Хамид Хамид за края на политическия сезон: Една загубена година за България (ВИДЕО)

Султанка Петрова трябваше да си подаде оставка, категоричен е зам.-председателят на ПГ на ДПС

Хамид Хамид
Източник: Канал 3

ДПС видя отстъпление от евроатлантизма от страна на България. Такава бе оценката на партията и за отчета за председателството на страната ни на Съвета на Европейския съюз.

„Това го вижда не само ДПС, а целият български народ, както и нашите партньори от Европа и Атлантическия съюз. Много случаи станаха, в които нито правителството, нито премиера, нито представители на голямата партия в управляващата коалиция ГЕРБ не взеха отношение. Невземането на отношение по редица, на пръв поглед, случайни инциденти... Пътуването на едни депутати до Крим. Призиви за напускане на Европейския съюз от едни партньори в управлението. Призи от едни политически лидери, които открито подкрепят правителството, без да участват в него, за напускане на НАТО. Говоря за Марешки и за призивите на Волен Сидеров. Самата липса на реакция от страна на ГЕРБ за мен е голямото отстъпление от нашите ценности. Трябваше по категоричен начин да има разграничение, а не епизодични изказвания. Но явно в такъв капан е попаднал премиера”. Това обяви зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид в предаванетоОфанзива с Любо Огнянов по Канал 3.

„Истинският въпрос е защо ГЕРБ допускат такова нещо. Защото нито Марешки, нито патриотите могат да ни отклонят от европейския ни път. Но те допринасят за това нещо. Нямам обяснение за това”, допълни Хамид.

Относно оценката за председателството, което от Корнелия Нинова дори бе наречено „партийно мероприятие за личен рейтинг”, Хамид Хамид коментира:

„Не мога да каже, че се солидаризирам с подобно мнение, но от ГЕРБ наистина бяха положени усилия това да е партийно мероприятие. А председателството не е нито на ГЕРБ, нито на един човек, нито на коалиционни партньори. Това председателство е на България и българския народ. А всички мероприятия бяха отразени като мероприятия на една партия и един човек и мисля, че г-жа Нинова отчасти е права”.

Хамид взе отношение и по въпроса с предполагаемия конфликт на интереси на зам.-социалния министър Султанка Петрова, която е бивш шеф на фирма, която охранява Партийния дом, а понастоящем въпросната компания се управлява от нейни близки.

„Един трагичен инцидент стана повод да разбере на коалиционните партньори на г-н премиера. Те, първо монополизираха каналджийството, станаха каналджии. Построиха ограда, за да могат само те да превозват мигранти. Има подписано споразумение на прокуратурата с регионален лидер на НФСБ. Това цяла България го знае. Оказва се, че малките партньори на ГЕРБ имат доста основна роля и в обществените поръчки. Дори фирма на зам.-министър на социалната политика охранява сградата на Народното събрание. Въпреки че тази сграда отвън се охранява от полицията, вътре се охранява от НСО. Но някой е сметнал, че този обект трябва да се охранява от фирма на Султанка Петрова. И вижте парадокса, сега ще тече проверка от Инспекция по труда за този трагичен инцидент. Инспекция, която е подчинена на познайте кого. На Султанка Петрова. Най-малкото при такъв случай, което трябва да се направи е оставка на Султанка Петрова. Това не търпи коментар. Това е най-моралното и най-нормалното, защото самата Инспекция по труда е на подчинение на самата Султанка Петрова”, каза Хамид.

Той се върна на оценките за европредседателството.

„Волен Сидеров е прав за едно. България не може да иска за себе си по време на това рутинно председателство. Не може да иска някакви благоприятни последици за себе си. Но не е прав в друго – българската дипломация е длъжна така да ръководи и да постави нещата, че други да го поискат за България. Тук се провали българската дипломация. Това имаме предвид – дори наши партньори от АЛДЕ бяха готови за сътрудничество по темата за Шенген, но българското правителство не се възползва от подадената ръка”, добави за.-председателят на ПГ на ДПС.

Хамид изтъкна още веднъж, че управляващата коалиция изобщо не е трябвало да се сформира, а доказателство за това той вижда в конфликта между вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма, като първият дори се закани, че единият от двамата скоро ще се оттегли от поста си.

„Нямаше необходимост от включване на националисти във властта. И г-н премиерът, и ГЕРБ прекрасно знаят това. Можеха да съставят правителство без националисти. Направиха го, защото има теми, по които ГЕРБ неудобно мълчи, но го изказва чрез националистите.

И много пъти съм казвал, че малката коалиция са като италианско семейство. Но никой не иска да се раздели с властта. И може би Христо Ботев отговаря най-добре на този въпрос. В стихотворението си „Патриот” той казва: „За парата, изяда си месата”.

Относно заканата на БСП, че ще се готвят за нов вот на недоверие Хамид Хамид е на мнение, че ДПС може да участва в подобен вот само ако по-голямата партия, в случая левицата, ги покани.

„За последния вот ние не бяхме поканени. И видяхте какъв бе резултатът на дебатите”, изтъкна депутатът от ДПС.

И допълни:

„Тази тема за сигурността ние я бяхме изтъкнали още преди. И тя не трябваше да се ограничава само до битовата престъпност и два инцидента. Защото националната сигурност е голяма тема. А голямата опасност за нея е включването на националистите във властта”.

Вижте още интервюта и коментари!

Той изтъкна, че има лица с чуждо гражданство, които получават българско гражданство. Това излезе наяве от публикация на френска медия, според която това става с корупция на най-високо ниво, със съдействие на настоящи вицепремиери и министри на патриотите.

„Това писаха френски медии, аз само цитирам. Искахме анкетна комисия да установи тези твърдения. Защото не може да замитаме подобни твърдения. Факт е, че всички депутати от ДПС и ВМРО се подписаха. Но не достигат подписи. Очакваме и колегите от БСП също да се подпишат”, добави народният представител и изтъкна, че това е една от причините да не ни приемат в Шенген.

Хамид Хамид отговори на обвиненията, че внесеният от депутати от ДПС Закон за медиите е насочен срещу свободата на словото.

„Имахме възможност веднага след внасяне на тези промени между първо и второ четене да обясним и да реагираме на едно открито писмо, което се върти в пространството на Съюза на българските журналисти. Не отговаря на истината, абсолютна лъжа е, че текстовете посягат на свободата на словото. Текстовете въобще не третират журналистите и тяхната работа. Те касаят само собствениците на медии и фактическите собственици, които стоят зад регистрирания собственик. Те целят собственикът да се регистрира като такъв, да декларира своите кредити, да се разбере дали е осъждан или с влязла в сила присъда. От кои банки и финансови институции има кредити. От кои обществени поръчки получава пари, получава ли от грантове и т.н. Целта ни е е да осветлим и да покажем на обществото как една медия се финансира. Няма и една буквичка, която да касае журналистите и тяхната дейност”, коментира още зам.-председателят на ПГ на ДПС.

„Самата реакция, самият опит да се измести темата за изместването от финансирането към свободата на словото, е опит точно на тези хора да не излязат на светло и да си останат на светло. Вижте в кои медии излизат тези публикации и кръговете, които тиражират тези неща и ще разберете кои са тези хора. Кози брадички, агнешки главички. Няма да скрия, че тук пръст има и един беглец от българския закон, който се крие в Белград толкова години. За съжаление тези информации се пренасят и в Европа”, добави Хамид.

По думите му текстовете в закона не ограничават финансирането, а само осветляване му.

„Целта е само една, публичност”, категоричен бе Хамид и изрази мнение, че целта е да се осветлят реалните собственици, а не само фиктивните.

И поясни, че това осветляване трябва да става чрез подаване на декларации, които ако не бъдат подадени, следват санкции. До 20 хиляди лева. Но има готовност и да бъдат увеличени, ако не се спазват правилата.

В заключение Хамид Хамид даде своята оценка за политическия сезон, който е към своя край.

„Загубена година за България. В смисъл – отстъпление от европейските ценности, имам предвид присъствието на националисти във властта. Това допринася не само за отдалечаване от евроатлантическите ценности, но и за прокарване на разделение в българското общество. Трябва да сме по-единни от всякога, защото живеем в много сложна обстановка и вместо да спомага, този факт разединява. Така че, надявам се следващия сезон да го започнем без националисти”.

Какво обаче се случва, ако Патриотите наистина излязат от властта?

„Има различни опции. От първия ден на това Народно събрание заявихме, че ГЕРБ имат възможността да съставят правителство на малцинството и имат нашата подкрепа в случай на изпълнение на една програма. Защото не е тайна, че тяхната и нашата програма на 90 процента съвпадат, по изявление на високопоставен политик от ГЕРБ. При изпълнение на ясна програма, първият ден заявихме, че могат да разчитат на нашата подкрепа. Те, за съжаление, не се възползваха от тази опция. Така че, няколко са опциите, но при всички случаи са по-добри от това да останат националистите във властта”, заключи Хамид Хамид.
 

Етикети: ДПС , Хамид Хамид
Прокуратура
21:51 | 07 Юли 2020 г.

Прокурорът-хулиган от Плевен остава на свобода

21:51 | 07 Юли 2020 г.
Прокурор Георги Асенов остава на свобода, след като Софийски градски съд реши, че няма опасност той да се укрие или да извърши друго прес...
Илко Пиргов, Мартин Луков
21:28 | 07 Юли 2020 г.

Мартин Луков и Илко Пиргов – винаги двама, винаги ...

21:28 | 07 Юли 2020 г.
Единият от тях се превърна в истинска стана на вратата по време на финала за Купата на България. Другият застана под рамката за дузпите, ...
21:26 | 07 Юли 2020 г.

Спецакция на „Симеоновско шосе“ (СНИМКИ)

21:26 | 07 Юли 2020 г.
Специализирана полицейска акция се провежда в дом на булевард „Симеоновско шосе“, предаде репортер на БГНЕС. Тук може да ...
Протест
21:22 | 07 Юли 2020 г.

Протест срещу Закона за биоразнообразието блокира ...

21:22 | 07 Юли 2020 г.
Многоброен протест на еколози и природозащитници блокира движението в центъра на столицата, предаде репортер на БГНЕС. Това е вторият...
Кристиан Николов
21:19 | 07 Юли 2020 г.

Съдът гледа мярката за неотклонение на Кристиан Ни...

21:19 | 07 Юли 2020 г.
Кристиан Николов, обвинен за катастрофата с Милен Цветков, е поискал от съда мярката му за неотклонение да бъде изменена. Той настоява да...
Паметник на Иван Вазов
21:15 | 07 Юли 2020 г.

Столична библиотека отбелязва годишнината от рожде...

21:15 | 07 Юли 2020 г.
170-годишния юбилей на Вазов в Столична библиотека ще бъде отбелязан с откриването на документална изложба „Из бележника на поета&r...

гледай на живо

08.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо