Нено Димов: Държавата е започнала да отвоюва територията си от професионалното гражданско общество (ВИДЕО)

Опазването на околната среда върви ръка за ръка с благосъстоянието на хората, смята екоминистърът

Нено Димов
Източник: Канал 3

„В Австрия, една от развитите ски дестинации в Европа. В цяла Европа са построени над 180 лифта. Т.е. средно по 90 годишно се строят. Това е сериозно икономическо перо, което една икономика може да си позволи. И всъщност лифтът е най-екологичен, най-щадящ. Дори ходенето пеша не е толкова щадящо, колкото е един лифт.

Един от факторите за опазването на околната среда е благосъстоянието на хората. Когато хората са по-богати, те се грижат повече за околната среда. И когато развиваме икономиката, така и развиваме опазването на околната среда. А зимният туризъм е сред най-щадящите”. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов в предаването „Беновска пита” по Канал 3, след като България предаде щафетата на европредседателството на Австрия насред един от популярните алпийски курорти Шладминг.

Относно постигнатото в сферата на околната среда по време на българското председателство и приоритетите пред ЕС Нено Димов коментира:

„Ние познаваме перфектната кръгова икономика. Това е природата. Там има цикличност. При хората не е така. Там има линейност – накрая всичко става боклук. И целта пред Европа е да има кръгова икономика”

„Може би по-скоро ще бъдем подготвени технологично, отколкото ментално. Защото историята показва, че е трудно да се промени мисленето. Трябва да има еволюция. Например, предложих на концесионерите на няколко плажа да събират разделно пластмасите. Не вярвам, че ще има някакъв голям успех, но това ще е основа за законодателна инициатива”, обясни министърът и даде пример с превъзпитаването по отношение на поставянето на колани в автомобилите.

Вижте още интервюта и коментари!

По отношение на неохраняемите плажове той коментира:

„Нека започнем стъпка по стъпка. Ако решим проблема с концесионираните плажове, това ще е първата стъпка. Също така в момента са обхванати големите населени места. За малките няма интерес. Затова сега разширяваме целите си – по отношение на малките населени места.

Всъщност България изобща не е изостанала по тази тема. България бе сред първите с рестрикции за найлоновите торбички. Изпълнили сме изискванията за 2020 г., скоро ще изпълним и тези за 2025-а.”

Той коментира и решението по време на съвета на ЮНЕСКО в Бахрейн, където българското правителство бе представена от вицепремиера Валери Симонов.

„Държавата отвоюва своя територия, която има правото да управлява, дадено от своите гласоподаватели.

Смятам, че няма да спрат протестите, защото тук не говорим за опит за опазване на околната среда, а за ясна идеологическа и политическа основа. В Бахрейн беше подкрепено българското правителство. Там беше разрешен интересът на страната.

Това е една от поредните стъпки към разрешаване на строежа на втори лифт в Банско.

Спирайки се върху това, че не говорим за опазване на околната среда, а на чисто идеологически и пропагандни... Това е идеология на хора, които приемат човека за вредител, които покрай джендърската история приемат семейството за отживелица, за които местната общност са варвари, които експлоатират някакви земи по необичаен начин, всъщност те по всякакъв начин се опитват да саботират икономическото развитие, независимо дали говорим за зимен туризъм, магистрали или енергетика. Това не е само български феномен.

Мисля, че това е процес, в който ние сме започнали да отвоюваме обратно територията и държавата си от този тип организации, които са професионално гражданско общество", каза още Нено Димов.

Относно въпросът дали ще има втори лифт в Банско той отговори:

„Аз се надявам, че ще развиваме зиимен туризъм. И много скоро се надявам да има втори лифт. Няма да е този сезон, защото решението за плана за управление на Пирин още е в съда”, поясни екоминистърът.
 

Национален събор на БСП - Бузлуджа 2017
07:36 | 13 Юли 2020 г.

БСП решава за датата на събора от Бузлуджа в София...

07:36 | 13 Юли 2020 г.
Днес БСП ще проведе Изпълнително бюро, на което се очаква социалистите да решат на коя дата ще преместят събора си от Бузлуджа в София. ...
Анджей Дуда
07:29 | 13 Юли 2020 г.

Анджей Дуда печели президентските избори в Полша

07:29 | 13 Юли 2020 г.
Според социолозите, за Анджей Дуда са гласували 51% от отишлите до урните вчера, а съперникът му Рафал Тшасковски има 49% от гласовете. ...
Образование
07:25 | 13 Юли 2020 г.

Десет милиона деца в риск да отпаднат трайно от уч...

07:25 | 13 Юли 2020 г.
Пандемията от коронавирус предизвика „безпрецедентна спешна ситуация в образованието“, като около 10 милиона деца са в риск д...
Павел Колев и Лъчезар Петров
07:22 | 13 Юли 2020 г.

Левски няма да играе в Европа през следващия сезон

07:22 | 13 Юли 2020 г.
Отборът на Левски няма да участва в евротурнирите през следващия сезон, след като загуби домакинството си на Локомотив Пловдив с 1:2 в ма...
Кейп Таун
07:17 | 13 Юли 2020 г.

Южна Африка с полицейски час и забрана на алкохола

07:17 | 13 Юли 2020 г.
ЮАР наложи налага комендантски час, след като заразените с коронавирус отново започнаха да се увеличават, предаде AFP. Президентът на...
Кафене
07:13 | 13 Юли 2020 г.

Нощните клубове и баровете отново отварят врати (В...

07:13 | 13 Юли 2020 г.
Дискотеките и нощните барове отново работят. Три дни след като дейността им беше спряна със заповед на здравния министър, решението беше ...

гледай на живо

13.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс
 • 09:45
  Телемаркет