Има ли нужда от обединение транспортният бранш - за и против автомобилната камара (ВИДЕО)

Представители на двете страни изложиха своите доводи в "Беновска пита"

Беновска пита
Източник: Канал 3

Законопроектът за автомобилната камара предизвика скандали в обществото и вся разкол в редиците на превозвачите и браншовите транспортни организации. Какви интереси стоят зад двете лобита бе и тема в предаването „Беновска пита” по Канал 3.

„Заблуда в пространството е, че става дума за много пари. Моделът, който ние сме изготвили – говорим за бюджет – примерно – фирма с едно превозно средство ще дава членски внос 20 лева. Фирма с 1400 превозни средства – ще дава 28 000 лева. В същото време камарата ще защитава и този с един камион. И всеки ще има право на един глас. Затова темата за пари се преекспонира.

Нашата идея чрез тази камара е транспортните фирми да печелят малко повече, като създадем по-добра обстановката за бизнеса пред тях”, обяви Илиан Филипов, собственик на компания с 1400 камиона и защитник на идеята за създаване на автомобилна камара.

„Оценката за решението на Бойко Борисов е одобрителна. Очевидно човекът е разбрал за 15 минути всички проблеми, за които ние не можем да седнем на една маса да се разберем. Ние си говорим през медии. Всъщност аз сега чух колко ще бъде членският внос. Убеждаваха ни, че още няма устав и тепърва ще бъде приет. Това нещо ние не го знаем”, обяви Ивайло Константинов – представител на противниците на законопроекта за автомобилна камара.

Филипов уточни, че в законопроекта няма устав, но това е било предложение, което е било планирано да се входира.

„Хубаво е да има устав. Народното събрание трябва да приеме закона за учредяването на дтази организация. Коректно е да бъде представен този устав, защото се създава впечатление, че в него има някакви клопки”, каза още Ивайло Константинов, който е и бивш депутат от ГЕРБ.

„Нямаше никакво лобиране против законопроекта. И когато излязоха протестиращите

„От самото начало, когато е внесен законопроекта, ние сме свидетели на внушения и манипулативни твърдения. Едва ли не сега ще се създаде впечатление, че има някакъв устав, който е в някакво чекмедже и ще се извади в някакъв момент.

Вижте още интервюта и коментари!

Всъщност и ние имаме доста забележки по законопроекта. Нормално е обаче всеки един да напише своите предложения, да ги внесат в парламента и там законотворците да решат. Докато колегите тръгнаха директно на протест и заявиха, че или изтеглете закона, или палим автобусите”, заяви другият гост в студиото Йордан Арабаджиев, също защитник на идеята за автомобилна камара.

 „Чуваме, че има намерение за обединение на бранша. Това е перфектно. По време на на комисия в парламента чухме, че инициатори са г-н Арабаджиев, г-н Филипов и т.н. Не искам да се противопоставям на колегите. Но внушенията са, че Ивайло Константинов е много лош. Тече някаква предизборна кампания”, обяви Константинов.

И тримата гости са членове на КРИБ. Организацията подкрепи законопроекта за камарата.

„Браншът трябва да се обедини”, обяви Филипов.

„Не само камионите, а и автобусите. От 15 години опитваме. Такова нещо не се случва и няма да се случи, ако няма закон”, допълни той.

„Първата организация, която заговори за закона, това е КРИБ”, обясни Филипов.

И тримата гости са членове на КРИБ. Организацията подкрепи законопроекта за камарата.

„Ще се радвам да чуем какви са мотивите за закона. Да бъдат поканени фирмите, които протестират. Да обяснят как така ние като превозвачи ще си даваме взаимно лицензиите”, каза още Константинов, който е съпредседател на КРИБ, но пък изрази недоволство, че неговото мнение не е било съобразено при създаването на законопроекта.

„Хубаво, браншът има нужда от обединение. Но не може да обединим товарни с пътнически превози. Няма съвместителност. Единственият общ проблем е издаването на лицензията. Все едно да съберем баскетболна и волейболна федерация само защото са високи”, допълни Константинов.

„Ние казахме – нека всеки да си внесе предложенията и тогава да говорим. А не под натиск. Защото имаше среща в парламента, на която ние не бяхме поканени”, обяви Илиан Филипов.

Ивайло Константинов обаче заяви, че тези, които са били против законопроекта са били поканени на среща в парламента по-късно и от тези, които са „За”. По думите му впоследствие се е получил фарс в Народното събрание. И отново повтори – „нека има обединение”, но бе категоричен, че представителите на пътническите превози са против идеята за автомобилна камара и обяви, че предстои обединение на автобусните превозвачи.

Той отхвърли твърдението, че е заявил, че имал мандат от Бойко Борисов да обедини бранша.

„Г-н Константинов говори за конфедерация, непредставителна организация. Поредното изчадие, което ще се роди. Ние говорим за представителна организация. Която може да отиде при министъра на транспорта и да поиска помощ. Като например внос на хора. Обучение на хора”, каза още Филипов.

„Закон, който казва, че едните ще бъдат контролирани от другите. Закон, който казва, че всички трябва да бъдат членове. Закон, който казва, че г-н Филипов може да влиза в офиса ми, няма да бъде приет”, категоричен бе Константинов.

„Първо, ние също не сме съгласни със задължителното членуване. Ние сме съгласни министърът на транспорта да дава лицензии, но не и да управлява. Ние искаме камарата да се бори срещу пощенските кутии. Разгледали сме всичко и сме направили свои забележки”, обясни Арабаджиев.

„Категорично в името на печалбата на всички превозвачи България има нужда от този закон”, заключи Филипов.

„Всички, с които сме говорили, казват, че има нужда от обединение. Не става въпрос за пари”, добави Арабаджиев.

 

Александър Вучич
09:07 | 05 Юли 2020 г.

Извънредно положение в редица градове в Сърбия зар...

09:07 | 05 Юли 2020 г.
Коронавирусът не отслабва и не избира възраст, пише РТС. В Сърбия са регистрирана 15 829 души, а досега 306 пациенти са починали от COVID...
Полиция
09:05 | 05 Юли 2020 г.

Полицаи ще протестират следобед в София

09:05 | 05 Юли 2020 г.
Синдикатите в МВР ще излязат в 13 ч. на протест. Причината е недоволство от работата на дирекция „Правно-нормативна дейност“ ...
Доц. Явор Иванов
08:56 | 05 Юли 2020 г.

Доц. Иванов: Не бива да си правим илюзии, че грипн...

08:56 | 05 Юли 2020 г.
Коронавирусът носи своите безспорни рискове за здравето, но не бива да подценяваме силата на познатите грипни пневмонии, просто поради фа...
Д-р Александър Фудулски
08:27 | 05 Юли 2020 г.

Какви са тенденциите в хирургията за смяна на тазо...

08:27 | 05 Юли 2020 г.
Смяната на тазобедрена става една от честите хирургически намеси, на които се подлагат хората у нас и по света, тъй като така мнозина си ...
Кание Уест
07:42 | 05 Юли 2020 г.

Кание Уест ще се кандидатира за президент на САЩ

07:42 | 05 Юли 2020 г.
Американският певец Кание Уест заяви отново, че възнамерява да се кандидатира за президент на САЩ, пише РИА новости. "Сега ние с...
Избори в Хърватска 2020
07:36 | 05 Юли 2020 г.

Хърватите избират нов парламент

07:36 | 05 Юли 2020 г.
В неделя, на парламентарни избори, хърватите избират следващия премиер-министър, след кампания, доминирана от здравната криза. Новото пра...

гледай на живо

05.07.2020
 • в момента
  Офанзива с Любо Огнянов
 • 11:45
  Телемаркет
 • 12:00
  Новини
 • 12:15
  Парламентът на фокус