Бившият секретар на "Медицински одит": Сезирах за корупция в най-лошия ѝ вариант (ВИДЕО)

Димитър Евлогиев дори обяви, че е получавал заплахи, след като е подал сигнала до прокуратурата

Димитър Евлогиев
Източник: Канал 3

Изпълнителна агенция „Медицински одит“ има временно изпълняващ  длъжността директор, след като прокуратурата започна проверка заради 11 случая, в които е възможно да са били покрити лекарски грешки. Сигналът до държавното обвинение е даден от Димитър Евлогиев – бивш главен секретар на Изпълнителна агенция „Медицински одит“. Той бе гост в предаването "Денят на живо" по Канал 3.

 „Напуснах поради несъгласие със стила и начина на работа на тази агенция. Сигналът ми не е подаден веднага, след като напуснах, затова не може да ме обвиняват в реваншизъм. Защото още докато бях там сезирах първо самите тях, а после и съответните органи, включително Министерството на здравеопазването“, обяви Евлогиев.

„Това, което установих и за което сезирах е корупция в най-лошия, най-тежкия вариант“, категоричен е той.

„Не е необходимо да обсъждам конкретна преписка. Примерно днес т.нар. отстранена директорка е била на работа. И аз чух, че новият директор Чипилски е от нея назначен. Реално нищо не се е променило“, каза още бившият секретар на ИАМО.

Той смята, че скоро контрольорите, които са били подлагани, по думите му, на натиск, ще проговорят и ще излязат нови скандални разкрития.

„Скоро ще има много други неща. Ще има лавина от разкрития. Те няма да дойдат от мен. Аз не съм бил контрольор и никой не ме е карал да правя констатации. Но контрольорите в тази институция, призовавам ги да се придържат към истината.

Кой може да ги притиска? Някой началник. В правилата си пишеше, че всеки един контрольор преди да напише един акт трябва да се допита до четирима началници. Нещо, което не можах да променя две години.

Вижте още интервюта и коментари!

Именно затова съм сезирал собственото ръководство. Не съм ходил по медии. Ако има корупция, тя трябва да е на ниво контрольор, а не на ниво директор и зам.-директор. Вероятно винаги ще има корупция, но тя трябва да е на това ниво контрольор. За да може той да бъде контролиран от тези, които са над него. А не той да си върши работа и след това... Защото тук често говорим за човешки живот“, каза още Димитър Евлогиев.

Относно въпросните 11 случая на лекарска грешка с настъпила смърт, които Агенцията са определили като маловажни, заради което е и започната проверката, той коментира:

„Преценката за маловажност по закон е на изпълнителния директор, който действа като първоинстанционен съд. Хич да не си измива ръцете директорката (Златица Петрова) с някой друг. Онези 11 случая ще тежат на нейната съвест.

Могат да се обжалват решенията на Агенцията, но тази сфера е много специфична и на нас разчита съдът, на нас разчита и прокуратурата. Има такива случаи. Истината е обаче, че когато бъдат премълчани едни факти, съдът няма как да прецени, че те липсват. Не е работа на съдът да контролира корупцията в една агенция.

И затова казвам най-тежката форма на корупция – това е, когато всички я приемат. Проблемът е във всички посоки и се стига до това един контрольор да каже: „Как ще пиша акт, без да питам шефа“, разказа бившият секретар.

По думите му, когато е подал сигнал до Министерството на здравеопазването се е стигнало до това, вместо да му се помогне, да бъде преследвам. Той е бил заплашван, включтелно и половин час преди предаването.

„Откакто се активизираха нещата, започна едно брутално...“, каза Евлогиев и си спести да навлиза в детайли, тъй като планира да сезира съответните органи.

И обясни защо се стига до тази форма на корупция.

„Истината е, че когато мине едно произнасяне за лекарска грешка, след това може да се заведе граждански процес за няколкостотин хиляди лева. Един прокурор може да повдигне обвинение за убийство по непредпазливост. Така че не става въпрос „Кой ще ме корумпира за 500 лева“.

Според мен не винаги се правят тези неща за пари. Те са под формата на услуга. Има много бизнеси в сферата на здравеопазването. Кой какво е взимал и за какво го прави, не е моя работа. Никой не ми е казвал за какви точни пари става дума“, допълни бившият главен секретар на Изпълнителна агенция „Медицински одит“.

 

 

08:14 | 09 Юли 2020 г.

Честваме 170-та годишнина от рождението на Иван Ва...

08:14 | 09 Юли 2020 г.
На 9 юли България чества 170 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов.   „На теб, Българ...
07:52 | 09 Юли 2020 г.

Захариева се среща с чешкия си колега Томаш Петрич...

07:52 | 09 Юли 2020 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е на официално посещение в Чехия до 10 юли по покана на министъра на външ...
07:43 | 09 Юли 2020 г.

Слънчево и по-топло време ни чака днес

07:43 | 09 Юли 2020 г.
В четвъртък над страната ще бъде слънчево, разкъсана облачност ще има над североизточните.   Валежи не се очакват. Ще духа с...
07:33 | 09 Юли 2020 г.

Разширяват обхвата на предучилищното образование

07:33 | 09 Юли 2020 г.
Задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца, контролът и функционирането на настоятелствата към детските градини и училищ...
COVID-19
07:20 | 09 Юли 2020 г.

Нов антирекорд: 240 нови случая на коронавирус в Б...

07:20 | 09 Юли 2020 г.
Новите случаи на коронавирус в страната ни са 240 – най-много до момента за ден. Резултатът е отчетен при направени 4 286 PCR теста...
Амаду Гон Кулибали
21:52 | 08 Юли 2020 г.

Почина премиерът на Кот д‘Ивоар Амаду Гон Кулибали

21:52 | 08 Юли 2020 г.
Премиерът на Кот д'Ивоар Амаду Гон Кулибали почина на 61-годишна възраст. Както Ройтерс съобщи, това заяви президентът Аласейн Уатара...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо
 • 10:00
  Новини