Превозвачи едни срещу други - защо транспортният бранш се раздели (ВИДЕО)

Нарушават се конституционни права със Закона за Автомобилна камара, смятат протестиращите. Така бизнесът ще стане чист, обявиха вносителите на проекта

Източник: Канал 3

Транспортният бранш се раздели покрай готвения законопроект за автомобилна камара. Какво доведе до протест и контрапротест дискутираха в предаването „Денят на живо” по Канал 3 Магдалена Милтенова - член на контролния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, които са против закона, и Христо Христов от Българска автомобилна камара, които са сред авторите на проекта.  

„Мисля, че показахме, че зад нас стоят всички фирми, извършващи обществен превоз на пътници”, обяви Милтенова.

„Те ни обясниха как ще изкарат 3000 камиона. Защо обединявате автобусния и товарния превоз”, попита риторично председателката на Браншовия съюз.

„Искаме да са на едно място, както в повечето страни в Европа. Защото в противен случай, ще има две агенции, двама шефове т.н.”, обяви Христо Христов.

„В закона за Автомобилна камара никъде не се казва кой колко представители ще има в Управителния съвет. При положение, че товарните превозвачи са повече, няма ли да заемат по-голяма част от квотата. Как точно ще има равнопоставеност”, попита Милтенова.

„За нас това е безпрецедентен натиск и към изпълнителна, и към законодателната власт, и към цялата общественост”, обяви Христов относно днешния протест.

„Нашият контрапротест е да влезе този закон за обсъждане и народните представители да се произнесат. Ако те преценят, че не е нужен, ние ще го приемем. Но що за чудо е това да има протест срещу законопроект, който изобщо да не влезе в парламента”, коментира той.

Вижте още интервюта и коментари!

„Казахте, че това е практиката в Европа, но искам да ми покажете къде точна е такава. Неслучайно в Европейския съюз има Пакет Мобилност 1 и Пакет Мобилност 2 за товарни и пътнически превози.

Не може конкуренцията да определя как да се работи.

Ние няма да застанем срещу нашите колеги. Ние се противопоставяме срещу тази Камара. Та с нея се изключва възможността да хората да се сдружават свободно. Нарушават се конституционни права.

Ако ни убедите, че този проект е полезен, въпреки че можем да докажем, че е вреден, то тогава, ще го подкрепим. Не сме подвели премиера Бойко Борисов. Той просто застана на страната на почтените хора”, обяви Милтенова.

От своя страна Христов изтъкна.

„Ако законотворците преценят, то нека влезе в сила този законопроект. Но той може изобщо да не бъде приет.

Той, ако обаче някога бъде приет. Уставът ще бъде утвърден от министъра на транспорта. Той ще бъде и председател на контролния съвет. Той ще приема решенията”, каза Христов.

„Това, което ние искаме е този бизнес да стане чист, бял”, допълни Христов.

Той бе категоричен, че пакетът Макрон е показал нередностите в бранша и че саморегулацията е по-ефективна, а държавата не може да упражнява нужния контрол.

„В момента в България има около 15 хиляди компании в сферата на транспорта. Само 700 участват в някакви сдружения. Т.е., всички останали нямат никаква браншова защита”, допълни Христов.

„Как точно решихте, че тези останали фирми трябва да членуват някъде. И защо говорите от тяхно име”, запита Милтенова.

И допълни:

„Сто процента от фирмите, които извършват обществен превоз днес излязоха на протест. А фирмите, които извършват случаен превоз, вие, така ще ги закриете”, обясни Магдалена Милтенова.

„Няма как да имаме общ интерес”, обяви тя като отново имаше предвид автобусните и товарните превозвачи.

„Всеки трябва да защити своя бранш – товарния да защити своите интерес, и автобусния също”, заключи Милтенова.

„Г-жа Милтенова казват, че целият бранш подкрепя този протест. Това са 5 компании, плюс още 5 около тях”, каза още Христов.

Бесило
12:40 | 04 Юли 2020 г.

Бивш военен се обеси в Карлово

12:40 | 04 Юли 2020 г.
46-годишен мъж от Карлово сложи край на живота си след тригодишна депресия, съобщава вестник „Марица“. Мъжът се обесил в ...
Лувър
12:12 | 04 Юли 2020 г.

Лувърът отваря врати за посетители

12:12 | 04 Юли 2020 г.
Лувърът в Париж, най-посещаваният в света музей и дом на Мона Лиза, отваря врати в понеделник, но с коронавирусни ограничения и части от ...
Подготвят среща Борисов - Тръмп през 2019 година
12:07 | 04 Юли 2020 г.

Борисов поздрави Доналд Тръмп за Деня на независим...

12:07 | 04 Юли 2020 г.
Министър-председателят Бойко Борисов изпрати поздравителен адрес до президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп по случай Ден...
Иззета информация от обиските срещу приближени на Васил Божков 1
11:37 | 04 Юли 2020 г.

При акцията срещу приближени на Божков са намерени...

11:37 | 04 Юли 2020 г.
В хода на проведените на 03.07.2020 г. действия по разследване под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура във връзка с дос...
Бойко Борисов
11:28 | 04 Юли 2020 г.

Борисов присъства на връчването на бойното знаме н...

11:28 | 04 Юли 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов е на обиколка в Пловдив, научихме от профила в социалните мрежи на министър-председателя. В момента премиерът...
Парайзе плац
11:10 | 04 Юли 2020 г.

Хубертус Хайл: Позор е, че в Германия хора от Бълг...

11:10 | 04 Юли 2020 г.
„Позор е, че в това богато общество хора от България и Румъния стават жертва на експлоатация", заяви германският министър на т...

гледай на живо

04.07.2020
 • в момента
  Стъпките към успеха
 • 13:30
  Кухнята на Звездев
 • 14:00
  Новини
 • 14:15
  Икономика и бизнес