Солидарност по Меркел: Давещите да се спасяват сами

Партньорите да съдействат на закъсалите да си помогнат сами, предлага немският канцлер

Френска целувка за фрау Меркел
Източник: EPA/БГНЕС

Френска целувка за фрау Меркел

Германският канцлер Агнела Меркел изключи евентуално облекчаване на кредитното бреме на Италия, като в хода на интервю пред тежкия неделен немски вестник Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung тя обясни, че принципът на солидарност между членките на еврозоната не трябва да превръща валутния съюз в инструмент за споделяне на дълговете, предава Reuters.

Освен това Меркел се изказа положително за някои от идеите на френския президент Еманюел Макрон за по-голяма солидарност в еврозоната и по-широкият Европейски съюз.

Още новини от Германия и Европа ще намерите тук

Според нейните думи, сплотеността между членовете на валутния блок е важна, "но солидарността между европартньорите не трябва да води до дългов съюз, а да помага на членовете си да си помогнат сами“.

Думите на германския канцлер дойдоха след въпрос за плановете на новото италианско правителство на популистките "Движение пет звезди“ и „Лигата“ да поискат от Европейската централна банка да опрости 250 милиарда евро италиански дълг.

Още интервюта и коментари ще намерите тук

Новата власт в Рим, съставена от две партии, които генерално се противопоставят на еврото, пое функциите си в петък и предотврати възможността евентуални предсрочни избори да се превърнат в референдум за или против отказ от единната европейска валута.

"Ще се отнеса с новото италианско правителство открито и ще работя с него, вместо да спекулирам за неговите намерения“, посочи германският канцлер.

Що се отнася до коментарите й за идеите на Макрон, Меркел заяви, че подкрепя идеята за трансформиране на спасителния фонд на Европейския стабилизационен механизъм в Европейски валутен фонд (ЕВФ) с правомощия да отпуска краткосрочни кредитни линии на страните-членки, изпаднали в криза заради големия си държавен дълг.

Френският държавен глава иска ЕВФ да играе ролята на буфер в евентуална бъдеща финансов катаклизъм в Съюза, който пострада изключително тежко по време на световната финансова криза през 2009-а година.

Меркел, която бе подложена на критики за това, че не отговаря бързо и ясно на предложенията на Макрон, направени през септември, заяви, че спасителният фонд, известен като Европейски стабилизационен механизъм, не е достатъчен, за да спаси еврозоната от криза.

Според нейните думи, ЕВФ ще разполага и с други лостове за засилване на еврото, включително, включително банков съюз и съюз на капиталовите пазари.

"Ако цялата еврозона е в опасност, ЕВФ трябва да може да обезпечи дългосрочни кредити в помощ на страните“, обясни германският канцлер. „Такива кредити могат да бъдат разтеглени за над 30 години и да бъдат обвързани с провеждането на структурни реформи“, посочи Меркел и добави: „Допълнително, представям си възможността за отпускане на краткосрочни кредитни линии, като например, за 5 години. С тях ще можем да скрием под крилото си страни, изпаднали в затруднения по извънредни причини".

линейка
20:19 | 02 Декември 2020 г.

Общинската аварийна дирекция получи линейка за пол...

20:19 | 02 Декември 2020 г.
Нова линейка за временно ползване през извънредната епидемична обстановка получи Общинската аварийна дирекция в столицата. Специализирани...
COVID
20:13 | 02 Декември 2020 г.

Задължителна карантина за българи, пристигащи в Ав...

20:13 | 02 Декември 2020 г.
Австрия въвежда задължителна 10-дневна карантина за пристигащите от България. Това се налага, тъй като страната ни се води рискова зона. ...
банкноти,
19:35 | 02 Декември 2020 г.

20% от оборота на затворени бизнеси, които не са в...

19:35 | 02 Декември 2020 г.
„Между 10 и 20 на сто от оборота за предходната година ще получат бизнеси, според това доколко е засегната работата им от кризата и...
Корнелия Нинова
19:04 | 02 Декември 2020 г.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова е санитар ...

19:04 | 02 Декември 2020 г.
Корнелия Нинова е станала доброволно санитарка в COVID-отделение на УМБАЛ "Св. Анна", информира Dariknews.   ...
18:49 | 02 Декември 2020 г.

В Пловдив мъж застреля брат си в спор за имот и се...

18:49 | 02 Декември 2020 г.
Възрастен мъж е застрелял брат си, докато са спорели в имот в центъра на Пловдив. По непотвърдена информация става въпрос за апартамента,...
Еврозона
18:38 | 02 Декември 2020 г.

За следващите 7 години България ще получи 11.5 млр...

18:38 | 02 Декември 2020 г.
България ще получи 11.5 млрд. евро от кохезионните фондове на Европейския съюз в идните седем години. Това обяви евродепутатът от ЕНП Анд...

гледай на живо

02.12.2020
 • в момента
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини