Превозвачи едни срещу други - защо транспортният бранш се раздели (ВИДЕО)

Нарушават се конституционни права със Закона за Автомобилна камара, смятат протестиращите. Така бизнесът ще стане чист, обявиха вносителите на проекта

Източник: Канал 3

Транспортният бранш се раздели покрай готвения законопроект за автомобилна камара. Какво доведе до протест и контрапротест дискутираха в предаването „Денят на живо” по Канал 3 Магдалена Милтенова - член на контролния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, които са против закона, и Христо Христов от Българска автомобилна камара, които са сред авторите на проекта.  

„Мисля, че показахме, че зад нас стоят всички фирми, извършващи обществен превоз на пътници”, обяви Милтенова.

„Те ни обясниха как ще изкарат 3000 камиона. Защо обединявате автобусния и товарния превоз”, попита риторично председателката на Браншовия съюз.

„Искаме да са на едно място, както в повечето страни в Европа. Защото в противен случай, ще има две агенции, двама шефове т.н.”, обяви Христо Христов.

„В закона за Автомобилна камара никъде не се казва кой колко представители ще има в Управителния съвет. При положение, че товарните превозвачи са повече, няма ли да заемат по-голяма част от квотата. Как точно ще има равнопоставеност”, попита Милтенова.

„За нас това е безпрецедентен натиск и към изпълнителна, и към законодателната власт, и към цялата общественост”, обяви Христов относно днешния протест.

„Нашият контрапротест е да влезе този закон за обсъждане и народните представители да се произнесат. Ако те преценят, че не е нужен, ние ще го приемем. Но що за чудо е това да има протест срещу законопроект, който изобщо да не влезе в парламента”, коментира той.

Вижте още интервюта и коментари!

„Казахте, че това е практиката в Европа, но искам да ми покажете къде точна е такава. Неслучайно в Европейския съюз има Пакет Мобилност 1 и Пакет Мобилност 2 за товарни и пътнически превози.

Не може конкуренцията да определя как да се работи.

Ние няма да застанем срещу нашите колеги. Ние се противопоставяме срещу тази Камара. Та с нея се изключва възможността да хората да се сдружават свободно. Нарушават се конституционни права.

Ако ни убедите, че този проект е полезен, въпреки че можем да докажем, че е вреден, то тогава, ще го подкрепим. Не сме подвели премиера Бойко Борисов. Той просто застана на страната на почтените хора”, обяви Милтенова.

От своя страна Христов изтъкна.

„Ако законотворците преценят, то нека влезе в сила този законопроект. Но той може изобщо да не бъде приет.

Той, ако обаче някога бъде приет. Уставът ще бъде утвърден от министъра на транспорта. Той ще бъде и председател на контролния съвет. Той ще приема решенията”, каза Христов.

„Това, което ние искаме е този бизнес да стане чист, бял”, допълни Христов.

Той бе категоричен, че пакетът Макрон е показал нередностите в бранша и че саморегулацията е по-ефективна, а държавата не може да упражнява нужния контрол.

„В момента в България има около 15 хиляди компании в сферата на транспорта. Само 700 участват в някакви сдружения. Т.е., всички останали нямат никаква браншова защита”, допълни Христов.

„Как точно решихте, че тези останали фирми трябва да членуват някъде. И защо говорите от тяхно име”, запита Милтенова.

И допълни:

„Сто процента от фирмите, които извършват обществен превоз днес излязоха на протест. А фирмите, които извършват случаен превоз, вие, така ще ги закриете”, обясни Магдалена Милтенова.

„Няма как да имаме общ интерес”, обяви тя като отново имаше предвид автобусните и товарните превозвачи.

„Всеки трябва да защити своя бранш – товарния да защити своите интерес, и автобусния също”, заключи Милтенова.

„Г-жа Милтенова казват, че целият бранш подкрепя този протест. Това са 5 компании, плюс още 5 около тях”, каза още Христов.

аба, възрастна жена, столетник, ръце, стара жена
21:54 | 26 Ноември 2020 г.

Тийнеджърка би баба и взе парите и в "Дружба"

21:54 | 26 Ноември 2020 г.
86-годишна жена е нападната и пребита пред банкомат в столичния квартал „Дружба”. Откраднали й 590 лева, които възрастната же...
Еккатерина Захариева
21:36 | 26 Ноември 2020 г.

ЕС подкрепи финансово страните от Южното съседство

21:36 | 26 Ноември 2020 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в министерска среща на Европейския съюз и страните от Южното съсе...
Денят на живо с Надалина Анева
20:40 | 26 Ноември 2020 г.

Борис Ячев: Това е единственият бюджет, който може...

20:40 | 26 Ноември 2020 г.
"Дебатът за бюджета беше спокоен, защото това е единственият бюджет, който може да се приеме по време на криза", това каза в пр...
Хакер
20:10 | 26 Ноември 2020 г.

СЕМ ще контролира сайтове с видеосъдържание

20:10 | 26 Ноември 2020 г.
Изменения в медийния закон! Сайтовете с видеосъдържание минават под контрола на Съвета за електронни медии.   Текстовете бя...
болница, легла
19:47 | 26 Ноември 2020 г.

Първата COVID болница у нас е пред фалит

19:47 | 26 Ноември 2020 г.
Общинското здравно заведение “Свети Мина“ в Пловдив няма да бъде болница само за лечение на коронавирус. Със заповед на Регио...
Зеленчуковия пазар в “Младост“ спазва всички мерки за безопасност по време на епидемията 18
19:33 | 26 Ноември 2020 г.

Наплив от пазаруващи в търговските центрове в Софи...

19:33 | 26 Ноември 2020 г.
Магазините в моловете остават отворени почти до полунощ в опит да привлекат последни клиенти за „Черния петък” и преди да зат...

гледай на живо

27.11.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 07:35
  Социална мрежа
 • 08:30
  Другото лице