Теменужка Петкова: Бойко Борисов прави висш пилотаж в геополитиката на Европа и Русия (ВИДЕО)

Версията на президента Радев за български поток не е обсъждана, разкри енергийният министър пред Беновска

Източник: Канал 3

Премиерът Бойко Борисов е безспорен лидер и прави висш пилотаж в геополитиката на Европа и Русия, заяви в "Беновска пита" енергийният министър Теменужка Петкова в разговор с водещата Илиана Беновска за принципите и компромисите на върха.

За принципите и компромисите на върха

“За принципите и компромисите на върха. Къде Ви е договорът, с който ще заминете в Москва”, започна разговора Беновска.

Теменужка Петкова отговори, че за да стигне до Москва трябва да бъде извървян определен път, който минава през определени решения, за да дойде моментът с договора.

Визитата на президента Радев в Москва

“Да влезем веднага в електрическата тема, енергийната тема. Вероятно предстои посещение по изявления от руското правителство на премиера Бойко Борисов в Русия в края на май”, попита Беновска и допълни дали българското правителство е подготвено за такова посещение и дали ще им стигне времето.

“Как оценявате визитата на българския президент Румен Радев в Москва и неговите енергийни предложения”, попита Беновска.

Теменужка Петкова отговори, че с това посещение ще даде сериозен тласък за работа на правителството на България. "Правителството “Борисов 3” работи много целенасочено. Още в предишния кабинет на “Борисов 2” се работи активно и добре с руските партньори. През 2015 година се проведе работна група в енергетиката. В началото на 2016 година се проведе междуправителствена комисия между България и Русия. Резултатите са налице по отношения на комуникацията с руското правителство.

“Не приземиха ли първо Медведев, а на следващия ден и Путин, българския президент Радев като го посрещнаха с думите: “Добре сте дошъл, очакваме да дойде Вашият министър-председател Бойко Борисов”, попита Беновска.

“Безспорно това беше един анонс, че и от страна на изпълнителната власт президентът Путин очаква премиера Борисов. Този анонс е продиктуван от това, че в България има много ясно разделение на властите и изпълнителната власт е тази, която взима важните решения и носи отговорност. Това е поводът и основаната причина да тези реплики към президента Радев”, отговори министърът на енергетиката.

“Казахте, че Румен Радев е дал може би тласък на руско-българските отношения, а и да не забравяме, че старият президент го избраха за още един мандат и може би ще има нововсти в руската политика и руско-българските отношения. Какъв тласък даде летецът? Той успя ли да вдигне изтребителя?”, попита Беновска за президента Румен Радев.

"Тласъкът особено в областта на енергетиката е даден много отдавна в рамките на предишните мандати на премиера Бойко Борисов", отговори Теменужка Петкова. Министърът на енергетиката заяви още, че имаме стратегическо партньорство с Русия по отношение на доставките на природен газ, в областта на електроенергетиката, атомната енергетика. Всяка една визита и повод за комуникация е важен.

Ще има ли “Български поток”?

“Румен Радев съобщи предложение, вероятно свое, или кажете ако е обсъждано с Вас и премиера Борисов да има “Български поток” по дъното на Черно море между Русия и България”, попита Беновска.

Теменужка Петкова отговори, че подобна версия за “Български поток” не е обсъждана. Президентът Румен Радев е запознат с проектите, по които работи българското правителство: концепцията на изграждане на газоразпределителен център на територията на България, което предложение се ползва с изключителната подкрепа на Европейската комисия. За правителството е важно България да остане фактор на газовата карта на Европа.

“Южен поток”

“Но ние не осъществихме “Южен поток”, а това разгневи президента Путин още в предишния му мандат и при срещата му с Румен Радев той не го скри”, продължи Беновска.

Теменужка Петкова обясни, че проектът “Южен поток” е спрян през юни 2014 година, заради нарушения в законодателството в областта на обществените поръчки и липсата на проведен търг за изпълнителен на този проект. Това е причината, която ЕК изтъкна в своя официална кореспонденция до българското правителство на Пламен Орешарски.

“Новият стар канцлер на Германия Ангела Меркел даде заден след визитата си при Путин и заговори за възстановяване на “Южен поток”, попита Беновска.

Всеки един проект и всяка една възможност, която ще доведе до сигурност на доставките, на диверсификацията, на енергийната сигурност на Европа е ясно осъзнат приоритет за всички, затова няма нищо изненадващо в позицията на канцлера Меркел, посочи Теменужка Петкова.

“Но Путин е все още гневен на предложението на “Български поток” от страна на Румен Радев. Путин се подсмихна леко иронично и добави сериозно или на шега, че не се знае откъде ще минават потоците на “Турски поток”, нещо което ние искаме да минава през нашата територия и разчитаме това да бъде сериозен източник за газовия хъб, за който говорихте преди малко”, попита Беновска.

Теменужка Петкова заяви, че разглеждаме руския газ безспорно като един от възможните източници за доставка на природен газ, наред с природния газ от Каспийския регион. Изпълнителната власт се надява дълбоко в Черно море да бъдат открити залежи от природен газ. Работи се активно по изграждането на интерконектора със Сърбия, а този с Румъния вече е факт.

Всички тези проекти ще бъдат в основата на газоразпределителния център. Един от възможните варианти за либерализацията на природен газ е газта от Русия, допълни енергийният министър Теменужка Петкова.

“При посещение на министър-председателя Борисов при президента Путин това ще бъде една от много важните теми, от които Русия очаква да постигне желаното от нея”, отвърна Беновска.

Теменужка Петкова счита, че руските ни партньори са много добре запознати с условията, които има ЕК и знаят, че е в интерес на всички да се развива пазарът на природен газ и да има сигурност при доставките.

Престоящата визита на Бойко Борисов в Русия

“Борисов ще бъде в Русия и в качеството на представляващ председателството на България на ЕС, така че може би тук има друга свръхзадача – чрез Бойко Борисов да се поставят по ясен и недвусмислен начин въпросите за газовото императорство на Русия в Европа”, попита Беновска.

Темата, свързана с енергетиката, ще бъде основна, не отрече Теменужка Петкова. Председателството на съвета на ЕС от страна на България е изключително предимство и опит. То безспорно е успешна, а отзивите от него са отлични.

В София се проведе историческа среща на върха за Западните Балкани. Премиерът Борисов е безспорен лидер и неговият глас се чува навсякъде. Никой не трябва да подлага на тези успехи на съмнение, защото звучи комично, когато някой като Корнелия Нинова се опитва да омаловажава резултатите на Борисов.

“Взимайки пример от ролята на Борисов като обединител на Западните Балкани с тежката мисия да осигури инфраструктурната, културната и ценностната свързаност, ролята на Борисов като живата връзка между Ердоган, Турция и ЕС дали няма да се натовари с още една ос, с ролята на живата връзка и носителя на новите идеи Европа-Русия с това посещение при президента Путин”, попита Беновска.

Според Теменужка Петкова, премиерът Борисов е доказал по безспорен начин, че това, което се случва е висш пилотаж в международната политика, той може да се справи смело с всяка една задача.

Санкциите на ЕС срещу Русия

“Знаете ли, че се говори за налагане на нови санкции на Русия от ЕС, може би Путин разчита, че чрез намиране на общ език и интереси между България и Русия, Борисов да доведе до нов тон на диалога на действията между Русия и Европа”, попита Беновска.

България винаги е подкрепяла политиката на ЕС и е стояла рамо до рамо с европейските партньори. Този процес оказва влияние върху икономическата политика на целия ЕС и Русия, заяви Петкова.

“Непосредствено след срещата ЕС-Западни Балкани под патронажа на Бойко Борисов, буквално на следващия ден на Виенския икономически форум направи една загрявка на темата Русия и застана на доста ясни позиции, че ние сме пронато и евроориентирани, но сме свързани културно, исторически, емоционално с Русия и това не е за пренебрегване. Какво подсказва той в енергийната сфера, къде виждате сходство на принципите и компромисите”, попита Беновска.

В енергийната сфера България е извлякла своите поуки назад във времето, обясни Теменужка Петкова. Предстои на базата на доброто партньорство и прахматизма да успеем да постигнем такива цели, които защитават в максимална степен националните ни интереси, но при стриктно спазване на европейските норми.

АЕЦ “Белене”

“Диктуват ли нашите национални интереси да махнем ветото върху АЕЦ “Белене” и евентуално да привлечем под някаква форма участието на Русия в осъществяването на този проект”, попита Беновска.

АЕЦ “Белене” стои много отдавна като централна тема в българската електроенергетика. Дошло е време да се вземе прагматично решение, заяви Теменужка Петкова. Ситуацията в момента е коренно различна. Между 2012 година и сегашния момент има много сериозна разлика.

През 2012 година нямаха отговор въпросите как ще се развие арбитража, ще има ли опция да бъдем осъдени. В момента ситуацията е следната: притежаваме площадка за АЕЦ “Белене”, в нея са инвестирани 1,3 млрд.лв. пари на българските данъкоплатци, имаме оборудване специално за този проект и вече е платено и доставено на площадката.

Теменужка Петкова обясни, че е внесла предложение в парламента, което предвижда възможността да бъдат възобновени дейностите по търсене на възможност за реализация на АЕЦ “Белене” при ясни параметри – без държавна гаранция, без дългосрочен договор за изкупуване на електрическа енергия и чрез отделяне на активите и пасивите на проекта в отделна компания. Очаква се Народното събрание да се произнесе по тази важна тема.

“А дали българският парламент ще отмени мораториума върху изграждането на АЕЦ “Белене” преди визитата на Бойко Борисов в Москва”, попита Беновска.

Теменужка Петкова отговори, че й е трудно да говори от името на парламента.

“Ако направим един консорциум Китай-Русия-България , това няма ли да бъде едно изключително постижение, не само в българската енергетика, но и в прибавяне на още една мисионерска и политическа роля в биографията на Борисов”, попита Беновска.

Теменужка Петкова заяви, че предстои да разберем дали е възможен такъв вариант, но трябва първо да бъде проведена процедура за избор на стратегически инвеститори, които да вземат участие в реализацията на този проект. Има много сериозен интерес от най-голямата държавна компания за ядрена енергетика в Китай.

Преди броени дни на среща между Томислав Дончев, Теменужка Петкова и китайкските им колеги е препотвърден този интерес. Отговорите на всички тези въпроси ще станат ясни, когато се даде старт на процедурата за стратегически инвеститор, потвърди енергийният министър. Китай е направил много сериозно проучване за ползите от строежа на АЕЦ “Белене” и за целия енергиен регион.

Сделката за ЧЕЗ

Илиана Беновска пожела на Теменужка Петкова успех и мъдрост в Москва за принципите и компромисте на върха и попита още какво става със сделката за ЧЕЗ.

“С ЧЕЗ става това, което всички български граждани знаят. Последната информация е свързана с анкетната комисия в НС. Законодателството предвижда подобен тип сделка да бъде одобрена от КЗК, КФН, КЕВР. Предполагам, че тече процедура за финансирането на тази сделка.

Не бива да забравяме, че това е процедура, която се провежда от Чехия, по чешките закони и правила, а България няма опция за въздейстие”, изтъкна Теменужка Петкова в предаването “Беновска пита” по Канал 3 и Радио К2 на 27 май 2018 година.

Цялото интервю на Илиана Беновска с Теменужка Петкова вижте във видеото:

 

аба, възрастна жена, столетник, ръце, стара жена
21:54 | 26 Ноември 2020 г.

Тийнеджърка би баба и взе парите и в "Дружба"

21:54 | 26 Ноември 2020 г.
86-годишна жена е нападната и пребита пред банкомат в столичния квартал „Дружба”. Откраднали й 590 лева, които възрастната же...
Еккатерина Захариева
21:36 | 26 Ноември 2020 г.

ЕС подкрепи финансово страните от Южното съседство

21:36 | 26 Ноември 2020 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в министерска среща на Европейския съюз и страните от Южното съсе...
Денят на живо с Надалина Анева
20:40 | 26 Ноември 2020 г.

Борис Ячев: Това е единственият бюджет, който може...

20:40 | 26 Ноември 2020 г.
"Дебатът за бюджета беше спокоен, защото това е единственият бюджет, който може да се приеме по време на криза", това каза в пр...
Хакер
20:10 | 26 Ноември 2020 г.

СЕМ ще контролира сайтове с видеосъдържание

20:10 | 26 Ноември 2020 г.
Изменения в медийния закон! Сайтовете с видеосъдържание минават под контрола на Съвета за електронни медии.   Текстовете бя...
болница, легла
19:47 | 26 Ноември 2020 г.

Първата COVID болница у нас е пред фалит

19:47 | 26 Ноември 2020 г.
Общинското здравно заведение “Свети Мина“ в Пловдив няма да бъде болница само за лечение на коронавирус. Със заповед на Регио...
Зеленчуковия пазар в “Младост“ спазва всички мерки за безопасност по време на епидемията 18
19:33 | 26 Ноември 2020 г.

Наплив от пазаруващи в търговските центрове в Софи...

19:33 | 26 Ноември 2020 г.
Магазините в моловете остават отворени почти до полунощ в опит да привлекат последни клиенти за „Черния петък” и преди да зат...

гледай на живо

27.11.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 07:35
  Социална мрежа
 • 08:30
  Другото лице