Солидарност по Меркел: Давещите да се спасяват сами

Партньорите да съдействат на закъсалите да си помогнат сами, предлага немският канцлер

Френска целувка за фрау Меркел
Източник: EPA/БГНЕС

Френска целувка за фрау Меркел

Германският канцлер Агнела Меркел изключи евентуално облекчаване на кредитното бреме на Италия, като в хода на интервю пред тежкия неделен немски вестник Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung тя обясни, че принципът на солидарност между членките на еврозоната не трябва да превръща валутния съюз в инструмент за споделяне на дълговете, предава Reuters.

Освен това Меркел се изказа положително за някои от идеите на френския президент Еманюел Макрон за по-голяма солидарност в еврозоната и по-широкият Европейски съюз.

Още новини от Германия и Европа ще намерите тук

Според нейните думи, сплотеността между членовете на валутния блок е важна, "но солидарността между европартньорите не трябва да води до дългов съюз, а да помага на членовете си да си помогнат сами“.

Думите на германския канцлер дойдоха след въпрос за плановете на новото италианско правителство на популистките "Движение пет звезди“ и „Лигата“ да поискат от Европейската централна банка да опрости 250 милиарда евро италиански дълг.

Още интервюта и коментари ще намерите тук

Новата власт в Рим, съставена от две партии, които генерално се противопоставят на еврото, пое функциите си в петък и предотврати възможността евентуални предсрочни избори да се превърнат в референдум за или против отказ от единната европейска валута.

"Ще се отнеса с новото италианско правителство открито и ще работя с него, вместо да спекулирам за неговите намерения“, посочи германският канцлер.

Що се отнася до коментарите й за идеите на Макрон, Меркел заяви, че подкрепя идеята за трансформиране на спасителния фонд на Европейския стабилизационен механизъм в Европейски валутен фонд (ЕВФ) с правомощия да отпуска краткосрочни кредитни линии на страните-членки, изпаднали в криза заради големия си държавен дълг.

Френският държавен глава иска ЕВФ да играе ролята на буфер в евентуална бъдеща финансов катаклизъм в Съюза, който пострада изключително тежко по време на световната финансова криза през 2009-а година.

Меркел, която бе подложена на критики за това, че не отговаря бързо и ясно на предложенията на Макрон, направени през септември, заяви, че спасителният фонд, известен като Европейски стабилизационен механизъм, не е достатъчен, за да спаси еврозоната от криза.

Според нейните думи, ЕВФ ще разполага и с други лостове за засилване на еврото, включително, включително банков съюз и съюз на капиталовите пазари.

"Ако цялата еврозона е в опасност, ЕВФ трябва да може да обезпечи дългосрочни кредити в помощ на страните“, обясни германският канцлер. „Такива кредити могат да бъдат разтеглени за над 30 години и да бъдат обвързани с провеждането на структурни реформи“, посочи Меркел и добави: „Допълнително, представям си възможността за отпускане на краткосрочни кредитни линии, като например, за 5 години. С тях ще можем да скрием под крилото си страни, изпаднали в затруднения по извънредни причини".

15:05 | 04 Юли 2020 г.

Отново поставят под строга карантина Каталуния

15:05 | 04 Юли 2020 г.
Властите на испанската автономна област Каталуния поставиха днес под карантина район с население от около 200 000 души около град Лиейда,...
Велосипед
14:18 | 04 Юли 2020 г.

Колоездачната обиколка на България стартира на 27 ...

14:18 | 04 Юли 2020 г.
67-то издание на Колоездачната обиколка на България ще стартира на 27 юли в София и ще премине през още 10 града в България в рамките на ...
Електрическо колело
14:00 | 04 Юли 2020 г.

Драгомир Кузов: Електрическият велосипед е транспо...

14:00 | 04 Юли 2020 г.
Хората преоткриха велосипеда като начин на придвижване, заяви в интервю за БГНЕС изпълнителният директор на Drag Драгомир Кузов. Като...
Любо Огнянов
13:44 | 04 Юли 2020 г.

Любо Огнянов: Българското лято започна, блатото ос...

13:44 | 04 Юли 2020 г.
Преди близо 60 години излиза последният роман на Джон Стайнбек „Зимата на нашето недоволство”. Заглавието е препратка към шек...
Наводнение в Япония
13:31 | 04 Юли 2020 г.

Порой доведе до смъртта на 14 души в Япония

13:31 | 04 Юли 2020 г.
Има опасения за смъртта на четиринадесет души, след като в събота в западния Япония беше наводнен старчески дом от рекорден обилен дъжд в...
Пламен Бонев
13:30 | 04 Юли 2020 г.

Пламен Бонев: В Тайланд дори кучетата са придобили...

13:30 | 04 Юли 2020 г.
Тайланд е едно от много уникални места, които е имал възможност да посети музикантът и актьор Пламен Бонев. Той разказва за опита си там ...

гледай на живо

04.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 15:15
  "Патарински LIVE" - избрано
 • 16:00
  Новини
 • 16:16
  Офанзива с Любо Огнянов