Ивайло Крачунов: Медиите и избирателите да искаме от Нинова отчета, който тя бе обещала (ВИДЕО)

Таско Ерменков трябва да поеме по-сериозна политическа отговорност и да напусне парламента, заяви шефът на БЛИЦ

Източник: Канал 3

Медиите и избирателите трябва да поискаме отчета, който обеща Нинова и да следим изкъсо. Това каза в "Беновска пита" по Канал 3 и К2 журналистът Ивайло Крачунов, управител на агенция БЛИЦ. 

Ето целият разговор на Крачунов с водещата Илиана Беновска.

Илиана Беновска: Г-н Крачунов, какво е да си най-четеният сайт?

Ивайло Крачунов: Преди всичко това е една отговорност към нашите стотици хиляди читатели, които влизат в агенция БЛИЦ, за да се информират от нашата електронна страница.

Илиана Беновска: А какъв е ефектът върху обществото да бъде информирано, ще ме извиниш за старомодната формулировка, така „атрактивно“ - убиха този, изнасилиха онзи хубавец или онази красавица и така натам, а политиката и културата някъде отиват в ъгъла.

Ивайло Крачунов: Ние живеем в едно общество, което е силно доминирано от криминални и битови инциденти и в крайна сметка такива неща се случват. Тази седмица видяхме, че имаше и нова жестока катастрофа на автомагистрала Тракия, така че ние тези събития, колкото и да са неприятни, дори не са толкова приятни и за отразяване, защото ние бъркаме в едни обществени криминални проблеми, но те се случват и ние не можем да избягаме от тях и не можем да лишим читателите от истината, която се случва.

Илиана Беновска: А претърпя ли "жестока катастрофа“ президентът Радев в обратния полет Сочи-София?

Ивайло Крачунов: Да е претърпял катастрофа? В какъв смисъл?

Илиана Беновска: Не се прави, че не ме разбираш. Какъв ти е коментарът за кратката среща на президента Радев с Медведев в Москва и почти също толкова кратката среща в Сочи с президента на Русия Путин?

Ивайло Крачунов: Президентът беше приет на най-високо ниво. Проведе разговори, застана зад обществото и след това разказа за тези срещи..

Илиана Беновска: Пред кое общество застана?

Ивайло Крачунов: Застана пред медиите и каза своята истина за тези срещи.

Илиана Беновска: Пред кои медии застана?

Ивайло Крачунов: Пред българските медии.

Илиана Беновска: А къде бяха руските?

Ивайло Крачунов: Аз не отговарям за руските медии.

Илиана Беновска: Това е показателно.

Ивайло Крачунов: В крайна сметка са проведени срещи, от които България ще има полза от тези двустранни срещи. Хубаво е, че се провеждат такива срещи на международно ниво с политици от такъв калибър.

Илиана Беновска: Това е хубаво, няма нищо лошо, разбира се, но "приземи“ ли президентът Путин летеца Радев?

Ивайло Крачунов: Не мога да кажа какво са си говорили те по време на разговора на четири очи.

Илиана Беновска: Това, което видяхме – една минута говори Путин, че Радев е добре дошъл и т.н....тука за култура ще си говорим и за история, и четири минути президентът Радев се опита да ни убеди, че са си говорили за по-значими теми като енергетика, геополитика...

Ивайло Крачунов: Най-вероятно това, за което са си говорили, ще излезе наяве, но е факт, че необичайно малко продължи изявлението на руският президент пред медиите след срещата, която проведе с българския си колега.

Илиана Беновска: А едно евентуално посещение на Борисов в Русия и то в такъв „сбит порядък“, ако мога така да се изразя, няколко дни, след като Радев е бил при Путин, как го тълкуваш?

Ивайло Крачунов: Тълкувам го  като едно продължение на тези срещи и една последователност. Виждаме, че премиерът Борисов беше домакин на срещата, на която присъстваха най-високопоставените лидери на Европа начело на Ангела Меркел и Еманюел Макрон.

Видяхме колко от тези политици се радват, че са в България и демонстрираха своето уважение към нашата държава, което ни носи международен престиж и ни изважда от дългата изолация, в която беше попаднала държавата по време на тройната коалиция.

Илиана Беновска: Подсещаш ме за една формулировка на президента Радев, който каза, че Борисов е разносвач на шербет при срещите му с Ердоган и визираше срещата в Евксиноград, която се състоя с Ердоган и ЕС. Тук видяхме ли Радев...дали пък на него му позволиха да разнася чай?

Ивайло Крачунов: Аз мисля, че тази реплика, която президентът отправи към премиера, беше много грозна и не беше на своето място, тъй като той по този начин се опита да омаловажи усилията, които полага българският министър-председател да нормализира темата с бежанците.

Видяхме в един момент колко беше изострен този въпрос и как имаше опасност от нахлуване на бежанци не само в България, но и в цяла Европа, а това, че Борисов направи срещата на високо ниво с руския...,турския президент Ердоган...

Илиана Беновска: Лапсусът ти беше не случаен.

Ивайло Крачунов: Не, случаен беше.

Илиана Беновска: Шегувам се!

Ивайло Крачунов: Те направиха една ползотворна среща и видяхме след това Ердоган по какъв начин се отнесе добронамерено към България и въпросът с бежанците беше туширан, а това беше опасност, към която всеки български политик трябва да подхожда много отговорно. Според мен подобни реплики, които прозвучаха от устата на президента Радев са най-малкото неуместни и са проява на лошо поведение.

Илиана Беновска: Вие БЛИЦ доста така....последователно отразихте един конфликт от последната седмица за депутата от БСП Таско Ерменков, който публикува в своя профил във Фейсбук, че водата в София е отровена, което веднага предизвика бурна реакция в институциите, които отговарят за това. Дори Корнелия Нинова направи косвена забележка, че така не се постъпва.

Ивайло Крачунов: Ние като агенция реагирахме наистина отговорно, защото поведението на Таско Ерменков беше не само скандално, меко е да се каже скандално. Това е опасно поведение да се заиграва със страховете на хората и да говориш, че водата на София е отровена и след това да излязат 40 проби в рамките на няколко часа, които са проведени да кажат, че такова нещо няма, както и да те опровергае кметът Фандъкова и столичният съвет.

Меко казано неговото поведение не само, че заслужи златен скункс, защото това би било като покана за детски рожден ден, но той трябва да понесе политическа отговорност. Той се извини, но това не е достатъчно и той трябва да поеме по-сериозна политическа отговорност като напусне парламента.

Илиана Беновска: Да, не го мислиш само ти, но аз ще продължа. Може би трябва и самата БСП или парламентарната група да речем поне, да поеме някаква солидарна санкция, защото той е един от всичките. Още повече, че БСП като партия са колективно представителство.

Ивайло Крачунов: Народните представители имат индивидуална отговорност и е добре той да поеме индивидуална отговорност. Парламентарните групи все пак са съставени от отговорни народни представители, които са избирани от народа и там няма дружинни ръководители.

Ерменков е мъж над 50 години и сам трябва да постъпи като такъв и да поеме своята вина за това, което направи, защото да паникьосваш хората в цяла София е изключително недобросъвестно и скандално поведение, което крие непоправими последици в някои от тези случаи.

Илиана Беновска: Председателката на БСП Корнелия Нинова навърши 2 години, откакто е такава и е начело на БСП. За момента тя не е дала отчет за своята дейност, макар че аз си спомням, а и ти ще си спомниш, понеже вие го писахте това, че нея когато я избираха каза, че всеки месец ще се отчита не само пред партията, но и пред обществото.

В този смисъл, не трябва ли ние медиите малко да я подтикнем да го направи, защото очакванията към нея и нейните обещания бяха много? Освен това в отчета трябва да залегне и случаят Таско Ерменков, случаят Жаблянов, случаят с кмета на Сопот, както и други кметове и така натам, да не ги изреждам.

Ивайло Крачунов: В крайна сметка наистина политиците трябва да спазват тези обещания, които са казали и особено, когато са го казали пред обективите на медиите и пред своите избиратели. Ние, както и избирателите трябва да поискаме отчет за тези думи, които са обещани и да се следи това нещо много изкъсо. Вниманието знаеш много добре, че е фокусирано върху управляващата партия и в изпълнителната власт, защото те са изпълнителите на властта и много често биват критикувани.

Илиана Беновска: Да де, но опозицията, ако е добър коректив, може да подтиква управляващите към други действия.

Ивайло Крачунов: Да, трябва да дава пример като се отчита за своите действия и за своите бездействия за някои случаи, за които трябва да се поиска и сметка. Това е съвсем нормално в правилата на парламентарната демокрация.

Илиана Беновска: Тоест ти си за това Корнелия Нинова да бъде подтикната да направи, най-малкото на партиен пленум отчет, а защо не и публично пред нас, медиите?

Ивайло Крачунов: Това, което е обещано от политиците, ако те сами не се досещат да го изпълнят, то тогава трябва да бъдат подтиквани от медиите, които оставаме като колектив и единствена пресечна точка, която е между политиците и избирателите. Ние трябва да задаваме своите въпроси и аз мисля, че ти много добре в своето предаване поставяш неудобните въпроси на своите събеседници.

Илиана Беновска: Не прави комплименти, че сега ще кажат, че нещо сме се наговорили.

Ивайло Крачунов:Не, но каквото и да кажат това са обективни факти.

Илиана Беновска: Така е, но ние си питаме, а те не ни отговарят.

Ивайло Крачунов: Ние обаче ще продължим да питаме. Имаме енергия и няма да се откажем да задаваме неудобните въпроси. Поне с теб сме доказали, че за нас няма недосегаеми теми, недосегаеми политици било то от управляващите или от опозицията.

Илиана Беновска: Кой е неудобният въпрос, който би задал на Радев?

Ивайло Крачунов: Бих го попитал, защо толкова често, вместо да съсредоточи своите усилия към ефективни способи за борба с бедността и корупцията, той обстрелва кабинета и премиера, и се опитва да омаловажи усилията на правителството по време на европредседателството ни.

Защо не застане до премиера в тези усилия, а се опитва постоянно да го критикува, вместо да говори често с него и да протегне ръка, като те са на около 50 метра един от друг.

Илиана Беновска: Те са даже, ще се изразя образно, те са през един дувар. Резиденциите са и съседни.

Ивайло Крачунов: Така че е добре повече двамата да разговарят вместо да произвеждат скандали през медиите.

Илиана Беновска: Един подлез ги дели. И това е много хубаво сравнение, запомни си го, и какво има в подлеза. А какво би попитал Борисов? Какъв е неудобният въпрос към него, който вече е трети мандат начело на държавата?

Ивайло Крачунов: Защо толкова често търпи определени хора, които се опитват да изнудват с протести кабинета? Визирам Зелените и техните рекетьорски искания по определени лобистки теми.

Илиана Беновска: А твоят отговор какъв е?

Ивайло Крачунов: Борисов се опитва да бъде толерантен, но в някои случаи това изиграва лоша шега.

Илиана Беновска: Връщам те към медиите и към парижките потайности или към подлезите на медиите, ако мога да използвам този случай.

Марк Зукърбърг даде отчет пред европейския парламент, за това как се употребява информацията във Фейсбук и какви мерки е взел. Знаеш, че в Европейския парламент по миналата седмица започна едно активно движение да се въведе общоевропейска норма за това чия е собствеността на медиите и как се финансират, а това е нещо, което народни представители от ДПС иницираха преди 4 месеца и нещо. Този закон още продължава да лежи.

Ивайло Крачунов: Това е един много добър законопроект внесен от ДПС, който наистина ще освети собствеността на медиите и е крайно време парламентът да намери време и воля да го гласува, за да се осигури една прозрачност на публичната среда.

Илиана Беновска:Ти притесняваш ли се от нещо по отношение на БЛИЦ?

Ивайло Крачунов:Не, по никакъв начин,. Нищо не ме притеснява.

Илиана Беновска: Коя е най-важната мисия на нас медиите да информираме общественото мнение, защото аз сега  ще поспоря малко с теб. Дали беше правилно така неистово да се разпространява, взимам последния случай с Таско Ерменков и отравянето на водата? Не трябваше ли малко по-тихо или даже да не му се обърне внимание, за да не се паникьосат хората, а да се потърсят институциите?

Ивайло Крачунов: Напротив. Беше по-добре, че беше осветен неговия пост във Фейсбук и неговото скандално поведение, за да се потърси след това отговорност за безотговорните му думи, които бяха напът да предизвикат паника у хората и в най-големия град в България.

Илиана Беновска: Така е, но аз се връщам към това как ние формираме поведението и културата. Забелязал ли си, че някак си авторитетът и ролята на журналистите, като новинари, анализатори, хора, които питат и търсят отговори, намаля с правото на всеки да е автор? В социалната мрежа всеки днес може да си направи клипче, да си напише дописка..

Ивайло Крачунов: Твоите наблюдения са напълно правилни и съчетани с мързела на някои наши колеги, които не търсят събеседници за интервюта, а разчитат повече на изказвания на определени политици в социалните мрежи като пресконференции и информации, които пристигат от съответните държавни институции.

Това като че ли поразглези, но има и криза в журналистическата професия. Много от младите колеги са амбициозни и работят, но има и много други, които предпочитат да стоят в своите редакции и да недоразвиват темите в дълбочина.

Илиана Беновска: Да, това го приемам. Нивото пада не само в журналистиката, но и в много други професии. Но къде сме ние, които можем да послужим като водачи? Ще използвам любимото изказване на президента и ще се пошегувам - нали той казваше, че е било “тъмничко“. Къде сме ние като осветители на процесите?

Ивайло Крачунов: Ние сме публични и когато правим коментар не се крием зад други хора, а заставаме с имената си. Публични сме, когато правим коментари. Що се касае до индивидуалната отговорност, аз мисля, че знаем с теб достатъчно добре какво означава тази дума и всеки ден се стремим да я изпълним със съдържание.

Илиана Беновска: Да, ти каза най-важното, че ние сме с имената си и с лицата си, независимо добри или лоши, харесват не харесват, но ние сме ние и не ни е страх да застанем зад позициите си. Обаче в интернет пространството се пише под абсолютно измислени имена, картинки, аватари и са ми любими като видя някое куче или цвете, и пожелае този човек да ти стане приятел и пише явно платени неща. Това влошава не само общия тон, а и състоянието на тези, които се мъчат да намерят правиалния тон. Това как да го спрем?

Ивайло Крачунов: Самото общество и самите хора трябва да различават тези неща. Както, когато навремето имаше пирамиди. Дълги години бяха на мода телефонните измамници, фалшивите профили също бяха на мода, но и те отминават.

Илиана Беновска: Мислиш ли, че отминават? Ти казваш нещо много важно.

Ивайло Крачунов: Да, мисля, че отминават. Хората вече достатъчно добре различават кой пише анонимно и могат да различат фалшив профил от истински. Така че те сами могат да си направят сметката.

Илиана Беновска: А не трябва ли да има някаква норма? Така, както се удостоверява кой си в тези наши изяви в момента, така и по някакъв начин да удостовериш, че този профил е истински?

Ивайло Крачунов: Добре е това да става с личен документ. Със сканиране на лична карта или личен документ, но стига да са достатъчно добре защитени от злоупотреби, така би могло да се гарантира истинноста на профилите.

Илиана Беновска: Революционна идея!

Ивайло Крачунов:Мисля, че ще даде резултат.

Илиана Беновска: Благодаря ти много за този разговор. Желая ти успех.

Ивайло Крачунов: И аз благодаря.

Целият разговор на Илиана Беновска с Ивайло Крачунов - във видеото:

линейка
20:19 | 02 Декември 2020 г.

Общинската аварийна дирекция получи линейка за пол...

20:19 | 02 Декември 2020 г.
Нова линейка за временно ползване през извънредната епидемична обстановка получи Общинската аварийна дирекция в столицата. Специализирани...
COVID
20:13 | 02 Декември 2020 г.

Задължителна карантина за българи, пристигащи в Ав...

20:13 | 02 Декември 2020 г.
Австрия въвежда задължителна 10-дневна карантина за пристигащите от България. Това се налага, тъй като страната ни се води рискова зона. ...
банкноти,
19:35 | 02 Декември 2020 г.

20% от оборота на затворени бизнеси, които не са в...

19:35 | 02 Декември 2020 г.
„Между 10 и 20 на сто от оборота за предходната година ще получат бизнеси, според това доколко е засегната работата им от кризата и...
Корнелия Нинова
19:04 | 02 Декември 2020 г.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова е санитар ...

19:04 | 02 Декември 2020 г.
Корнелия Нинова е станала доброволно санитарка в COVID-отделение на УМБАЛ "Св. Анна", информира Dariknews.   ...
18:49 | 02 Декември 2020 г.

В Пловдив мъж застреля брат си в спор за имот и се...

18:49 | 02 Декември 2020 г.
Възрастен мъж е застрелял брат си, докато са спорели в имот в центъра на Пловдив. По непотвърдена информация става въпрос за апартамента,...
Еврозона
18:38 | 02 Декември 2020 г.

За следващите 7 години България ще получи 11.5 млр...

18:38 | 02 Декември 2020 г.
България ще получи 11.5 млрд. евро от кохезионните фондове на Европейския съюз в идните седем години. Това обяви евродепутатът от ЕНП Анд...

гледай на живо

02.12.2020
 • в момента
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини