Искрен Веселинов: БСП поиска цирк с вот при старта на председателството, а сега и в края му (ВИДЕО)

България приема името на Македония, важното е да паднат границите между нас, каза депутатът от ВМРО в Денят на живо

Източник: Канал 3

Началото на европредседателството БСП решиха да го отбележат с един цирк и един вот, в края ще бъде нещо подобно - очевидно въпрос на стил. Той не ни притеснява. Това заяви в "Денят на живо" Искрен Веселинов, заместник-председател на ПГ на Обeдинени патриоти, депутат от ВМРО.
 
"Със сигурност има проблеми в сигурността, има какво да се прави в тази сфера, но със сигурност се правят и много неща. И донякъде трябва и да сме благодарни за този вот, защото ще може МВР да изрази какво прави, какви реформи и действия предприема", продължи Веселинов.
 
 
По думите му има пропуски в определени неща в МВР, но въпросът е дали има "набрана критична маса от грешки, за да се иска оставка на министър - на този етап не смятаме, че това е така". Според него анализът на първата година управление ще се направи в началото на есента, за да се прецени дали може да се подобри работата на определени ведомства.
 
За отказа на Бойко Борисов да се срещне с гостуващия македонски президент Георге Иванов гостът в "Денят на живо"  бе категоричен в подкрепата си: "С отказа за среща трябваше да подадем сигнал, че тези, които блокират пътя на Македония към Европа, респективно към България, като част от Европа, не са добре дошли!"
 
"Всъщност балканският скандал се заформи на територията на Република Македония, когато президентът им отказа да изслуша  премиера и външния министър за споразуменията със съседна Гърция. Които евентуално може да отпушат членството на Македония в ЕС и НАТО", обясни Искрен Веселинов.
 
"Това е една игра ва банк на опозицията, която се опитват да дестабилизират страната, да я доведат до предсрочни избори и евентуално да се върнат на власт. Според мен крайно безотговорното поведение на македонския президент заслужаваше подобна реакция, защото когато партийният интерес се поставя над държавния, това е безотговорно", категоричен бе депутатът от ВМРО.
 
"Ние нямаме никакви причини да изпитваме симпатии към въпросния човек (Георге Иванов), който отказа да присъства на службата на българското военно гробище в Македония, той бе поканил Румен Радев, но го остави сам на практика в тази ситуация", припомни още той.
 
"Става дума за една антибългарска политика, която се провеждаше в Македония повече от десетилетие, и той (Георге Иванов) е последният властови представител на партията, която провеждаше тази антибългарска политика. Която обясняваше, че Александър Велики е предтеча на днешните македонци, а българите сме им най-големите врагове. Нещо, което и до ден днешен ще откриете и в учебниците им", изтъкна Веселинов.
 
Според него "по-смущаващото е защо той изобщо дойде в България в тази блиц-визита, договорена часове преди самото посещение. Денят е бил определен на практика предния ден."
 
За поискания от опозицията в Гърция вот на недоверие заради споразумението за името Република Северна Македония, Искрен Веселинов каза: "В интерес на истината Гърция се намира под много силен натиск за компромис, тя не случайно се мъчи да прехвърли дебата другаде - опита се с името Илинденска Македония да го прехвърли при нас, тоест ние да се окажем пречката. Със Северна Македония сценарият е същият - някой друг да влезе на тяхна страна, и да продължи блокадата на Македония по пътя към ЕС. 
 
В това  отношение сценарият е общ и нямаше нужда ние да влизаме в него. Трябва да приемем Македония с каквото и да е име, защото ние сме я приели със сегашното име. За нас е важно да се разрушат границите, издигани повече от 10 г. между България и Македония, да се отпуши процесът на общуване, да се нормализират отношенията", отбеляза Искрен Веселинов.
 
Той посочи, че именно България е отпушила процеса, като с дипломатическите си усилия е направила възможно днес да се говори за постигнат някакъв компромис за името. 
 
Запитан дали в България не се е възцарило примирение към името Северна Македония, срещу което преди ВМРО е подавало негативни сигнали, Веселинов отвърна: "Не, има обезпечаване на националните интереси по друг път. Тогава, когато подавахме тези негативни сигнали, имахме управление, което твърдеше, че всички съседни страни имат македонски малцинства и македонската власт има за задача да поддържа тези малцинства и съответно да отстоява техните права. В договора ни за добросъседство този проблемен момент е изчистен, всъщност ние имаме нова обстановка."
 
Според Искрен Веселинов България не е избързала с подписания договор за добросъседство с Македония: "Пред Македония предстои много дълъг процес на преговори за присъединяване към ЕС и аз смятам, че тепърва могат да се поставят и други разширения в договора ни за добросъседство - не във формата на изнудване, в никакъв случай, а в рамките на разговор между приятели, приятелски страни. В това отношение ние не избързахме, ние чакахме този договор 15 години.
 
А гърците не чакат, тяхното основно желание беше да блокират като цяло пътя на Македония към всякакъв вид международно признание. Всъщност международният натиск, от европейски партньори, вкл. от страна на България, доведе до това Гърция да направи някакви отстъпки. За  гърците като усещане компромисът е много по-голям, отколкото за всеки друг", анализира Искрен Веселинов.
 
Какво каза Искрен Веселинов за действията на БСП в НС, за подготвения законопроект за българския език, за порочните практики в конкурсите за модернизация и ремонт и нуждата от промени в Закона за обществените поръчки - вижте цялото интервю в "Денят на живо":
 

ГКПП „Кулата“
14:42 | 09 Юли 2020 г.

Гърция ще прави максимално много тестове за COVID-...

14:42 | 09 Юли 2020 г.
Във връзка с масовото тестване за коронавирус при влизане в Гърция през последните дни по информация на посолството ни в Атина към този м...
14:35 | 09 Юли 2020 г.

3-ма загинали и 8 ранени при експлозия в камион с ...

14:35 | 09 Юли 2020 г.
Трима войници загинаха, а осем души са ранени в днешната експлозия на военен камион, натоварен с пиротехнически материали за унищожаване,...
Училище
14:34 | 09 Юли 2020 г.

Хванаха кандидат-шофьор с фалшива диплома за основ...

14:34 | 09 Юли 2020 г.
Софийска районна прокуратура е дала на съд мъж с фалшива диплома за основно образование, съобщават от пресцентъра на обвинението. Вал...
Вино
14:25 | 09 Юли 2020 г.

Съдят столичанин, карал с 2,29 промила по „Патриар...

14:25 | 09 Юли 2020 г.
Софийска районна прокуратура даде на съд Тодор П. по обвинение, че е шофирал в нетрезво състояние лекия си автомобил на 4 март 2020 г., с...
Църквата “Света София“ в Истанбул
14:25 | 09 Юли 2020 г.

Турски съд ще обяви превръщането на "Света София" ...

14:25 | 09 Юли 2020 г.
Очква се утре турският съд да обяви, че превръщането на „Света София“ в музей през 1934 г. е било незаконно. Това ще проправи...
14:16 | 09 Юли 2020 г.

Турските власти откриха стоки за над 1,6 млн. лв. ...

14:16 | 09 Юли 2020 г.
Турските власти, отговорни за охраната на границите, са открили голямо количество нелегални стоки в пътнически автобус с българска регист...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини
 • 15:20
  Изкуство по време на пандемия
 • 15:30
  Социална мрежа