Договорът за името на Македония е само началото

Пред европейската интеграция на държавата има много въпросителни

След края на напрегнатите преговори бяха захвърлени и вратовръзките
Източник: БГНЕС

След края на напрегнатите преговори бяха захвърлени и вратовръзките

Коментар: Андрю Грей, Джакопо Баригаци и Дейвид Херсценхорн, „Политико"

Споразумението на македонския премиер Зоран Заев с гръцкия му колега Алексис Ципрас за прекратяване на десетилетния стар спор за името на балканската страна беше широко похвалено в Брюксел, Вашингтон и столиците на страните от ЕС.

Но трябва да се преодолеят много препятствия, преди да стане ясен пътят Македония - или за Северна Македония, както тя ще бъде известна според споразумението – до ставането ѝ член на ЕС.

Сред тези пречки е и ожесточената вътрешна опозиция както в Македония, така и в Гърция. Македонският президент Георге Иванов обяви, че няма да подпише споразумението. Коалиционните партньори на Ципрас и основната опозиционна партия също критикуват плана.

Също толкова важно е, че лидерите на ЕС са разделени дали да дадат зелена светлина за преговорите за членство с Македония и Албания на срещата на върха в края на този месец.

В общи линии по дебата в ЕС има два лагера. Единият, воден от Франция и Холандия, твърди, че блокът трябва да се съсредоточи върху реформирането си след Брекзит, преди да обмисли нови членове. Тези страни също се притесняват, че поканите към страните от Балканите с наследство от война и дълбоки проблеми на организираната престъпност и корупцията ще бъдат подарък за популистките противници на ЕС в следващите избори за Европейски парламент.

Франция и Холандия изготвиха заключения за срещата на върха на Европейския съвет на 28-29 юни, която ще остави решението за преговорите за втората половина на следващата година, според текст, получен от „Политико“.

Лагерът за разширяване включва висши служители на Европейската комисия, висши немски политици и правителства от Централна и Източна Европа. Те твърдят, че ЕС трябва да държи балканските страни в орбитата си, за да се противопостави на засиленото влияние в южния си заден двор от конкурентни сили.

"Ако ЕС не успее да постигне напредък в процеса на присъединяване към тези страни, ще има фатални последици", каза в Берлин в своя реч германският външен министър Хайко Маас.

„Дълго време други сили - Русия, Китай, страните от Близкия изток, т.е. държави с напълно различни понятия за ред и стабилност от тези, на които държат европейците, са се опитвали да запълнят тази празнина ", каза той.

Официалните представители на разширяването също така твърдят, че започването на преговори за членство с една страна дава на ЕС по-голяма гъвкавост, за да настоява за повече демокрация и върховенство на закона в страните кандидатки и да подкрепи проевропейските лидери там.

За проевропейските балкански лидери като Заев, които са поели големи политически рискове, за да постигнат старт на преговорите за членство, блокът ще бъде "изключително късоглед ако затръшне вратата пред лицата им", заяви един дипломат от ЕС.

Разговори за разговори

В момента изглежда най-добре е Македония и Албания да се надяват от срещата на върха да се получи споразумение за започване подготовката за преговори за членство. Но те ще трябва да предприемат повече реформи, преди да могат да седнат на масата за преговори.

"Изрично подкрепям отварянето с условия на преговорите за присъединяване на тези две страни", заяви Маас, един от редицата политици от ЕС, които помогнаха да се постигне споразумение между македонското и гръцкото правителство.

Сделката има за цел най-сетне да бъде разрешен 27-годишен спор, който започна, когато Македония се отдели от разпадащата се комунистическа Югославия. Гърция твърди, че името на новата държава включва претенции към едноименния регион в северна Гърция, а също и фалшиво претендира за древна гръцка култура. Атина обеща да блокира присъединяването на Скопие в ЕС и НАТО, докато спорът не бъде уреден.

Според условията на сделката страната ще бъде преименувана на Северна Македония и това име ще се използва както за вътрешна, така и за външна употреба. Но както в Скопие, така и в Атина няма да бъде лесно да се приложи.

Македонският президент Иванов може да блокира сделката, ако тя премине през парламента. Макар че на теория би бил принуден да го одобри, ако депутатите го подкрепят втори път, все пак той може да оттегли подписа си.

Македонското правителство също ще постави сделката за споразумението на референдум и ще има нужда от мнозинство от две трети в парламента, за да прокара необходимите конституционни промени.

В Гърция коалиционните партньори на Ципрас отхвърлиха сделката, а основната опозиция партия „Нова демокрация“ също я критикува. Това означава, че ще трябва да бъде сглобен в крачка съюз, ако иска да го прокара през парламента.

Комисията отправя предизвикателство към Съвета

Освен това в македонските преговори участва и комисарят по разширяването Йоханес Хан, който заедно с шефката на външната политика на ЕС Федерика Могерини хвърли ръкавицата на лидерите на ЕС да одобрят преговорите за членство със Скопие. "Сега очакваме Съветът да одобри нашата препоръка от 17 април за започване на преговори за присъединяване с Бивша югославска република Македония през юни", казаха двамата в съвместно изявление.

Но заключенията на срещата на върха, подготвени от Франция и Холандия, дори няма да дадат на двете страни [Албания и Македония] условна зелена светлина, за да се присъединят към Сърбия и Черна гора в преговорите за членство в ЕС. И от Албания, и от Македония ще се изисква да предприемат повече мерки за реформиране на съдебната система, преработване на държавната администрация и борба с престъпността и корупцията.

След това Европейският съвет ще направи преглед на напредъка в доклад, изготвен от Европейската комисия "през ​​второто полугодие на 2019 г.", съгласно проекта на текста. За отбелязване е, че това преразглеждане ще дойде след изборите за Европейски парламент.

Дипломати заявиха, че Гърция също иска да види Македония да изпълни споразумението, преди да даде началото на преговорите за членство.

"Македония по време на предишното правителство се оттегли от върховенството на закона ... и сега има работа, която трябва да свърши. Така че има достатъчно причини Гърция, Холандия и други да отложат решението до следващата година. И те ще го направят", прогнозира друг дипломат от ЕС.

Трети дипломат заяви, че много ще зависи от срещата между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Емануел Макрон, на която се стремят да наберат обща позиция по редица въпроси на ЕС преди срещата на високо равнище.

Усложняването на перспективите за сключване на сделка на срещата е позицията на австрийския канцлер Себастиан Курц. Неговото правителство е водещ привърженик на членството в ЕС за страните от Западните Балкани, включително Македония и Албания. Но също така настоява за официално прекратяване на замиращите преговори за членство на Турция - и предполагайки, че той ще блокира целия пакет от заключения, свързани с разширяването, ако това не стане по неговия начин, казаха дипломатите. /БГНЕС

 

Етикети: Гърция , Македония , ЕС
Емигранти
11:41 | 29 Ноември 2020 г.

Френски кораб извади 45 мигранти от Ламанша

11:41 | 29 Ноември 2020 г.
Четиридесет и пет мигранти, включително бременна жена и деца, бяха спасени в Ламанша, след като импровизираната им лодка се оказа „...
Погребението на иранския ядрен учен
11:11 | 29 Ноември 2020 г.

Турция осъди като „тероризъм” убийството на иранск...

11:11 | 29 Ноември 2020 г.
Турция заяви в неделя, че убийството на ключов ирански ядрен учен е акт на „тероризъм", който „нарушава мира в региона&q...
10:49 | 29 Ноември 2020 г.

Бойко Борисов: Над 100 млн. лв. повече отидоха в з...

10:49 | 29 Ноември 2020 г.
Държавата е наляла допълнителни 100 млн. лв. в здравеопазването през този месец. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов при ...
10:29 | 29 Ноември 2020 г.

Отложената Олимпиада в Токио ще струва допълнителн...

10:29 | 29 Ноември 2020 г.
Отложената заради коронавируса Олимпиада в Токио може да струва допълнителни 1.9 млрд. долара от първоначалния бюджет от 13 млрд. долара ...
Руското метро
10:21 | 29 Ноември 2020 г.

Кривата на заболеваемостта в Русия продължава да в...

10:21 | 29 Ноември 2020 г.
Русия изнесе за пореден ден данни, според които развитието на пандемията продължава да се развива със заплашителни темпове, въпреки че ме...
10:11 | 29 Ноември 2020 г.

АПИ: Утре се очаква сняг в Северна и Западна Бълга...

10:11 | 29 Ноември 2020 г.
През нощта и утре - 30 ноември, се очаква понижение на температурите, а в Северна и Западна България  метеорологичната прогноза е за...

гледай на живо

29.11.2020
 • в момента
  Другото лице
 • 12:15
  "Пилот на изтребител" - филм на Канал 3
 • 13:00
  Парчета от реалността
 • 13:15
  Стъпките към успеха