Митрополит Антоний: БПЦ не може еднолично да обяви Македонската за самостоятелна (ВИДЕО)

Предатели и престъпници ни нарекоха хора, водени от материални и лични интереси, каза духовникът

Митрополит Антоний: БПЦ не може еднолично да обяви Македонската за самостоятелна (ВИДЕО)
Източник: Канал 3

Митрополит Антоний: БПЦ не може еднолично да обяви Македонската за самостоятелна (ВИДЕО)

Българската православна църква не може да даде самостоятелност на Македонската църква, ние приехме само да бъдем посредници - това не може да е едностранен, едноличен акт на една църква, без да го съгласува със семейството на другите православни църкви. Това разяснение направи в "Беновска пита" митрополит Антоний, Западно- и Средноевропейски митрополит.
 
Именно той бе избран тази година да донесе на Великден Благодатния огън от Йерусалим, който бе споделен и с представители на Македонската православна църква в София.
 
 
"Въпросът за Македонската църква е категоричен и ясен - ние приехме посреднически и медиаторски функции, решението ще го вземат всички православни църкви", разясни Антоний.
 
По друг много коментиран в обществото въпрос - отказа на БПЦ да присъства на честванията на 1000 г. Охридска архиепископия, митрополит Антоний посочи, че с резултат 8:5 при гласуването е взето правилното решение, въпреки оказания външен натиск.
 
"Предположенията ни, че това бе една спекулация, се оказаха верни. Българската патриаршия е първоприемник на Охридската архиепископия, тоест ние бяхме поканени на тържества, които представят погрешно историческата истина", подчерта митрополит Антоний.
 
"Имаше и голям външен натиск над нас, протести пред Светия синод, престъпници и предатели ни нарекоха хора, водени от лични, материални и бизнес интереси", припомни духовникът.
 
"Техните интереси нямат нищо общо с вечните интереси на църквата. Ако се бяхме поддали на този натиск, щяхме да направим една наистина голяма грешка", отбеляза той. 
 
Митрополит Антоний припомни, че БПЦ от години настоява за въвеждане на учебен предмет вероучение за да може миряните да разберат ритуалите и тайнствата на църквата.
 
"От години настояваме за въвеждане на предмет вероучение, за да може от поколение на поколение да се разбира вярата, защото има една голяма пропаст между народа и църквата - толкова години комунизъм, след това една демокрация с пагубни последици върху БПЦ", отчете митрополит Антоний.
 
Все пак хората откриват пътя към вярата и към храма, обнадежден е духовникът. "Виждаме в неделния ден при големи християнски празници как храмовете се изпълват. Много хора не само формално се кръщават или венчават пред Бога, но идват, застават в храма. Включително много млади хора, които са в Западна Европа, намират пътя към храма и участват активно в църковния живот", каза Антоний.
 
По думите управляващите у нас ще бъдат затруднени да застанат със съответните мерки срещу пропагандирането на "противоестествени модели на нашето общество", каквото натрапват гейпарадите.
 
"Съвремието предлага много изпитания на обществото ни, проблемите в обществото по един или друг начин няма как да не засегнат всички части на това общество. Скоро имаше гейпарад и БПЦ излезе със свое възвание срещу натрапването на налагане на противоестествени модели на нашето общество", припомни митрополит Антоний.
 
"Ние не осъждаме човека, естествено, ние се молим тези хора да излязат от това заблуждение. БПЦ казва, издига своя глас, но механизмът срещу тези прояви са от обществен характер - то може да бъде санкционирано, но това на нашите управници ще им е много трудно, сега живеем в прекалено либерална политическа среда", анализира митрополитът.
 
На въпрос на водещата Илиана Беновска дали е вярно, че патриарх Неофит ще бъде накаран да се оттегли от поста си до края на сегашната или в началото на следващата година, митрополит Антоний отвърна: "Чувам това за пръв път от вас - Негово Светейшество е жив и здрав, бяхме вчера в "Света Неделя" на служба. Много неща се говорят в обществото, не трябва да подаваме ухо, особено за вярващия: трябва да живеем с вярата.
 
Цялото интервю с митрополит Антоний - във видеото:

флаг
21:24 | 27 Ноември 2020 г.

След 4 месеца Австралия е без карантина

21:24 | 27 Ноември 2020 г.
Емоционални семейни събирания трогнаха Австралия. За първи път от 4 месеца беше позволено на хора от щата Виктория да се завърнат у дома....
Паметник на загиналите българи на кораба \
21:13 | 27 Ноември 2020 г.

Поругаха паметника на загиналите българи от кораба...

21:13 | 27 Ноември 2020 г.
Паметникът на брега на Охридското езеро, който бе открит в памет на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба &quo...
Свети Мина
21:05 | 27 Ноември 2020 г.

Здравната каса е готова да увеличи лимитите, за да...

21:05 | 27 Ноември 2020 г.
Дават още пари на първата COVID болница у нас. За броени дни „Свети Мина” загуби статута си.   Сега Здравна...
Гостите на \
20:50 | 27 Ноември 2020 г.

Министър Сачева определи кои работещи ще получават...

20:50 | 27 Ноември 2020 г.
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде заповед, с която утвърди икономическите дейности, в които работещите могат...
Денят на живо с Наделина Анева
20:29 | 27 Ноември 2020 г.

Борислав Зюмбюлев: Надеждата е във ваксините, аз м...

20:29 | 27 Ноември 2020 г.
"Населението е разделено на две и се мята от едната крайност в другата. Нещата са сериозни и в този момент е важно, без да се губи с...
класна стая, училище, чин, дъска
19:38 | 27 Ноември 2020 г.

Коледна ваканция за учениците от 21 декември

19:38 | 27 Ноември 2020 г.
Министърът на образованието вече е подписал заповедта за удължаване на Коледната ваканция, информира NOVA.   Тя ще зап...

гледай на живо

27.11.2020
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:20
  Патарински LIVE
 • 23:00
  Новини