Самуил Ардити алармира Бойко Борисов за капана за България с паметника в Израел (ВИДЕО)

В никакъв случай България не е отговорна за депортацията на евреите от Македония, каза той в Денят на живо

Източник: Канал 3

Бих казал на бате Бойко: опитаха се в Скопие да Ви вкарат в капан - не успяха. Сега са подготвили нов капан, нова клопка, и ако този паметник ще отиде в Израел с този текст, тогава Бойко ще влезе в една клопка. Защото има евреи от Скопие, те готвят големи искове срещу България. С този надпис България си подписва присъдата, тука България се съгласява, вече дело няма да се води - тя признава своята вина. Това заяви в "Денят на живо" Самуил Ардити, един от 48-те хиляди спасени от депортиране български евреи през Втората световна война.
 
Той показа в студиото подготвения текст за плочата за Паметника на спасението, който през септември ще бъде открит в Тел Авив като благодарност за спасението на 48 000 български евреи. В него пише на български и на английски следното: "ние скърбим за онези повече от 11 000 евреи от Северна Гърция и части от бивша Югославия, намиращи се под българска администрация, които бяха депортирани и убити в лагера на смъртта Треблинка".
 
 
"Тогава пригответе всяко семейство в България 50-60 лева да платите тези обезщетения, вместо да купите месо, кашкавал за децата ви. Този надпис трябва да бъде демонтиран веднага, защото е незаконен. Отправям апел към хора, които ме гледат и които имат достъп до Бойко Борисов: да не пътува до Израел с този срамен, незаконен и анти-български текст. Защото това е клопка и ще има големи финансови искания срещу България", апелира Самуил Ардити.
 
"В текста не се казва и кой е главният спасител - цар Борис III. Казват ми приятелите: той е в "др.". Изтриха един цар с гума! Пишат там "българска администрация". Това не са честни хора, това са измамници - трябваше да пишат "българска гражданска администрация", каза Самуил Ардити.
 
Той разказа за проведеното собствено разследване кой е подготвил текста за плочата. "Моите другари се обърнаха към община София, попитаха кой написа този текст, кой е инициатор - те казаха "ние не знаем нищо, идете при Външното министерство". Там казаха: "Идете в общината!" Ни лук яли, никой не знае нищо какво става", разкри Самуил Ардити.
 
"Но аз имам сведения - заедно с мен в България дойде делегация журналисти от Израел, те български не знаят. Кой им обясни какво става - израелската посланичка. Тя им обясни анти-българската позиция. Тя каза на една от журналистките, че за този надпис е имало заседания, имало пазарлъци и накрая се съгласили за този надпис. Тази журналистка се връща в Израел, пише статия, аз намирам статията. Значи имало е заседание, това се крие в момента в българското общество", каза Самуил Ардити.
 
По негова информация от страна на Израел в тези преговори е участвала израелската посланичка в София и "Яд Вашем". "От страна на България бих казал организация "Шалом", може би Външното министерство са участвали в тези преговори", посочи Самуил Ардити.
 
Той се обърнал в българската легация в Тел Авив, там му казали, че според българските закони за всичко, което касае паметниците, отговорник е министърът на културата. "Писах писмо до господин Боил Банов, не получих отговор", продължи Ардити, който през 2016 г. изпрати отрито писмо до президента на Израел Реувен Ривлин заради изказването му, че България не е спасила евреите от Македония и Тракия.
 
"Трябва да отбележа, че г-н президентът на Израел не ми отговори, не му допада да ми отговори. За мене той не е президент на Израел - аз свърших с него, това е!", категоричен бе Самуил Ардити.
 
"Аз защитавам Майка България, аз защитих Майка България - той е подведен, какво разбира от история? Дойдоха неговите домашни историци от лявото пространство и го насъскаха, каквото му казаха, той го каза. Да бях аз българския президент, щях да му кажа: "Господине, ние спасихме 50 000 евреи! Ако искаш да дойдеш тука да говориш срещу България - остани си вкъщи", каза Самуил Ардити, като подчерта, че Македония като част от капитулирала Югославия, тогава е окупирана от Германия, а не от България.
 
"Мога много да говоря, но накратко: първо, Македония не е България, Македония не е присъединена към България официално. Богдан Филов води пропаганда, казва на българите как германците ще ни дадат Македония, ако им дадем евреите. Това е една лъжлива пропаганда - германците не признават, че България има право в Македония на някаква военна юрисдикция, на политическа юрисдикция, защото в Македония има раздел на юрисдикциите.
 
България всичко на всичко има гражданска администрация - тук ще строи мост, тук ще строим училище, така ще платим на учителите, такива данъци ще наложим. Това е гражданска администрация. И в никакъв случай България не е отговорна за депортацията (на евреите от Македония). Македония не е българска територия.
 
Второ нещо: много хора казват, без нищо да разбират, без да са учили история - България трябвало да даде поданство на евреите (от Македония).
 
Да, България може да дава поданство, например българската кавалерия когато влиза в Южна Добруджа и те дават на евреите там българско поданство. И тогава, когато Белев (Александър Белев, българския комисар по еврейските въпроси) подписва споразумението с Данекер   на 22 февруари 1943 г., той пише, че ще бъдат изселени евреи от новите земи - Тракия и Македония. А Добруджа - Белев знае много добре, там евреите имат българско поданство и цар Борис не дава български евреи. Това е!", категоричен е Самуил Артити.
 
"Не България, германците превземат Македония - хората не могат да разберат и говорят глупости. Те са разгромили сръбската армия, така че тази територия е германска. И евреите там са югославски поданици - Югославия е окупирана страна от германците, защото Югославия подписва пълна капитулация. Македония не е българска и евреите там не са български поданици", подчерта той.
 
"Ние, българските евреи, сме винаги били на страната на България. Ние бяхме ционисти, но в същото време и български патриоти. Ние заровихме повече хора като съотношение към българите по бойните полета: 952 души - офицери, подофицер, редници, заровихме в бойните полета за свободна, независима и обединена България", припомни Самуил Ардити.
 
Целият разговор със Самуил Ардити в "Денят на живо" - вижте във видеото:
Етикети: Денят на живо
Нагорни Карабах
21:08 | 25 Ноември 2020 г.

Франция: Признаването на Карабах няма да е от полз...

21:08 | 25 Ноември 2020 г.
Едностранно признаване на независимостта на Нагорни Карабах от Франция няма да бъде от полза нито за Армения, нито за населението на Кара...
Атанас Бобоков
21:06 | 25 Ноември 2020 г.

Апелативният спецсъд заседава по делото на Атанас ...

21:06 | 25 Ноември 2020 г.
Апелативният специализиран съд ще проведе заседание по делото, по което обвиняем е бизнесменът Атанас Бобоков, предаде БГНЕС. Заседан...
21:01 | 25 Ноември 2020 г.

Бизнесът реагира, след като обявиха затварянето на...

21:01 | 25 Ноември 2020 г.
Собствениците на много магазини въздъхнаха с облекчение, след като стана ясно, че със заповедта на здравния министър вратите затварят сам...
Димитър Манолов
21:00 | 25 Ноември 2020 г.

Димитър Манолов: Предвидените за работниците средс...

21:00 | 25 Ноември 2020 г.
Компенсациите за затворените сектори в следствие на новия национален локдаун трябва да бъдат насочени директно към засегнатите работници,...
Мария Минчева
20:45 | 25 Ноември 2020 г.

Мария Минчева, БСК: Както държавата има механизми,...

20:45 | 25 Ноември 2020 г.
Бизнесът води разпалени разговори с държавните власти, за да се подсигури оцеляването, както на работниците, така и на работодателите, сл...
Румен Томов
20:38 | 25 Ноември 2020 г.

Румен Томов: Бизнесът е твърдо против затварянето ...

20:38 | 25 Ноември 2020 г.
Представителите на строителния, ресторантьорския и търговския бранш са твърдо против затварянето на Благоевград във връзка с пандемията о...

гледай на живо

25.11.2020
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:20
  Патарински LIVE
 • 23:00
  Новини