Накъде тръгва новата Турция: добри и лоши сценарии

По време на кампанията Ердоган каза, че броят на министрите ще бъде намален от 25 на 16 или 17

Източник: EPA/БГНЕС

Коментар на Мурат Йеткин, "Хюриет дейли нюз“

Има редица критерии, които ще бъдат наблюдавани от анализаторите, опитващи се да разберат "нова Турция“, както обича да я нарича преизбраният президент Реджеп Тайип Ердоган.

Правителството

С изборите от 24 юни моделът на президент с изпълнителна власт, одобрен от референдума през април 2017 г., ще започне да се прилага за първи път. В тази система няма министър-председател. Кабинетът ще бъде подбиран от президента, който също така ще стои начело на него.

Освен това в кабинета няма да има депутати, тъй като те трябва да подадат оставки като членове на парламента, ако ще стават министри. По време на кампанията Ердоган каза, че броят на министрите ще бъде намален от 25 на 16 или 17.

Според информации, подадени от източници от президентството в Анкара, може да има екип от съветници, които да съдействат на президента при взимането на решения и работата на министрите ще бъде само да реализират тези решения.

Чуждестранните наблюдатели също така са любопитни дали системата ще намали ролята на министрите до "ниво на надзорник“ или какъв ще бъде моделът на управление при новата система.

Имената в правителството

Има няколко точки по този въпрос. Първо, има имена в офисите на съветниците и дали някои от спорните имена, които понастоящем съветват президента, ще продължават да му служат. Второ, имената на министрите. Една от областите, представляващи интерес, е икономиката, а тук се споменава и името на бившия министър на икономиката на Ердоган Али Бабаджан.

Също така има спекулации за съдбата на вицепремиера Мехмет Шимшек, понастоящем отговарящ за икономиката. Любопитно е и кой ще бъде новият външен министър, доколкото се очаква Ердоган да премахне Министерството за Европейския съюз и да го постави под крилото на външното министерство, какъвто беше случаят през предходните години. Има информации, че Ердоган може да иска да види един или двама международно признати бизнесмени в кабинета.

Икономическата политика

Дали новото правителство на Ердоган ще продължи да прилага политиката на висок растеж за сметка на бюджетен дефицит, висока инфлация и високи лихвени проценти, или ще предпочете да охлади икономическата политика? Ще доведат ли местните избори през март 2019 г. нова вълна от изборна икономика, която ще изложи на риск обещаните структурни реформи? Ще продължи ли извънредното положение, тъй като то оказва влияние върху инвестиционната среда?

Това са сред най-често задаваните въпроси от икономическите наблюдатели, които имат потенциал да влияят върху чуждестранните инвеститори.

Външната политика

Ще продължи ли противостоянието на Турция със западните ѝ съюзници, особено в рамките на НАТО и с ЕС? Ще възобнови ли Турция предприемането на стъпки за подобряване на качеството на демокрацията, страдаща от отстъпление поради извънредното положение след провала на опита за преврат от 2016 г.? 

Дали закупуването на руските ракети С-400 ще доведе до по-сериозни проблеми в отношенията между Турция и Съединените щати? Това са сред най-често задаваните външнополитически въпроси, които вероятно ще бъдат на дневен ред на Ердоган в тази нова ера.

Най-лошите и най-добрите случаи

При редицата несигурности, които се дължат на преминаването към чисто нова система, чуждестранните наблюдатели се опитват да предвидят най-добрия и най-лошия сценарий в новата администрация на Ердоган.

Не е много трудно да се говори за добри и лоши сценарии. Ако Ердоган реши да изостави разрива зад гърба си и да търси по-приобщаващи политики във всички области - от икономиката до външната политика, от парламента до улицата, тези стъпки ще помогнат за най-добрия сценарий.

Това би могло да означава по-добри отношения с ЕС и западните съюзници, като същевременно се опита да защити националните интереси, структурните реформи в икономиката, съдебната реформа за повече независимост на съдилищата, промените в закона за борба с тероризма, свързани с извънредното положение, докато предприема интелигентни мерки срещу тероризма и повече свобода на изразяване и медии.

Обратното на това би било най-лошият сценарий.

И реалността вероятно лежи някъде по средата, но се надяваме, че ще се тръгне в посока към по-добрата страна.

Пламен Бобоков
18:36 | 10 Юли 2020 г.

1 млн. лева гаранция за Пламен Бобоков, за Узунов ...

18:36 | 10 Юли 2020 г.
Пламен Узунов е предоставял на Пламен Бобоков информация и от Служба "Военна информация", съобщиха от Специализираната прокурат...
Вежди Рашидов
18:27 | 10 Юли 2020 г.

Директорите на БНР и БНТ вече да са с мандат от 5 ...

18:27 | 10 Юли 2020 г.
Председателят на Комисията по култура и медии в парламента - Вежди Рашидов, внесе предложения за промени в Закона за радио и телевизия, к...
Виолета Иванова
18:18 | 10 Юли 2020 г.

Историята на първата българка, обиколила света на ...

18:18 | 10 Юли 2020 г.
Моторите са страст на мнозина, особено когато настъпят летните месеци. Но колко могат да се похвалят с това, че са обиколили света на две...
Йордан Апостолов
18:08 | 10 Юли 2020 г.

Йордан Апостолов: Световната икономика до сега се ...

18:08 | 10 Юли 2020 г.
Тежките икономически последствия от здравната криза тепърва предстоят. Това мнение сподели депутатът от НФСБ Йордан Апостолов в предаване...
горски пожар
17:46 | 10 Юли 2020 г.

Силни ветрове разпалват горски пожари в Гърция

17:46 | 10 Юли 2020 г.
Поредицата дни без дъжд и с температури около 36 градуса по Целзий допринесоха за разрастването на няколко горски пожара в Гърция, съобщи...
Гонзо
17:33 | 10 Юли 2020 г.

Гонзо пред Канал 3: Левски можеше да надмине Лудог...

17:33 | 10 Юли 2020 г.
Левски е щял да надмине Лудугорец, ако предишният собственик на тима – Васил Божков, е останал в клуба. Това мнение изрази специалн...

гледай на живо

10.07.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива