, той трябва да се случва в рамките на ...

гледай на живо

13.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс