Ето какво каза Путин за III и IV световна война, и за вярата си в Бог (СНИМКИ)

Страхът от взаимно унищожение играеше сдържаща роля в света, каза руският президент

Ето какво каза Путин за третата и четвъртата световна война
Източник: ЕПА/БГНЕС

Ето какво каза Путин за третата и четвъртата световна война

Не зная с какви средства ще се води третата световна война, но четвъртата ще се води с камъни и дървета. Така президентът на Русия Владимир Путин отговори на въпрос за третата световна война по време на превърналата се в традиция тв "Пряка линия с Путин".  Тя се проведе за 16-ти път и трая над 4 часа. 
 
Руският президент всъщност цитира знаменито изказване на Алберт Айнщайн. Той добави, че трета световна война ще бъде пагубна за човечеството и човешката цивилизация.
 
"Нямаше глобални конфликти, защото в света между водещите държави бе установен стратегически паритет", каза още Путин. "Колкото и неприятно може да прозвучи, аз ще кажа, че страхът от взаимното унищожение играеше сдържаща роля и заставяше военните държави да се уважават една друга".
 
Той увери, че с разработваните в момента бойни системи в Русия ще бъде гарантиран такъв паритет и в бъдеще.
 
Още интервюта и коментари ще намерите тук
 
Още преди началото на "Пряка линия с Путин 2018" имаше заявени над 1,7 милиона въпроса. С питане към президента се включват от различни региони на огромната страна, а темите са най-различни - от новите руски супероръжия и трагичното състояние на руските пътища, до селските училища и неизплащането на увеличената заплата на учител в Сибир.
 
За Русия и Украйна
 
По повод риска от начало на активни  бойни действия от украинската армия срещу Русия по време на световното първенство по футбол, изтъкнат от писателя Захар Прилепин, Путин заяви: "Надявам се, че такива провокации няма да има, но ако това стане, то ще има много сериозни последици изобщо за украинската държавност".
 
Президентът изрази своята увереност, че Русия и Украйна имат общо бъдеще. "Руският и украинският народ всъщност са братя,  те имат общо минало и бъдеще", каза Путин и изтъкна, че лично той винаги се е отнасял към Украйна "като към братска страна".
 
Случая Скрипал
 
Запитан за рязкото влошаване на отношенията между Русия и Великобритания покрай "случая Скрипал", Путин сподели: "Ако срещу семейство Скрипал бе приложено бойното отровно вещество Новичок, те щяха да бъдат мъртви. Слава Богу, това не се случи". Той допълни, че докато руските власти не бъдат допуснати до разследването на инцидента, този случай "трудно може да се коментира".
 
"Много бихме искали да ни дадат възможност за достъп минимум до нашите граждани, и до Юлия (Юлия Скрипал е руска гражданка) в конкретния случай, и да ни дадат възможност пълноценно да участваме в разследването".
 
Владимир Путин посъветва милиардера Роман Абрамович, на когото засега отказват виза за Великобритания, и другите руски бизнесмени в чужбина "да съхраняват доходите си в Русия и да ги насочват към развитието на руската икономика". 
 
Лично и интимно
 
"Какво правите, когато не знаете какво да се прави", бе първият от серия кратки въпроси. "Старая се да намеря решение", отвърна Путин и добави, че цената на грешките е много висока.
 
Запитан за най-добрия съвет, получен от баща му, който би предал на внуците си, Путин каза: "Не лъжи".
 
На питането кога е повярвал в Бог, президентът посочи, че за него това е много личен въпрос, като изрази мнението, че "всеки човек се ражда с вяра в Бог, просто различните хора започват да разбират това в различен момент".
 
Путин посочи, че като държавен глава му се налага да жертва личния си живот. И добави: "Което се компенсира от това, че помагаш на милиони хора да живеят по-добре".
 
В отговор на молба да посочи най-сполучливата шега, която е чул напоследък, Путин припомни как миналата седмица голямо издание от Германия пусна в заглавие "Тръмп тика Европа в ръцете на Путин".
 
"Ако свържем това с предишната шега как Русия била повлияла на изборите в САЩ, то тогава всичко изглежда достатъчно смешно: ние уж сме повлияли за избора на президент на САЩ, за което той (Тръмп) ни е "подарил" Европа", каза Путин.
 
За участието на Русия във войната в Сирия
 
По думите на Путин участието на руските войски във войната в Сирия била "уникална възможност за повишаване боеспособността на руската армия". "Сирийският конфликт бе важен за изпитанията в бойни условия на руското оръжие. Така също много руски офицери и генерали започнаха да разбират какво всъщност представлява съвременният военен конфликт", отчете руският президент.
 
Президентът добави, че не бива да се забравят и загубите при подобни конфликти. Той изтъкна, че в руските бази в Сирия ще останат руски войски "дотогава, докато е изгодно на Русия". "Сега те са нужни там, те решават важни задачи", отбеляза Путин.
 
Руският държавен глава припомни още, че срещу руските войски в Сирия на страната на терористите са се сражавали и руски граждани (предимно чеченци). "Затова и мисията на руските въоръжени сили на сирийска територия е толкова важна - необходимо е да бъде преборен тероризмът на сирийска територия. По-добре да унищожаваме терористите там, отколкото да ги приемаме у нас с оръжие в ръка", каза Путин.
 
За отношенията си с чуждите лидери
 
Путин разкри, че разговаря на "ти" с канцлера на Германия Ангела Меркел и с президента на Франция Еманюел Макрон. Към държавния глава на Чехия Милош Земан руският лидер се обръща на "вие". "Все пак той е по-възрастен", обясни Путин.
 
За своя наследник
 
"Аз нямам приемник, руският народ определя държавния глава", отговори Путин на най-очаквания въпрос в пряката връзка. 
 
За мобилизацията на руския народ
 
Последният въпрос към президента бе: "Какво трябва да се каже на руснаците, за да бъдат мобилизирани за необходимия на страната скок?" Президентът припомни индустриализацията на Съветска Русия през 30-те години, когато стоял въпросът за оцеляването на страната. "Светът бе на ръба на войната. Същото бе и през 50-те: хладната война и ядрената заплаха отново бяха въпрос на оцеляване", подчерта Путин. 
 
"Аз искам всички да можем да разберем разберем и да знаем, че ако изостанем в развитието на технологиите, ако не осигурим ръста на икономиката, внедряването на новите технологии, ако не свържем страната с пътища и връзки, ако оставим без внимание здравеопазването и образованието, то ние можем безвъзвратно да изостанем. А това ще постави под заплаха нашия суверенитет", заяви президентът на Русия.
 
"Ние сме длъжни не просто да скочим в последния вагон на заминаващия влак на новите технологии, ние сме длъжни да бъдем начело на този влак. 30-те и 50-те години няма да се повторят в съвременни условия, но е необходимо да се работи упорито. Ние сме в състояние да направим това, ако бъдем заедно", заключи Путин.
 
Докато течеше петият час на пряката връзка, президентът получи и листче с въпрос: "Володя, не се ли умори?" Отговорът на Путин бе лаконичен: "Не!" Няколко минути по-късно "Пряка връзка с Путин 2018" завърши, тя трая 4 часа и 24 минути, като за президента постъпиха над 2,3 милиона въпроса, обобщи РИА "Новости".

Путин увери руснаците, че всички въпроси ще бъдат "анализирани и обработени".

Етикети: Владимир Путин
Амаду Гон Кулибали
21:52 | 08 Юли 2020 г.

Почина премиерът на Кот д‘Ивоар Амаду Гон Кулибали

21:52 | 08 Юли 2020 г.
Премиерът на Кот д'Ивоар Амаду Гон Кулибали почина на 61-годишна възраст. Както Ройтерс съобщи, това заяви президентът Аласейн Уатара...
Янко Янков
21:36 | 08 Юли 2020 г.

Янко Янков: Стига с този популизъм - президентът з...

21:36 | 08 Юли 2020 г.
Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски е назначена по закона за НСО, а президентът е ръководител на службата. Той трябва да е абсолютно ...
Басейн
21:33 | 08 Юли 2020 г.

Как коронакризата може да увеличи рисковете от уда...

21:33 | 08 Юли 2020 г.
Едва ли сте предполагали, че коронакризата би могла да доведе до повече удавяния, нали? Поне ние не сме го допускали, докато не прочетохм...
Владимир Путин и Си Дзинпин
21:05 | 08 Юли 2020 г.

Путин и Дзинпин ще засилят партньорството си в ене...

21:05 | 08 Юли 2020 г.
Владимир Путин и Си Дзинпин проведоха телефонен разговор днес, на който решиха, че руснаци и китайци трябва да задълбочат междусъседските...
Доц. Рачо Стойчев и д-р Мария Христова
21:00 | 08 Юли 2020 г.

Как пандемиите са променили хода на историята по с...

21:00 | 08 Юли 2020 г.
Пандемиите неведнъж са се превръщали в двигателя на промяната за човечеството, защото в името на нашето оцеляване сме се видели принудени...
Детска градина
20:46 | 08 Юли 2020 г.

Затвориха забавачка в Добрич заради служител с COV...

20:46 | 08 Юли 2020 г.
Детска градина №17 в Добрич е затворена заради положителна проба за коронавирус на човек от персонала. Утре ще бъдат направени PCR те...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо
 • 10:00
  Новини