Георги Близнашки за Лозан Панов: Фалшив герой с фалшива награда (ВИДЕО)

"Арогантност, няма друго определение" за съдия Атанаска Дишева, смята бившият служебен премиер

Източник: Канал 3

Даваната често за пример агенцията за борба с корупцията по високите етажи на властта в Румъния, ръководена от прокурора Лаура Кьовеши, е на път да претърпи крах след решение на Конституционния съд в северната ни съседка. Темата коментира в предаването "Денят на живо" по Канал 3 специалистът по конституционно право и бивш служебен премиер проф. Георги Близнашки.

„Решенията на конституционните съдилища не подлежат на коментар, те се изпълняват. В Румъния създадоха от тази агенция своеобразна контравласт. Говорим за доста агресивен стил на говорене от страна на Кьовеши. А тези неща не се прощават.

Малцина си дават сметка, че в Румъния преходът е извършен по различен начин. Съдебната власт, колкото и да е независима, тя има политически нотки. Системата е такава в Румъния е, че държавният глава има последната дума”, обяви Близнашки.

„Беше ясно обаче, че моделът с тази агенция не може да продължи твърде дълго. Имаше подкрепа отвън – от страна на ЕС, САЩ. Създава се илюзия, че може да се действа по определен начин, но все пак всяка държава е суверенна и така се стига до тази развръзка.

Още, когато Монтескьо, когато е измислил разделението на властите е казал, че съдебната власт не е никаква власт, защото е обвързана с другите две, които са политически.

Когато се прави подобна реформа, трябва да се има предвид докъде може да се стигне. И първата грешка, първото прекрачване на границата, предопределят развръзката. И Конституционният съд казва – дотук. Поне за известно време се създаде впечатление, че Румъния се справя с корупцията”, допълни специалистът по конституционно право и направи преход към ситуациата в нашата страна и желанието на някои среди да се последва румънския пример.

Вижте още интервюта и коментари!

„За съжаление у нас се появиха среди, които експлоатираха румънския пример, което е много опасно. Да разрушим констутицията, за да наподобяваме Румъния. Но това, което е нужно обаче, е че трябва да има резултати. Не просто да се променят кутийките. Трябва да има резултати и това е големият въпрос.

Големият проблем е, че преходът при нас протече така, че основните политически сили предпочитат взаимно да се възпират чрез компромати, отколкото да развържат ръцете на съдебната власт.

Те не си разчистват сметките, а просто ги оставят затворени. Т.е взаимно се контролират, за да не могат да си нанасят удари, които стигат до крайност.

Не можем да вдигнем покрова на държавната система. За мен беше важно да се запази демократичността и да не се стига до крайности. Да гледаме случаите един по един, а не да се стига до тежките обвинения за дефекти в Конституцията, нещо, което няма нищо общо с истината”, допълни той.

Георги Близнашки коментира и наградите на името на Кристиан Таков. Първият, който получи такава награда е председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

„Не съм присъствал на наградите, защото не съм бил поканен. А и да бях, пак нямаше да присъствам. Това са фалшиви герои, фалшиви награди. Познавам Кристиан Таков много добре, по-добре от всеки друг, но предпочитам да замълча по тази тема. Тези неща ще ги разкажа в мемоарите си”, обяви Близнашки.

Десницата има нужда от герои. Те се опитват да ги създадат. Един от големите проблеми на българския преход е, че бяха унищожени всички авторитети. От сцената слизат последните, които бяха създадени от стария режим. В тези години не се допусна създаването на авторитети и затова сега се създават изкуствени авторитети”, каза още бившият служебен премиер и изтъкна, че е било по-добре Кристиан Таков да се занимава с научната си работа.

Относно думите на Лозан Панов, че е „дълбоко порочен  стремежът на политиците да овладеят върховете на съдебната власт, тъй като искат да овладеят борбата с корупцията”, Георги Близнашки каза:

„Самият той е прекомерно политически ангажиран. Истината е, че в момента в съдебната система се водят едни борби. Т.е. през годините имаше едни среди, свързани с  ОДС, които контролираха съдебната власт. И изведнъж от началото на новото хилядолетие започнаха да губят позиции, и в момента виждаме тези усилия на всяка цена, създадена беше цяла партия, която да води битка за отстраняване на главния прокурор, т.е. овладяване на съдебната власт. Така че това са лицемерни ритуали, които едва ли заслужават особено внимание. Нека ги оставим, те ще потънат в забрава много скоро”, допълни професорът.

„Не е работа на съдиите да се занимават с политика. Имало е хора, които са били вътре, включително в изпълнителната власт, след това са се върнали в съдебната система и някои стари и лоши навици продължават да оказват влияние. Всичко това ще се изчисти. Съдебната власт трябва да остане извън политиката. Един магистрат тръгне ли да се занимава с политика, всичко е обречено. В този смисъл беше много забавно да се наблюдават всичките тези сблъсъци в последните години и дори да бъде ангажиран Брюксел. Забавно, защото нямаше как да мине. То е исторически обречено. Опитаха до ангажират дори Европейската комисия. Имаше един доклад, който насърчаваше подобно поведение. Това е абсурдно, ако се случи, в която и да е европейска държава, съответните съдии ще бъдат изхвърлени като мръсни котета от съдебната система. В  България ние наблюдавахме нещо куриозно, нещо, което няма аналог и на всичко отгоре имаше среди, които опитваха да насърчават подобно поведение. Естествено, че подобни усилия са обречени” .

Георги Близнашки коментира и информацията, че съдия Атанаска Дишева от ВСС ползва ведомствено жилище, апартамент за нуждаещите се с площ от 170 кв. м срещу наем от само 200 лева. При това от 13 години.

Арогантност, няма друго определение. И нейният съпруг е функционер на знаменитата партия „Да, България”. Нашите магистрати трябва да свикнат с мисълта, че ще бъдат наблюдавани под лупа. Всички дребни недостатъци трябва да стават обществено достояние. Ти, или ще бъдеш образец за пример, или нямаш място сред съдиите.

Трябва да е ясно. Ако искаш да правораздаваш, да решаваш чужди съдби – това е много отговорно, трябва да си готов да понесеш всички изпитания, включително да си декларираш доходите и да си готов да даваш обяснения откъде са, ако искаме наистина да положим основите на една солидна правова държава”, каза още Близнашки и определи като „странно”, че всичко това около Атанаска Дишева е продължило толкова дълго.

„Не е много голяма разликата между България и Румъния. Аз съм наясно какво се случва в съседната страна, затова не съм толкова екзалтиран, когато ми дават за пример други държави от Източна Европа, защото са ми известни са ми скритите механизми, онези пружини, които движат подобни събития. Лошото е, че и малкото хубави неща, които направихме в България, не можаха да станат достояние на останалия свят. Българите имаме този лош навик сами да подценяваме, да принизяваме, да профанизираме това, което сме постигнали”, обобщи проф. Близнашки и заключи:

„Има я и другата притча – за това, че край българския казан дяволи няма, тъй като сами се дърпаме обратно в катрана”.
 
Полиция
15:53 | 06 Юли 2020 г.

Бивш наемател изпочупи жилището на хазяйката си в ...

15:53 | 06 Юли 2020 г.
На 03 юли в Първо РУ е получен сигнал от 33-годишна перничанка за счупени стъкла на 4 прозореца и пералня в къщата й на ул. „Златни...
артефакти
15:38 | 06 Юли 2020 г.

Над 4300 артефакта са иззети от офисите на Васил Б...

15:38 | 06 Юли 2020 г.
В изпълнение на ангажиментите да уведомява българската общественост Специализирана прокуратура информира, че продължават действията по ра...
15:27 | 06 Юли 2020 г.

Задържаха 20 незаконно пребиваващи чужди граждани ...

15:27 | 06 Юли 2020 г.
20 незаконно пребиваващи чужди граждани са задържани на територията на област София на 3 юли. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. &n...
15:25 | 06 Юли 2020 г.

Обсъдени бяха нови мерки за подпомагане на автомоб...

15:25 | 06 Юли 2020 г.
Обсъдени бяха нови мерки за подпомагане на автомобилните превози на товари. Това стана днес по време на среща, организирана по инициатива...
15:24 | 06 Юли 2020 г.

Балетът "Лебедово езеро" бе поставен на брега на е...

15:24 | 06 Юли 2020 г.
За първи път в България "Лебедово езеро" бе поставено на брега на истинско езеро като част от летния фестивал на Софийската опе...
Лондон
15:20 | 06 Юли 2020 г.

Лондон свива ДДС за туризма и ресторантьорството

15:20 | 06 Юли 2020 г.
Британският финансов министър Риши Сунак планира временно да увеличи данъците върху собствеността и да намали ДДС в сектора на ресторанть...

гледай на живо

06.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 16:30
  Кухнята на Звездев
 • 17:00
  Новини
 • 17:20
  Патарински LIVE