Харалан Александров: Посещението на Борисов в Москва не е руски завой (ВИДЕО)

Започваме да преболедуваме нихилизма, обяви социалният антрополог

„Тази една минута е повече от това да те изведе от нихилизма и автомобила. Ние сме се превърнали в изнервени и затлъстели консуматори. Това е психично състояние. Ние обаче започваме да го преболедуваме нихилзма. Интересно, че това беше толкова масово преди 20-ина година. Хора напускаха страната и обясняваха как ще напуснат „тази дупка”, обяви социалният антрополог Харалан Александров в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3 по повод Деня на Ботев и загиналите за българската свобода и нихилистичните настроения в България.

„Натрупването на опит с това да си емигрант води до много по-информирано отношение в страната. И това е хубаво. Информираното отношение в никакъв случай не прави хората черногледи”, допълни Александров.

Вижте още интервюта и коментари!

„Не се наемам какво щеше да стане, ако Ботев не бе загинал. Вероятно нямаше да сме такива.

За мен би било много по-интересно как би била приета такава фигура като него днес. Дали можем да понесем само революционера, само поета. Или пък ще го възприемем като фигура от учибниците.

Но ако днес се появи такава фигура, вероятно щеше да се стигне до големи политически промени”, отговори антропологът на въпроса относно ролята на Ботев и какво щеше да стане, ако не бе героично загинал.

„Ние се водихме като малка държава и средно голяма по територия. Това, което наистина те кара да се чувстваш горд обаче е животът около теб. Ако хората се радват на благоденствие, това неминуемо ти дава самочувствие. Без значение колко си голям.  Колкото повече обаче виждаш тези нива на загуба на достойнство, както е у нас, няма как да се чувстваш горд. И тогава прибягваш към миналото.

За съжаление Европейският съюз още е в статус на възникване и още не можем да черпим символичен ресурс от него”, коментира социалният антрополог..

Той коментира и политическата ситуация на международната сцена. Александров е категоричен, че визитата на премиера Бойко Борисов в Русия не е руски завой.

„Той по-скоро иска да провери дали има там вратичка. Да провери дали я има там тази възможност”, каза Харалан Александров, като уточни, че американският президент Доналд Тръмп много стриктно си спазва програмата и по този начин променя световния ред и то дори по отношение на Европа.

„Предстои да разберем дали е успешна външнта политика на правителството. Тя все още зависи от външни фактори. Възможно е малките държави да имат успешна такава само като част от общност. И такава е председателството ни. И тази наша инициатива за Западните Балкани е много хубава.

Знае се от кои империи сме били част – от Османската и Турската. И е нормално те да имат претенции към нас. И именно това е много голямо предизвикателство пред нас. Защото империите, когато не са притискани, те започват да притискат”, добави Харалан Александров.
 

 

10:56 | 08 Юли 2020 г.

Австрия предупреди да не се пътува до България

10:56 | 08 Юли 2020 г.
Властите в Австрия предупредиха да не се пътува към България, Румъния и Молдова.   Причината е разпространението на COVID-1...
Страх
10:46 | 08 Юли 2020 г.

Кои са необичайните маниакални страхове на звездит...

10:46 | 08 Юли 2020 г.
В света няма нито един човек, който да не се страхува от нищо. Така или иначе страхът присъства в живота на всеки от нас, но някои страхо...
10:43 | 08 Юли 2020 г.

Цветомир Найденов обори супер свидетеля на Божков ...

10:43 | 08 Юли 2020 г.
Шефът на ЦСКА 1948 и основен свидетел срещу Васил Божков - Цветомир Найденов разби на пух и прах твърденията на свидетеля на олигарха-бег...
наводнение
10:38 | 08 Юли 2020 г.

Стигне ли водата до фаровете - викайте застраховат...

10:38 | 08 Юли 2020 г.
Десетки автомобили пострадаха след поройния дъжд в София. Беше създадена дори фейсбук група за изгубени регистрационни номера.  ...
10:36 | 08 Юли 2020 г.

Шоколадът укрепва имунитета

10:36 | 08 Юли 2020 г.
Шоколадът е един от най-богатите източници на антиоксиданти и има положителен ефект върху имунната система твърди специалистът по хранене...
10:35 | 08 Юли 2020 г.

Бивш външен министър не бил информиран, че тестът ...

10:35 | 08 Юли 2020 г.
Бившият министър на външните работи Милен Керемедчиев е подал сигнал за прехвърляне между институциите и липса на налагане на задължителн...

гледай на живо

08.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 11:15
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини