Димитър Ганев: Конфликтите между управляващите и президента се пренасят на външното поле и това не е добре (ВИДЕО)

Председателството е позитивно, България трупа авторитет, смята политологът

Източник: Канал 3

„В контекста на българската външна политика отбеляза няколко позитивни точки по време на председателството”. Това обяви в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3 политологът Димитър Ганев.

Той коментира външната политика на страната ни и отношенията между управляващите и президента Румен Радев.

„Нашата страна може да използва една посредническа роля, с което да трупа авторитет. Две такива роли имаше – едната е срещата с между Юнкер и Ердоган. Другата е срещата за Западните Балкани.

Безспорно отношенията между ЕС и Турция бяха на дъното. Не казвам, че са се измъкнали от там, но отново има диалог. А и освен това в Турция има много проблеми.

Основните критики за срещата на 17 май е, че няма конкретика. Това е така. Въпросът обаче е следният – България успя да върне темата за Западните Балкани на масата и това е успех.

Аз не съм от оптимистите за бързата интеграция на тези страни, но България даде тласък. Далеч съм от мисълта, че се превръщаме в лидер в региона, но България трупа авторитет”, допълни Ганев.

Относно визитите в Русия и репликите от страна на Румен Радев, политологът обясни:

„Не виждам нищо ново в поведението на президента. Новата ситуация идва от там, че като че ли досега тези конфликти между парламентарната група на ГЕРБ, и премиера, и президента Радев бяха концентрирани на вътрешното поле. От две седмици насам това се пренася по отношение на външната политика. Това не е добре, защото българската външна политика не изглежда консолидирана.

Например Румен Радев без мандат от правителството предложи „Български поток”. А това няма как да се случи. САЩ заплашват Германия със санкции заради „Северен поток”, представете си какво ще стане с „Български поток”. България е малка държава и трябва да се съобразява.

Вижте още интервюта и коментари!

Тази дистанция, която президентът внася между себе си и управляващите, не позволява българската външна политика да изглежда единна”, допълни Димитър Ганев.

На въпрос за желаната роля от президента той отговори:

„Румен Радев бе избран на вълната на антистатуквото. Тогава той олицетворяваше новото лице. В случая той продължава тази линия – като играч против статуквото, като ново лице и поради това държи висок рейтинг. Той обаче трябва да бъде обединител на нацията като президент. Той обаче все повече се превръща като крило в политическите сблъсъци. Той много лесно се превръща в опозиция на това управление”, допълни Ганев.

Той бе категоричен, че Румен Радев в момента има висок рейтинг, но ако създаде партия, той ще изгуби част от този рейтинг и това е съвсем нормално по думите му, като даде пример с Георги Първанов.

Политологът не смята, че може да се появи нов политически субект, който да натрупа голяма подкрепа за евроизборите. Единствено в проекта на Слави Трифонов вижда подобни намерения, но не се нае да прогнозира дали той ще успее. Според Ганев, дори и президентът да реши да прави партия, няма политическа логика да я основе преди края на мандата си.

Милош Крушчич
01:30 | 06 Юли 2020 г.

Милош Крушчич пред Канал 3: Футболистите плакаха з...

01:30 | 06 Юли 2020 г.
В ексклузивно интервю за Канал 3, бившият треньор на ЦСКА Милош Крушчич опроверга слуховете, че е щял да бъде заменен на поста си от Стам...
21:52 | 05 Юли 2020 г.

Отложиха отварянето на Тадж Махал заради огромния ...

21:52 | 05 Юли 2020 г.
Откриването на индийския паметник на културата Тадж Махал беше отложено поради нарастване на случаите на коронавирус в района.  ...
21:25 | 05 Юли 2020 г.

Расте броят на починалите в Италия

21:25 | 05 Юли 2020 г.
Броят на починалите от последствията от COVID-19 в Италия се увеличи за едно денонощие със 7 души. Това е една от най-ниските стойности н...
21:05 | 05 Юли 2020 г.

Д-р Мартин Табаков: Спецификата при Тръмп е, че то...

21:05 | 05 Юли 2020 г.
Интересът, който го има по отношение на изборите за президент на САЩ не е аналогичен с изборите в Китай и Русия, тъй като там ние знаем к...
20:56 | 05 Юли 2020 г.

Болният от COVID-19 абитуриент в Търново заразил б...

20:56 | 05 Юли 2020 г.
В Американския колеж „Аркус“ във Велико Търново има епидемично огнище на Covid-19, съобщиха от Регионалната здравна инспекция...
COVID-19
20:51 | 05 Юли 2020 г.

СЗО: Заразените с COVID-19 в света повече от 11 ми...

20:51 | 05 Юли 2020 г.
Броят на регистрираните случаи на коронавирус в света се увеличиха с повече от 203 000 през последното денонощие, с което общата численос...

гледай на живо

06.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс