Пътят на България - от Русия към Русия

Страната се е разочаровала от Запада и сега отново се обръща на Изток

Ето какво обсъдиха Борисов и Путин на срещата в Кремъл
Източник: Facebook

Ето какво обсъдиха Борисов и Путин на срещата в Кремъл

Коментар на Вероника Сушова-Салминен, casopisargument.cz

България, която сега председателства Съвета на Европа и която категорично е за въвеждане на еврото, тъй като е изпълнила всички условия за това, отново се заинтересува от икономическото сътрудничество с Русия.

На сайта на американския Център "Карнеги" руски анализатор достатъчно откровено написа за това, че България се е разочаровал от Запада, и сега отново се обръща към Русия. Разбира се, в някаква степен това обяснява последните събития, които явно свидетелстват за нови тенденции в отношенията между тази балканска страна и Русия.

Още коментари ще намерите тук

Президентът на България Румен Радев и премиерът Бойко Борисов разговаряха в Москва преди всичко за възобновяване на два енергийни проекта: газопровода от русия към България (и през нея) и завършването на АЕЦ, която България започна да строи заедно с "Росатом“. И двата проекта бяха спрени под натиска на Запада и поради стремежа на България да прояви с него солидарност пред лицето на „руската заплаха“.

Ако говорим за първия проект (“Южен поток“), то България се лиши всъщност от най-важния проект, който би ѝ донесъл както икономически ползи (под формата на транзитни такси), така и геополитически (България би се превърнала в транзитна държава), да не говорим за осигуряването с газ на все още доста енергоемката българска икономика. През миналите четири години България така и не получи никаква компенсация под формата на газопровод, например от Каспийския регион.

Също така беше отменен проектът „Набуко“ който предвиждаше превръщането на България в транзитна страна за газа, постъпващ от Прикаспийския регион и продължаващ към Европа. Трансанадолският газопровод (част от Южния газов коридор) също не включва България като транзитна държава.

Освен това с пълен ход върви реализацията на друг проект - "Северен поток-2“, който ще позволи значителното увеличение на руските доставки на газ през Балтийско море, преди всичко в Германия, заобикаляйки Украйна като транзитна страна. По такъв начин "Северен поток-2“ ще намали нейното значение за европейските партньори, а също и ще отслаби транзитната позиция на централна и Източна Европа.

С други думи Русия и Германия укрепват позициите си на газовия пазар на Европа въпреки желанието на САЩ, а също така потенциално в ущърб на Източна и Централна Европа, основно на Украйна (мним съюзник и потенциален член на ЕС).Проектът "Северен поток-2“ е истински прецедент, доколкото независимо от „руската заплаха“, той се реализира като алтернатива на транзита през Украйна.

Историята с недовършената АЕЦ Белене е друг пример за това в какво се преобръща така наречената солидарност. Разходите за тази АЕЦ вече не интересуват никого: това е вътрешна работа на България. А тя затвори голяма част от блоковете на единствената си АЕЦ Козлодуй, доколкото не отговарят на съвременните европейски норми.

Новият проект АЕЦ Белене трябва да замени старата електроцентрала. Естествено, че за партньор беше избран руския "Росатом“ (особено като се отчете, че по това време неговите конкуренти, основно "Уестингхаус“, изпитваха тогава по-големи затруднения). По политически причини този проект, вече достигнал напреднала фаза, беше закрит през 2011 г., и сега в България се съхраняват готовите руски реактори, които ѝ струваха милиони евро, но е невъзможно да бъдат използвани.

Така че какво ново беше казано на преговорите между България и Русия в Москва? Първо, Владимир Путин предложи на българите да се присъединят към проекта "Турски поток“. Т.е. изрази възможността (засега) да насочи едно от разклоненията на газопровода към България, а оттам – към Сърбия и Унгария.

При такъв вариант се отчита, че "Газпром“ няма да инвестира в българската газопреносна инфраструктура (това е едно от европейските условия). Между другото проектът е невъзможен без европейските гаранции, както ясно заяви президентът на Русия. 

Така че България, макар и частично, ще си върне шанса да има място в газопреносната система на Южна и Югоизточна Европа. Новата инициатива не се появи от нищото, както го потвърждава съобщението от март на агенция Ройтерс. В него се казва, че България е провела изследвания, при които се оценява възможността за превръщането ѝ в газов хъб. Тези планове на България "срещнаха поддръжка в Европейската комисия , което означава, могат да са част от по-мащабни проекти.

Няма съмнения, че България по такъв начин реагира на опасенията как "Северен поток-2“ ще повлияе на Украйна, през която в България постъпва руският газ. Явно България се безпокои и от проекта „Турски поток“, който ще съкрати предишния транзит (през Украйна и България) на руски газ към Турция.

Положително Русия е отговорила и на желанието за довършване на АЕЦ Белене. Путин заяви, че новото сътрудничество е възможно на пазарни условия. Неспазването на първоначалните договорки излезе на България 600 млн. евро, които арбитражният съд постанови да изплати на руската страна. Отчитайки всичко това българското завръщане към Русия несъмнено ѝ носи голямо удовлетворение.

След като се отклони, на България ѝ се наложи да се върне в началото, защото ЕС не успя да предложи на нея, страна членка, никакви конкретни алтернативи, отговарящи на българските икономически потребности.

При това България е разглеждала и варианти, които биха могли да станат алтернативни на Русия, по-конкретно възможността за временни доставки на газ от Израел. Предполагаше се, че в бъдеще те ще лишат руския газ в България от привилегированата му позиция (13% от газа България добива сама, останалата част внася от Русия през Украйна).

И така, що се отнася до България и нейния дълъг поход от Русия към Русия, то всичко е в простите сметки. Големите страни от Европейския съюз се договорят с Русия за сделки, изхождайки от прагматични и геополитически съображения, които много често и много реално укрепват техните позиции и сила в рамките на ЕС, на първо място по отношение на малките и средни държави.

Между другото именно такъв беше случаят със "Северен поток“ и Германия като ключова транзитна страна. Сега българите станаха по-смели (естествено, това не е бунт срещу ЕС – по-скоро те се възползваха от председателската си роля). Сега България иска да мине по новия-стар път, като се позовава на прецедента със "Северен поток-2“.

Но основното, което я движи, това са последствията от "Северен поток-2“ за транзита през Украйна. Да видим какво ще постигне България, отчитайки сегашната доста благоприятна конюнктура, която създаде за отношенията между ЕС и Русия, колкото и парадоксално да звучи, „съюзникът“ Доналд Тръмп.

Амаду Гон Кулибали
21:52 | 08 Юли 2020 г.

Почина премиерът на Кот д‘Ивоар Амаду Гон Кулибали

21:52 | 08 Юли 2020 г.
Премиерът на Кот д'Ивоар Амаду Гон Кулибали почина на 61-годишна възраст. Както Ройтерс съобщи, това заяви президентът Аласейн Уатара...
Янко Янков
21:36 | 08 Юли 2020 г.

Янко Янков: Стига с този популизъм - президентът з...

21:36 | 08 Юли 2020 г.
Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски е назначена по закона за НСО, а президентът е ръководител на службата. Той трябва да е абсолютно ...
Басейн
21:33 | 08 Юли 2020 г.

Как коронакризата може да увеличи рисковете от уда...

21:33 | 08 Юли 2020 г.
Едва ли сте предполагали, че коронакризата би могла да доведе до повече удавяния, нали? Поне ние не сме го допускали, докато не прочетохм...
Владимир Путин и Си Дзинпин
21:05 | 08 Юли 2020 г.

Путин и Дзинпин ще засилят партньорството си в ене...

21:05 | 08 Юли 2020 г.
Владимир Путин и Си Дзинпин проведоха телефонен разговор днес, на който решиха, че руснаци и китайци трябва да задълбочат междусъседските...
Доц. Рачо Стойчев и д-р Мария Христова
21:00 | 08 Юли 2020 г.

Как пандемиите са променили хода на историята по с...

21:00 | 08 Юли 2020 г.
Пандемиите неведнъж са се превръщали в двигателя на промяната за човечеството, защото в името на нашето оцеляване сме се видели принудени...
Детска градина
20:46 | 08 Юли 2020 г.

Затвориха забавачка в Добрич заради служител с COV...

20:46 | 08 Юли 2020 г.
Детска градина №17 в Добрич е затворена заради положителна проба за коронавирус на човек от персонала. Утре ще бъдат направени PCR те...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо