Емил Димитров-Ревизоро: Радев се разходи до Москва, а Путин му каза: Ние чакаме Борисов (ВИДЕО)

Ако не можем да бъдем Швейцария с банки, нека да сме Швейцария с инвестициите на Балканите, каза депутатът от ОП

Емил Димитров-Ревизоро: Радев се разходи до Москва, а Путин му каза: Чакаме Борисов
Източник: Канал 3

Емил Димитров-Ревизоро: Радев се разходи до Москва, а Путин му каза: Чакаме Борисов

Радев се разходи до Москва, а Путин му каза: „Чакаме Борисов“. Това каза народният представител от Обединени патриоти Емил Димитров-Ревизоро в предаването "Беновска пита" по Канал 3 на 27 май 2018 г.

Ето цялото интервю на Ревизоро с Илиана Беновска.

Илиана Беновска: И продължаваме нататък. За "запалителното в политиката”, подходяща тема за Емил Димитров-Ревизоро, заповядайте! Да напомня, че тук спираме на Вашата мина, която подарихте на студиото и на "Беновска пита”, внимавайте!

Емил Димитров-Ревизоро: Аз вече я забравих, но да се надявам, че ще я заобикалят и другите хора, за да не настъпят мината! Тази мина от Сочи ли е, или е българска? Слушах анонса Ви и беше много интересен! Човек, ако не знае накъде е тръгнал, със сигурност отива другаде, но полагат усилия хората. Всеки колкото може, дори и тези, които не могат!

Илиана Беновска: Дали президентът Радев ще Ви прости тази ирония и цитатите от Алиса – Човек, ако не знае къде отива, да не тръгва!

Емил Димитров-Ревизоро: Не е важно на мен той да прощава, важното е да свършат нещо добро за България. Факт е, че отново има шанс да се преборим за газопровода, който не знам колко време бягахме от него, а всъщност това е сигурност.

Ако имаме инвестиции в България, ако не можем да станем Швейцария с банки, нека да бъдем Швейцария с инвестициите на Балканите. Представете си минава европейски газопровод, турски газопровод, руски газопровод, имаш инвестиция японска, китайска и т.н. Ами страната става много значима и всеки ще се замисли дали да се заиграва с националната ни сигурност при положение, че има толкова много международни инвестиции и те те пазят самите инвестиции, а и е добре за всички нас.

Илиана Беновска: За Путин ли говорите, че ще се замисли дали да се заиграва?

Емил Димитров-Ревизоро: Ами ето, "Северен поток” може оттам, а оттук не може! Всичко е за Европа. Ако Германия успее да си извоюва "Северен поток” персонално за нея, какво пречи ние да си извоюваме оттук поток, който да отива за цяла Европа. Но това е нещо, което го гадаем. Все пак ние направихме огромни усилия, за да провалим този проект. Тръбите стояха доста дълго време на пристанището във Варна и чакаха да започнем.

Илиана Беновска: Те още седят.

Емил Димитров-Ревизоро: Да и дано да останат там, за да изградят през България проекта. Но пък веднага ще се намесят еколозите – защо този газопровод излиза точно тук, не може ли малко по-наляво, на дясно, не може ли през моята нива, за да ми платите по-скъпо.

Но като цяло този хъб, ако няма с какво да го захраним, за какво ни е? А е хубаво да имаме хъб, хубаво е да имаме инвестиции, това е сигурност.

Илиана Беновска: Вие сте представител на "Обединените патриоти”, макар да не сте член на нито една от партиите в тази тройна коалиция. Как трябва да се гласува според Вас в Народното събрание, да падне ли мораториумът върху изграждането на АЕЦ „Белене”?

Емил Димитров-Ревизоро: Не може другите държави да имат по 10 атомни електроцентрали, а ние да гадаем дали да имаме втора или не, при положение, че енергетиката ще се развива, потреблението ще нараства и рано или късно ще се налага да заместваме тези ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове с други мощности.

Фотоволтаиците, тези възобновяеми източници, както виждате, не са до безкрай. Те са зависими от природата, те са стихийни от време на време, така че трябва да имаме някаква сигурност.

Друг е въпросът дали да бъде на Козлодуй или на Белене реакторът, но ако има частна инвестиция, която може да го направи при съответните гаранции за сигурност, не виждам нищо лошо да има още една атомна електроцентрала с няколко реактора.

Илиана Беновска: Тоест, непряко, но отговаряте, че ще подкрепите Вие, лично, отпадането на мораториума?

Емил Димитров-Ревизоро: Да, да, аз искам, при гаранции за сигурност, при изкупуване на отработеното гориво нека да имаме още една атомна централа, това е сигурност.

Илиана Беновска: А обсъждали ли сте „Обединените патриоти” общата си позиция?

Емил Димитров-Ревизоро: Не, не сме обсъждали, даже мисля едно от формированията има по-различно мнение.

Илиана Беновска: Но, ако нямате обща позиция, Вие ще си позволите ли да имате индивидуална позиция?

Емил Димитров-Ревизоро: Мога да кажа за ВМРО, от чиято квота съм в парламента, че те години наред се занимаваха с тази тема, правиха стачки, правиха референдуми, това е един път по който от дълги години вървят и аз се надявам да стигнат до един успешен финал.

Разбира се публичното говорене ще го направи лидерът на партията г-н Каракачанов, но мисля, че са малко тези, които са против България да бъде енергийно независима, особено ако ти го дават даром.

Съгласете се само 10 километра нататък, ако стане в Румъния тази инвестиция, ние не бихме могли да повлияем. Ето, в Румъния отива голям китайски инвеститор, приемаме, че има такъв, България може ли да се намеси? Не! А е само на 10 километра от нашите брегове.

Илиана Беновска: Знаете, че и Турция започва да строи на другата ни граница.

Емил Димитров-Ревизоро: Така или иначе ще има. Около нас може да има и ние не можем да се намесим, но ако има у нас трябва да се възпротивим. Смятам, че трябва да се обмисли още веднъж този въпрос и мисля, че са много хората, които ще подкрепят, пак казвам, при ясни гаранции за сигурност.

Между другото Вие виждали ли сте огромен камион пълен с дърва по улиците? Защото хората го срещат. Или ТИР със стока? Той примерно тежи 20 – 30 тона, толкова тежи и един реактор. Ако един камион не се обръща при земетресение или при движение, точно толкова е и сигурността на един реактор, който се слага на специално легло, на пружини и така нататък. Тогава какъв е проблемът?

Илиана Беновска: Да, но камионът с дърва не може да предизвика замърсяване на атмосферата!

Емил Димитров-Ревизоро: Всички притеснения и опасения са на лице, но ние говорим за сигурност, която да бъде обезпечена от експертите, които отговарят за сигурността. Аз и Вие не сме експерти по атомна сигурност.

Илиана Беновска: И по този повод да Ви върна още малко към визитата на президента Радев при президента Путин, както казах и аз в коментара си, беше ми изключително унизителен начина, по който го посрещнаха, но може би за това си има някакви причини. И най-сладкото беше, че първата новина, която му съобщиха, още с влизането в кабинета, добър ден, при Медведев – той каза – добре дошъл, ние чакаме да дойде вашият министър-председател Борисов.

Емил Димитров-Ревизоро: Има президентски републики, има и парламентарни републики. У нас президентът има много по-малко правомощия отколкото премиера. Така че ако Русия иска да води разговори след всичко онова, което се случи, аз се надявам да бъде така, нормално е да ги водят с шефа на изпълнителната власт, който би могъл да решава проблеми.

Разбира се без санкция на Народното събрание не би могло да стане, но човекът, с който би могло да се водят разговори е човекът, който би могъл да решава проблеми, в случая това е настоящият премиер, не е президентът.

Но нека да погледнем и от другата гледна точка, президентът направи необходимото и възможното за да декларира и той едно съгласие за едни ползотворни разговори. Не знам защо така са му го организирали, подобаващо беше да бъде посрещнат в Москва.

Илиана Беновска: Аз не знам кой какво му е организирал, тоест знам, но сега ще се въздържа да го коментирам, то ще стане публично известно кой е организирал програмата на президента Радев в Москва и Сочи.

Емил Димитров-Ревизоро: Има ли значение? Разходи се, отиде видя, казаха му – чакаме добри новини от вас, чакаме премиерът да дойде, за да видим ще се случат или не, на Вас Ви желаем успешен мандат и това е. Той президентът това е, той е обединител на нацията.

Илиана Беновска: Последен въпрос по тази тема, следваше ли президентът да обсъди, както казахте ние по конституция сме парламентарна република, следваше ли президентът да обсъди с Народното събрание евентуално позиции по някои въпроси, в това число и енергетика, а не да изненада цяла България, като предложи „Български поток” да минава по дъното на Черно море?

Емил Димитров-Ревизоро: Ние не сме сигурни, че той не го е споделил с хората, които са склонни да го изслушат.

Илиана Беновска: Кои са тези „склонни”? Нали има 240 народни представители?

Емил Димитров-Ревизоро: Вижте, ще излезе, че се намесваме в делата на президента, преди да тръгне на някъде да му казваме какво трябва да говори …

Илиана Беновска: Или той на нас да ни каже?

Емил Димитров-Ревизоро: Или той да идва да се отчита, смятам, че там леко ще пресолим манджата! Той е мажоритарно избран, той не е избран от народните представители, а е избран пряко от народа.

Илиана Беновска: Г-н Ревизоро, да Ви кажа, че той е избран, ако сте забравил, но историческият факт е, че той е избран с гласовете на БСП и на ДПС.

Емил Димитров-Ревизоро: Тоест събра най-много гласове. Аз бях за г-н Каракачанов, но той събра най-много гласове. Добре, законно избран президент ли е, законно избран е! Може ли да олицетворява нацията, може! Може ли да я представлява на някакви форуми, може! Прави го. Може и да е съгласувал с премиера тази позиция, ние не знаем. Но наистина неговото участие там малко бледнееше.

Илиана Беновска: А следва ли нашият премиер Борисов преди да отиде евентуално в Москва при президента Путин да съгласува да съгласува някакви позиции, отново пак питам, с Народното събрание?

Емил Димитров-Ревизоро: Нека да кажа така – и двамата се въздържат да го правят. И президента, и премиера.

Илиана Беновска: И ние какво – седим и се наслаждаваме?

Емил Димитров-Ревизоро: Ние с нашите решения след това ще оценим техните усилия в положителна или отрицателна посока. В крайна сметка каквото и да се договорят ще трябва санкция на Народното събрание, тоест ще трябва да ни убедят и нас. А и ако има едни предварителни разговори, ти после не знаеш да какъв резултат ще стигнат.

Ето Заев дойде тук и говори за име, но той не знае какво ще се случи в Македония и казва – ние тук нещо се договорихме, но чакам да видя дали ще го одобрят хората в Македония. По същия начин и те ще отидат да договарят нещо, възможно е да стигнат до някакъв компромис, който да е добър за България, след това ние ще го одобрим в парламента.

Илиана Беновска: Добре, свършваме дотук, ще видим какво ще стане, историята се пише не на коляно.

Емил Димитров-Ревизоро: От победителите!

Илиана Беновска: От победителите? Добре! Връщам се към заглавието на нашия разговор „запалителното в политиката”. Като председател на Комисията за борба със сивата икономика и корупцията, отричате ли, че има проблеми на пазара на горива и огромен сив сектор?

Емил Димитров-Ревизоро: Не! То и затова трябва да има закон. Защото за много други сектори има. Ето, сега и производителите на рози решиха, че трябва да има специален секторен закон само за тях. Ние имаме за тютюна, имаме за алкохола, а нямаме за горивата. Трябва да има.

Има огромен сив сектор, има предпоставки това да се случва на пристанищата когато влиза в страната, при добиването на горивата, когато е в България обработката, при транспорта и продажбата. И всички тези неща бяха формулирани много добре от главния прокурор, когато миналата година той дойде, просто малко бяха хората, които имаха желание да го чуят.

Илиана Беновска: Когато главният прокурор дойде във вашата комисия, нека да припомним.

Емил Димитров-Ревизоро: Той дойде без да е длъжен. Той не беше длъжен, но дойде, разказа неговото виждане, то изцяло се припокрива с голяма част от вижданията на комисията. Затова сега този закон се опитва да сегментира на пристанищата какво ще се случи, как ще се транспортира.

Илиана Беновска: Значи има нужда от регулация на пазара със закон, обаче този закон нещо трудно върви.

Емил Димитров-Ревизоро: А, не, върви добре. Имаше трима министри, които имаха особено мнение, но вече си го промениха.

Илиана Беновска: Кои са те?

Емил Димитров-Ревизоро: Финансовият, земеделският и икономическият министър. Интересното е, че икономическият министър беше този човек, който е автор на закона, защото в неговото министерство работна група го е създала. Той е имал притеснения за малкия бизнес. Разбра се, че тези притеснения са отпаднали. Имаше притеснения, че трябва да въвеждаме уреди, едва ли не да питаме Европа за уреди, които ги има на всички бензиностанции.

Но пък ние стигнахме до решение, че земеделците не трябва да въвеждат такива уреди. Тоест всички мини, които съществуваха, хващам се за Вашите думи от влизането ми, ние горе долу ги заобиколихме и ги прескочихме. Премиерът прие също един ангажимент към някои от съсловията и браншовете, които ние трябва да изпълним.

Илиана Беновска: Споменахте, че имаше трима министри …

Емил Димитров-Ревизоро: Които имаха различно мнение или се колебаеха.

Илиана Беновска: Един от тях е както казахте финансовият министър Владислав Горанов.

Емил Димитров-Ревизоро: Промени си мнението още при премиера.

Илиана Беновска: Само да попитам преди това. Нали участваха експерти от митниците и НАП при изработването на този закон?

Емил Димитров-Ревизоро: Категорично! Те единия ден го подписват, на другия ден имат особено мнение. Съгласете се, че когато говорим за уреди, тях ги има на всички бензиностанции и те са въведени със заповед на министъра и както казват да ги сложим и на земеделските такива и ще кажат – ама дай да питаме Европа. Ами дайте тогава да махнем уредите в цялата страна.

Илиана Беновска: Добре, как си обяснявате …

Емил Димитров-Ревизоро: Страх!

Илиана Беновска: От?

Емил Димитров-Ревизоро: Страх и притеснение от това, което може да се случи, още повече, че има много зависимости в държавата. Този сив сектор, парите, които генерира, 1 милиард, са сериозни пари!

Илиана Беновска: Владислав Горанов не е страхлив!

Емил Димитров-Ревизоро: Той не е страхлив и аз затова казах, когато беше разговорът при премиера си позволих, не знам дали трябва да го коментираме – спокойно, в другите правителства имаше само трима министри, които са „за”, сега имаме трима, които са на особено мнение. Двама от тях разбраха веднага, че са на погрешната линия. Третият го очакваме да размисли, защото той е авторът на закона. Всичко е наред в момента, казах Ви!

Наистина притесненията им са били дали има достатъчно публичност, дали са изслушани всички съсловия, дали са взети под внимание проблемите, които можем да създадем, дали тази допълнителна инвестиция няма да ги натовари, дали е достатъчен периода, в който от приемането на закона и влизането му в сила те ще могат. Всички тези неща ги изчистихме.

Аз даже обещах да ида при всички парламентарни групи и да обясня закона. Има писма за подкрепа, за съгласие от съответните браншове. Предстои още работа.

Илиана Беновска: Къде още има нещо, което не е изкоментирано и уравновесено в този закон за горивата?

Емил Димитров-Ревизоро: При земеделците. Единственият проблем е, че когато премиерът изказа одобрение и подкрепа за повечето им искания, те започнаха малко да се надпреварват да искат още и още.

Ние разрешихме земеделската техника, трактори, комбайни, да могат да транспортират до 1000 литра, на самото поле да се зареждат, на вътрешните обекти. Те сега започнаха да искат и камиончета, и рейсчета, малко започнаха да разширяват, но нормално е, хората искат каквото могат максимума да извадят, но там нещата са изчистени. При газовиците 50 кубика ще бъде и 10 000 бутилки наличността.

Илиана Беновска: Какво означава това?

Емил Димитров-Ревизоро: Ами оказа се, че можеш да зареждаш бутилки без да имаш свои собствени, всъщност крадеш чужди, с чужди бутилки работиш.

Илиана Беновска: Какво говорите? Кажете го по-разбираемо!

Емил Димитров-Ревизоро: Ако зареждаш бутилки за газ пропан бутан и ги даваш за битово потребление, ами трябва да имаш собствени. Ти си закупил определено количество и с тях работиш, доставяш си газта, плащаш я, на теб ти я плащаш, но неползваш чужди бутилки.

А сега има големи компании, които са направили бутилки, тези бутилки са изчезнали в битовото потребление, има хора, които зареждат и се правят на разсеяни. Сега това нещо ще бъде изчистено, те самите си го решиха това нещо как да бъде.

Илиана Беновска: До какво води това?

Емил Димитров-Ревизоро: Все едно сега една марка бира зарежда бутилки на друга марка бира, защото е намерила бутилките. Не е редно, трябва кой каквото има, или да сключиш договор с другата, че ти е разрешила да ползваш бутилките. Но това са детайли.

Илиана Беновска: В този смисъл имате ли ясни сведения, не само предположения, колко е размерът …

Емил Димитров-Ревизоро: Предстои разглеждане на първо четене в зала.

Илиана Беновска: Законът предстои да влезе на първо четене?

Емил Димитров-Ревизоро: Да, въпрос на дни е.

Илиана Беновска: Кога?

Емил Димитров-Ревизоро: Ами въпрос на дни е. Това трябва председателят на Народното събрание и председателският съвет да го решат, депозиране на доклада, всичките становища.

Илиана Беновска: Само да Ви върна малко назад, имате ли представа за размера на сивия сектор, това установимо ли е?

Емил Димитров-Ревизоро: Някои казват 20, други 30.

Илиана Беновска: 20 какво?

Емил Димитров-Ревизоро: Между 20% и 30% от горивата са в сивия сектор. Съгласете се, че ако не е 1 милиард, аз казвам 1 милиард, Вие ще кажете, не, 700 милиона, нека да са 500 милиона.

Ако всяка година 500 милиона ние вкарваме в бюджета, дали няма да е по-добре? Ще се намери за какво да се похарчат. Това са пенсии, заплати и каквото се сетиш. Така че тези пари трябва да влязат в държавата.

Между другото премиерът искаше този закон да стане, той настояваше, той беше инициатор и на работната група, той го сподели и пред земеделците. Това, че ние народните представители го внасяме е друга тема, но това беше, за да стане по-бързо и да имат време поне 8 месеца до нова година да се подготвят.

Илиана Беновска: Вие лобист ли сте на "големите” в горивния сектор?

Емил Димитров-Ревизоро: "Големите” плащат 80% от данъците в държавата. А другите не искат да плащат данъци, но искат да командват. Съгласете се, едрият бизнес плаща 80% от данъците, дребният бизнес плаща останалите 20%. А има едни 20% контрабанда, които искат да диктуват на хората, които си плащат данъците какво да правят в живота.

Илиана Беновска: Много сте опитен, попитах Ви нещо конкретно! Вие лобирате ли за "големите” в горивния сектор?

Емил Димитров-Ревизоро: Хората, които плащат данъците, „големите”, които са около 30 фирми искат да има закон от 20 години, от 10 лобират да влезе този закон. 3 правителства не можа премиерът, Бойко Борисов, да сколаса, да направи, да намери време да внесе този законопроект. Сега най-после е готов. Ще има огромна съпротива, надявам се той да стане.

Илиана Беновска: От кого?

Емил Димитров-Ревизоро: От тези 1 милиард, които генерират сенчеста контрабанда.

Илиана Беновска: Имат ли имена?

Емил Димитров-Ревизоро: Имат имена и започнаха да се определят, и в парламента има хора с имена.

Илиана Беновска: Сега ще Ви попитам и за парламента, но като имат имена, изминете ме, но Вие сте бил шеф на митниците, митниците на инат спят ли?

Емил Димитров-Ревизоро: Ами съгласете се, 3 години говорим, че има митнически пристанища, едното от тях е във Варна, то всъщност на морето е само едно, във Варна, което е на един остров, от едната страна има уреди, всичко е легално, от другата няма.

3 години казваме, че не трябва да влизат оттам танкери и ЕС се произнесе, че не трябва да има танкери. Приехме закон, че тези там трябва да имат уреди на това пристанище и да се отчита всичко, което влиза.

Изведнъж се оказа, че законът отново е променен и има отсрочка с още 6 месеца да продължават тези танкери. Сега ще разберем колко танкера са влизали. Може ли 3 години да казваш, че това не трябва да се случва и да го спреш със закон, след което да се окаже, че е разрешено за още половин година.

Това са двойните стандарти и тук търпим сериозна критика. Добре, че БСП не са ни надушили. Защото когато 3 години говориш едно нещо и промениш закона и след това се окаже, че продължаваш същото, независимо по каква причина, това е проблем.

Може да се искат оставки на министри, може да се разбере, че и конституцията е нарушена. Защото ЕС се е произнесъл – законът ви е добър, не е трябвало да бъде разрешено да има пристанище без уреди …

Илиана Беновска: Добре, но защо, пак Ви връщам, пак ми се измъквате, казвате, че тези имат имена и са известни.

Емил Димитров-Ревизоро: Разбира се, че са известни!

Илиана Беновска: Защо НАП и митниците не предприемат съответните действия?

Емил Димитров-Ревизоро: Притесняват се!

Илиана Беновска: От?

Емил Димитров-Ревизоро: Притесняват се от висши ръководства, от изпълнителната власт.

Илиана Беновска: От какво? Нали се разбрахме, че изпълнителната власт и лично министър-председателят искат този закон.

Емил Димитров-Ревизоро: Законът го искат, но тази мярка, която беше за уредите на пристанищата, беше въведена още на нова година и после беше отсрочена с половин година. Това не трябваше да се случва. Не трябва закон, който вчера е приет, после с наредба да го отменяш и после с друг закон да го променяш и да кажеш – отлагам срока.

Пак се връщаме на това, че има бензиностанции с уреди и такива без уреди. Защо тогава въвеждаме със силата на принудата някои да правят инвестиции да имат, а десетки други да нямат? Същото е и с пристанищата. Имаме пристанища с уреди, ние внасяме през тези без уреди. Един вносител го махнаха, за да дойде друг вносител. Смятате, че това не се знае?

Илиана Беновска: Кой?

Емил Димитров-Ревизоро: Нов вносител се появи в държавата.

Илиана Беновска: Кой?

Емил Димитров-Ревизоро: Преди беше "Сакса”, сега е друг.

Илиана Беновска: Кой?

Емил Димитров-Ревизоро: "Сакса” вече е изряден, не внася.

Илиана Беновска: Кои са тези?

Емил Димитров-Ревизоро: Имаме нов вносител, чакаме писмо, в парламента да дойде министърът на финансите, кой внася горива, колко танкера е внасял?

Илиана Беновска: Чакайте малко, ДПС искат да направят закон за изясняване на собствеността и финансирането на медиите, а ние не знаем кой е вносителят на горивата?

Емил Димитров-Ревизоро: Не, ние знаем, но не можем да го кажем, защото го нямаме черно на бяло. А митниците трябва да го дадат в парламента черно на бяло.

Доколкото разбрах БСП са внесли вчера едно такова питане до министъра на финансите и митниците да кажат за съответния период от нова година до момента колко танкера са влезли през пристанище, на което няма уреди. И въпросът ще е много сериозен, защото отговорът е ясен. 10-12-13-14-16, колкото са! Тези танкери защо трябваше да влизат без уреди?

Илиана Беновска: Добре, има ли конфликт на интереси? Има ли народни представители, които имат интереси в горивния бизнес?

Емил Димитров-Ревизоро: Да Ви кажа, от всичките политически сили се явиха хора, които – ама и ние сме за борба с контрабандата, ама защо точно сега? Не може ли този закон за го оттеглите, а някога някой си по-друг? Може ли да не е днес, а да е утре? Аз принципно съм съгласен, ама няма да гласувам!

Илиана Беновска: Кои са те? Кажете имена!

Емил Димитров-Ревизоро: От всички политически сили, включително и от моята политическа сила имаше хора, които бяха против този законопроект. Казвам го с болка.

Илиана Беновска: От Вашата политическа сила ще Ви питам например за Александър Сабанов.

Емил Димитров-Ревизоро: Не е само той, няколко човека са.

Илиана Беновска: Кажете имена!

Емил Димитров-Ревизоро: Няма значение, ако трябва да ги споменавам всичките, те са около 40 човека.

Илиана Беновска: 40 от 240.

Емил Димитров-Ревизоро: Те някои си промениха мнението, но имаше хора, които по различни причини – а бе аз там живея в този град, там голямата транспортна фирма, ама тук земеделците, това са гласоподаватели, не можем ли този път да ги прескочим? Имаше заигравка с газовици, с всякакви, но като цяло се изчисти, защото пък те съсловията дойдоха и си поставиха проблемите на масата и голяма част от тях комисията ги възприе и ги реши.

Илиана Беновска: Предстои влизането на този закон за горивата на първо четене, вероятно гласуването му на второ четене няма да приключи преди края на парламентарната сесия?

Емил Димитров-Ревизоро: А, не, защо? Има достатъчно време! Един месец е максималната процедура, може да мине. Аз бавих много, съгласете се, ето, вие ме питате, енергийната комисия го е получила, защото беше разпределен от председателката на парламента на 7 март.

Те не можаха да го разгледат 2 месеца, защото имаха много спешен закон за енергетиката. След като Законът за енергетиката мина вече трета седмица не заседават. Тоест много им беше спешно за закона, сега им е много спешно за почиват. Все нямат време да го разгледат, а Вие ме питате защо. Комисията за европейските фондове го поиска, в извънреден ред ще го решава. Предстои да бъде разгледан в оперативен порядък. Има комисии, които го искат и те да се запознаят и веднага го разглеждат, има комисии, които го искат и 3 месеца се разсейват.

Илиана Беновска: Един блиц накрая: кой е следващият сив сектор или кой е следващият сектор, който ще ревизирате и поправяте законово? Вярно ли е, че ходите по акцизните складове сега?

Емил Димитров-Ревизоро: Да, абсолютно всички акцизни складове, ние не можем да отидем да ги проверяваме, защото не сме контролни органи.

Но аз пиша писма и например ни посрещнаха в някои от бирените – много добра индустрия, много на светло. Писал съм писма до трите цигарени фабрики, които все още работят в България. Аз не знам колко ще останат, но искам, например в Благоевград, да заведа комисията да види, защото сега имаме едни специални процедури, как ще се маркират цигарите.

Илиана Беновска: Допускат ли Ви?

Емил Димитров-Ревизоро: Ами от Благоевград още не сме получили писмо.

Илиана Беновска: А къде ходите?

Емил Димитров-Ревизоро: До Стара Загора съм написал писмо, може би още не е пристигнало. Но когато те се съгласят да ни приемат - ние насила не ходим. Това е частен бизнес и ние не се намесваме. Но когато те казват – да, елате, съгласни сме! Хората показват!

Илиана Беновска: Добре, но не е ли показател, ако не ви допускат?

Емил Димитров-Ревизоро: Вижте, частен бизнес е, те преценяват дали да ни допуснат. Ще ходим на пристанища, ще ходим на аерогара София, имаме колега, който много държи да отиде на Капитан Андреево. Не знам какво толкова му е интересно, но възможно е, все пак е турска граница и аз ще направя всичко възможно да ги заведа да видят.

Когато те видят на място нещо, което е, после им е много по-лесно, когато вкараме законопроекта, знаят какво се цели с този законопроект. Те са ни в помощ и благодаря на всички, които ни посрещат!

Илиана Беновска: Благодаря Ви за този разговор, желая Ви успех и пак ще се видим!

Емил Димитров-Ревизоро: Благодаря и аз!

Гледайте видеото на разговора на Илиана Беновска с Емил Димитров-Ревизоро:

 

Амаду Гон Кулибали
21:52 | 08 Юли 2020 г.

Почина премиерът на Кот д‘Ивоар Амаду Гон Кулибали

21:52 | 08 Юли 2020 г.
Премиерът на Кот д'Ивоар Амаду Гон Кулибали почина на 61-годишна възраст. Както Ройтерс съобщи, това заяви президентът Аласейн Уатара...
Янко Янков
21:36 | 08 Юли 2020 г.

Янко Янков: Стига с този популизъм - президентът з...

21:36 | 08 Юли 2020 г.
Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски е назначена по закона за НСО, а президентът е ръководител на службата. Той трябва да е абсолютно ...
Басейн
21:33 | 08 Юли 2020 г.

Как коронакризата може да увеличи рисковете от уда...

21:33 | 08 Юли 2020 г.
Едва ли сте предполагали, че коронакризата би могла да доведе до повече удавяния, нали? Поне ние не сме го допускали, докато не прочетохм...
Владимир Путин и Си Дзинпин
21:05 | 08 Юли 2020 г.

Путин и Дзинпин ще засилят партньорството си в ене...

21:05 | 08 Юли 2020 г.
Владимир Путин и Си Дзинпин проведоха телефонен разговор днес, на който решиха, че руснаци и китайци трябва да задълбочат междусъседските...
Доц. Рачо Стойчев и д-р Мария Христова
21:00 | 08 Юли 2020 г.

Как пандемиите са променили хода на историята по с...

21:00 | 08 Юли 2020 г.
Пандемиите неведнъж са се превръщали в двигателя на промяната за човечеството, защото в името на нашето оцеляване сме се видели принудени...
Детска градина
20:46 | 08 Юли 2020 г.

Затвориха забавачка в Добрич заради служител с COV...

20:46 | 08 Юли 2020 г.
Детска градина №17 в Добрич е затворена заради положителна проба за коронавирус на човек от персонала. Утре ще бъдат направени PCR те...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо