Красимир Ципов: Вотът на недоверие беше кризисен PR от страна на БСП (ВИДЕО)

Ще има резултати, когато се работи, а не когато се спекулира, за да се всява страх, обяви зам.-министърът на вътрешните работи

Красимир Ципов
Източник: Канал 3

„Да, Европа не можа да намери общо решение как да се справи с мигрантската вълна. Макар че по време на българското председателство се опитахме да дадем такова. И вярваме, че то е правилно. Нашето решение бе дадено от премиера Борисов на последния Европейски съвет. И около него се обединиха някои страни. Съгласен съм, че това е сериозен проблем и не бива да бъде замитан”. Това коментира зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов в предаването „Беновска пита” по Канал 3.

Относно критиките на опозицията той обясни:

„Има едно неразбиране какво е бежанец и какво е незаконен мигрант. Имам чувството, че от БСП не разбират наредбата за лица, които да получат закрила. Става въпрос за лица, които бягат от война, а не икономически мигранти. А смятам, че наистина малко са тези лица, които търсят защита”.

Защо БСП се възползват от чувствителни теми:

„Моето предположение е, че се търсят се спекулации. Вотът на недоверие беше кризисен пиар от страна на БСП. Видно е, че имат сътресения вътре в самата партия. Имаше откровени неистини, неща които не са записани в управленската програма, бяха сред мотивите”, обяви Ципов.

„В стратегията ясно е записано – връщане на незаконно пребиваващи лица. И това се изпълнява. В момента миграционният натиск е нулев и понякога има седем дни в седмицата, в които се докладва, че няма нито един опит за незаконно пресичане на границата”, каза зам.-министърът.

Вижте още интервюта и коментари!

Трябва ли президентът да свика КСНС по темата за мигрантите:

„Не мога да давам акъл на президента, но по всяка вероятност е хубаво да се обсъди тази тема, за да има единна позиция. Но това е тема, по която трябва да се води дебат. И това направихме. Премиерът Борисов каза ясно за какво настоява България – центрове извън ЕС. И това бе прието от страна на другите европейски лидери. Центрове, в които да бъдат връщани незаконните мигранти. Не бежанци”, уточни Ципов.

Какво трябва да се направи, за да се спре битовата рестъпността и войната по пътищата.

„Ще кажа какво направихме за тази една година. Има ясна програма, с която обаче се прави спекулация. Една такава е, че сме обещали полицай във всяко населено място. Програмата е за целия мандат да се засили полицейското присъствие в малките населени места, като се привлекат 1000 полицаи. В рамките на целия мандат. Все пак обучението на един полицай трае поне 9 месеца.

И въпреки това след конкурс има назначени 1700 полицаи, които и в момента се обучават.

Предвидихме в програмата да бъдат обучени 6000 полицаи, които да извършват процесуално-следствени действия, а не 6000 полицаи да бъдат назначени”, обясни зам.-министърът на вътрешните работи, като обясни, че именно по време на правителството на БСП и Орешарски е имало съкращения в дефицит в МВР.

„Със сигурност има още какво да се желае и да се подобри. На първо място трябва да увеличим т.нар. мобилни екипи. Към момента сме ги увеличили на 600, които обикалят по населените места и събират сигнали.

Трябва да се подобри и взаимодействието със съдебната власт, за да има ефективни присъди. Мисля, че работим добре със съдебната власт, вероятно може и повече да направим.

Надявам се много скоро да приключат тежките битови престъпления. За това би трябвало да спомогнат и изграждането на системи за видео наблюдение”, каза Красимир Ципов.

По отношение на избягалите затворници.

„Очаквам скоро да заловим избягалия от Софийския затвор Радослав Колев. Както и избягалия рецидивист и избягалия ученик във Враца. Когато се работи целенасочено, рано или късно има резултат и те ще са видими. Но не и когато се спекулира, за да се всява страх в българското общество”.

 

20:11 | 06 Юли 2020 г.

Техническият университет в София обяви първото кла...

20:11 | 06 Юли 2020 г.
Със заповед на ректора на Техническия университет в София проф. Иван Кралов бе обявено първото класиране на кандидат-студентите, приети з...
19:49 | 06 Юли 2020 г.

Цвета Караянчева помогна на младо семейство, катас...

19:49 | 06 Юли 2020 г.
Кортежът на председателката на парламента Цвета Караянчева е оказал първа помощ на младо семейство с малко дете, което е претърпяло инцид...
19:46 | 06 Юли 2020 г.

Министерство на културата ще финансира творечски п...

19:46 | 06 Юли 2020 г.
Министерството на културата обявява конкурсна сесия по програма „Помощ за книгата” 2020 г. за финансиране на творчески проект...
19:38 | 06 Юли 2020 г.

Започна проверка за смъртта на медика от Спешна по...

19:38 | 06 Юли 2020 г.
Министерство на здравеопазването е започнало проверка във връзка със смъртта на д-р Юлиян Стамов от Центъра за спешна помощ в София, пред...
Домашно насилие
19:26 | 06 Юли 2020 г.

Изверг блудства с непълнолетна при обир на апартам...

19:26 | 06 Юли 2020 г.
Днес, 06.07.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Стефан Г. за това, че влязъл в чуждо жилище, като уп...
19:15 | 06 Юли 2020 г.

Иван Иванов: Фактът, че бяха арестувани двама висш...

19:15 | 06 Юли 2020 г.
„2015г ГЕРБ възторжено приеха закона, който урежда разботата на НСО и конкретно, точно и ясно регламентира начина, по който се рабо...

гледай на живо

06.07.2020
 • в момента
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини