Китайският посланик пред Канал 3: България е важна за Китай като врата между Европа и Азия (ВИДЕО)

Сътрудничеството ни в инфраструктурата е сред приоритетите на правителствата ни, каза н. пр. Джан Хайджоу

Източник: Канал 3

Здравейте, драги господин Огнянов! Здравейте, драги зрители на Канал 3! Много здраве на приятелския български народ! Този поздрав на български език отправи Негово превъзходителство Джан Хайджоу, посланик на Китай в България, преди специалното интервю за "Офанзива с Любо Огнянов".
 
 
Любо Огнянов: Има ли Китай интерес към инфраструктурни проекти в България?
 
Джан Хайджоу: Една китайско поговорка гласи: "Искаш ли  да забогатееш, първо направи пътя". Тук пътя има по-широко значение, а именно инфраструктура.
 
Това е важен опит на Китай, довел до бързото си развитие през последните 40 г. от реформата и отварянето си към света. От началото на реформите, въпреки тежката икономическа ситуация и материален недостиг, Китай със стиснати зъби, затегнат колан и при ограничен финансов ресурс реши да инвестира приоритетно в развитието на инфраструктурата.
 
Китай разбра, че инфраструктурата е благоприятна предпоставка за благоприятна бизнес среда и за привличане на чужди инвестиции. 
 
Същевременно, за по-бърза възвръщаемост на вложените средства, се използва заплащане на част от качествените инфраструктурни участъци, които после се инвестират в нови инфраструктурни проекти. Ние го наричаме "Ефект на търкалящата се снежна топка".
 
Благодарение на този начин инфраструктурата на Китай осъществи експлозивен растеж. Откакто в Китай бе изградена първата високоскоростна жп линия за скорост от 350 км/ч през 2008 г. днес, само 10 г. по-късно, общата дължина на високоскоростната жп линия на Китай възлиза на 25 000 км. Което представлява над 66% от тази в целия свят.
 
Паралелно със собственото си развитие Китай придава голямо значение и върху международното сътрудничество в областта на инфраструктурата. Същината на инициативата "Един пояс, един път" е укрепване на инфраструктурната свързаност между страните-участници в съвместното икономическо развитие.
 
България е важна страна от инициативата "Един пояс, един път", разположена на транспортните коридори от Европа към Азия и е врата между двата континента. Благодарение на важното си местоположение сътрудничеството в областта на инфраструктурата също е сред приоритетите, насърчавано от правителствата на двете държави.
 
Разбира се, инфраструктурните проекти са големи и дългосрочни, затова преди  изпълнението им трябва да се направи сериозно проектно проучване, за да се осигури перспективата на икономическата устойчивост, като трябва да се избегне лекомисленост и безразсъдство. 
 
Любо Огнянов: Отдавна се говори за мащабния проект на Китай за новия път на коприната. Впечатление правят инвестициите в другите балкански държави - в Сърбия имате много големи инвестиции, в Гърция. Защо досега България изоставаше във всичко това? 
 
Джан Хайджоу: Разбирам. По този въпрос имаме няколко български приятели, които се оплакваха от това. Те казват, че откакто стартира сътрудничеството 16+1 няколко съседни на България държави, като Сърбия и Гърция, по-бързо успяха да постигнат сътрудничество с Китай.
 
В това отношение България изостана, но, според мен, на  този въпрос не трябва да се гледа по този начин. Бих казал, че в международното сътрудничество не става дума кой е изостанал - различните държави са в различни ситуации и с различни приоритети за международно сътрудничество.
 
Намирайки взаимноизгодни пресечни точки за сътрудничество не би трябвало да има проблем нито за инвестирането, нито за изграждането. България е мост между Европа и Азия, има много важно стратегическо местоположение, България е като врата между двата континента и затова вашата страна е между важните държави, участници в инициативата "Един пояс, един път".
 
Ние обръщаме голямо внимание на България в тази инициатива, както и във формата 16+1, и затова като първа стъпка са необходими повече контакти в политиките. Очаквам България да се превърне в блестящ пример на инициативата за нов път на коприната.
 
Любо Огнянов: Наближава срещата 16+1 в рамките на българското европредседателство, очаква се и посещението в България на г-н Ли Къцян, китайския министър-председател: какво може да очакваме  от този форум с участието на Китай?
 
Джан Хайджоу: България за пръв път е домакин на срещата между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Сътрудничеството във формат 16+1 се фокусира върху България. В рамките на срещата на върха ще се проведат редица многостранни и двустранни срещи, както и съпътстващи мероприятия, които ще подпомогнат България да намери повече пресечни точки и възможности за взаимно-изгодно икономическо сътрудничество на многостранно и двустранно ниво в рамките на 16+1. 
 
На срещата ще се публикува листа на постигнатите резултати от сътрудничеството. Доколкото знам в момента страните-участници се подготвят и изработват започнатите и узрелите конкретни за сътрудничество, за да постигнат повече споразумения по време на срещата.
 
Освен с присъствието си на срещата на върха,  китайският премиер г-н Ли Къцян ще проведе и официално посещение в България, което е първото от 18 г. насам. 
 
Двете страни широко и задълбочено ще обменят мнения за сътрудничеството в областта на политиката, икономиката, научните технологии, образованието, културата и др. Селското стопанство, търговията със земеделски продукти, туризмът, науката, финансите и електронната търговия,както енергетиката и инфраструктурата, които споменахте, ще бъдат акценти за разговорите по време на посещението.
 
Нека заедно очакваме повече конкретни резултати и за сътрудничеството между България и Китай в различни области за благоденствието на двата народа.
 
Любо Огнянов: И накрая един личен въпрос: какво ви харесва най-много в България?
 
Джан Хайджоу: От 2 г. съм в България, вярвам, че всеки, който я е посетил, особено тези, които са пътували из България, ще бъдат впечатлени от природните пейзажи, от блестящата култура на България.
 
Но най-силно впечатление ми направи българският народ - приятелското му отношение, добротата, миролюбието, както и силното желание за по-добър живот. Тези характеристики на народа ви предоставят важна гаранция и възможности за по-нататъшното развитие на България. Бих искал да използвам случая да пожелая просперитет и благоденствие на приятелския български народ! 
 
Какво каза н. пр. Джан Хайджоу за последиците от търговските войни в света, за цикличността на търговския протекционизъм и търговската либерализация в световната икономика, за ролята  на Китай за предстоящата среща Тръмп - Ким Чен-Ун в Сингапур и сближаването между Северна и Южна Корея - вижте във видеото:
 
 
 

21:13 | 06 Юли 2020 г.

Искра Михайлова: ЕС засилва борбата с дезинформаци...

21:13 | 06 Юли 2020 г.
Създадохме Комисия за дезинформацията, която ще се занимава с въпросите свързани с COVID-19, както и тези за ЕС. Увеличихме всички наши у...
20:11 | 06 Юли 2020 г.

Техническият университет в София обяви първото кла...

20:11 | 06 Юли 2020 г.
Със заповед на ректора на Техническия университет в София проф. Иван Кралов бе обявено първото класиране на кандидат-студентите, приети з...
19:49 | 06 Юли 2020 г.

Цвета Караянчева помогна на младо семейство, катас...

19:49 | 06 Юли 2020 г.
Кортежът на председателката на парламента Цвета Караянчева е оказал първа помощ на младо семейство с малко дете, което е претърпяло инцид...
19:46 | 06 Юли 2020 г.

Министерство на културата ще финансира творечски п...

19:46 | 06 Юли 2020 г.
Министерството на културата обявява конкурсна сесия по програма „Помощ за книгата” 2020 г. за финансиране на творчески проект...
19:38 | 06 Юли 2020 г.

Започна проверка за смъртта на медика от Спешна по...

19:38 | 06 Юли 2020 г.
Министерство на здравеопазването е започнало проверка във връзка със смъртта на д-р Юлиян Стамов от Центъра за спешна помощ в София, пред...
Домашно насилие
19:26 | 06 Юли 2020 г.

Изверг блудства с непълнолетна при обир на апартам...

19:26 | 06 Юли 2020 г.
Днес, 06.07.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Стефан Г. за това, че влязъл в чуждо жилище, като уп...

гледай на живо

07.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс