Путин: Русия е готова да запази транзита на газ през Украйна

За нас въпросът за Крим е закрит и точка, отсече руският президент

Източник: ЕПА/БГНЕС

Русия е готова не само да запази, но и да удължи договора за транзит на природен газ през Украйна, заяви президентът на страната Владимир Путин след срещата си с Доналд Тръмп. Това ще стане "ако бъдат решени съществуващите проблеми", уточни Путин.

"Що се отнася до "Северен поток-2“, Тръмп изрази своето безпокойство във връзка с възможното прекратяване на транзита през Украйна. Уверих американския президент, че Русия е готова да запази този транзит“, посочи Путин.

"Нещо повече, ние сме готови да удължим транзитния договор, който изтича през следващата година, в случай че бъдат разрешени споровете между стопанските субекти в Стокхолмския арбитражен съд“, уточни той.

Руският президент смята, че Русия и САЩ могат да работят конструктивно за урегулирането на световните енергийни пазари. "Смятам, че ние, като най-големи държави производителки на петрол и газ, а САЩ са именно такава страна, бихме могли да работим конструктивно за регулирането на международните пазари, защото ние нямаме интерес от спада на цените под определено ниво, защото от това ще пострадат нашите производители, включително и производителите на шистов петрол и газ в САЩ, заяви той.

Руският лидер смята, че Москва и Вашингтон също така нямат интерес и от прекалено високи цени. "Ние имаме за какво да си поговорим в тази област, имаме поле за сътрудничество“, уверен е Путин.

Президентът на Русия Владимир Путин отново увери, че Москва никога не се е месила в изборния процес в САЩ, предава AFP. Държавният глава на САЩ Доналд „Тръмп засегна темата за руската намеса в американските избори. Трябваше да повторя това, което вече съм казвал много пъти – руската държава никога не е планирала да се меси във вътрешните работи на САЩ“, категоричен бе Путин.

Той добави, че преговорите с американския му колега Доналд Тръмп в Хелзинки са преминали в откровена и делова атмосфера и са били много успешни, честни и полезни.

Още новини от света ще намерите тук

Руският президент призна, че позициите на Москва и Вашингтон за Крим се разминават, но за Русия този "въпрос е закрит“. "Позицията на президента Тръмп за Крим е известна и той се придържа към нея. Той говори за незаконното присъединяване на Крим към Руската федерация“, констатира Путин и добави: „Ние имаме друга гледна точка, смятаме, че сме провели референдума в строго съответствие с международното право, в съответствие с устава на ООН. За нас, за Русия, този въпрос е закрит. Точка!“, подчерта той.

Стопанинът на Кремъл е подчертал, че разрешаването на задачата за установяването на мир и съгласие в Сирия "може да се превърне в образец на успешна съвместна работа“.

"Русия и САЩ без съмнение могат да поемат водещата роля в този въпрос и да си сътрудничат за преодоляването на хуманитарната криза, да помогнат за завръщането на бежанците по своите родни домове“, каза Путин, подчертавайки, че има всички необходими предпоставки за едно подобно сътрудничество между Вашингтон и Москва.

Руският президент обяви, че е предал на своя американски колега записка с предложения за неразпространение на ядрените оръжия. "Като най-големи ядрени държави ние носим особена отговорност за международната сигурност.

Смятам за важно – и ние говорихме за това – да започнем диалог по проблема на стратегическата стабилност и неразпространението на оръжията за масово унищожение“, каза Путин. "Предадохме на американския колега записка с редица конкретни предложения по този въпрос“, добави той.

Руският президент високо оцени приноса на САЩ за урегулиране на проблемите на Корейския полуостров. "Хубаво, че проблемите на Корейския полуостров започнаха постепенно да се разрешават“, каза той.

"До голяма степен това стана възможно благодарение на това, че лично президентът Тръмп се зае с тази задача, започвайки диалог в духа на сътрудничеството, а не на конфронтацията“, добави Путин.

Двамата президенти са се договорили за създаването на работна група с участието на водещи бизнесмени за развитие на икономическото сътрудничество. "За да съдействаме за развитието на взаимната търговия и инвестициите, ние с президента Тръмп се договорихме за създаването на група на високо равнище, която да обедини капитаните на руския и американски бизнес.

Предприемачите по-добре знаят, как да създават взаимноизгодно сътрудничество. Нека помислят, какво могат да направят и да дадат своите предложения за това“, заяви Путин.

 

 

маска
21:41 | 02 Декември 2020 г.

Ограничават движението между отделните региони на ...

21:41 | 02 Декември 2020 г.
Правителството на Испания ограничава придвижването между регионите по време на коледните празници заради пандемията от коронавирус. Това ...
Емил Костадинов , областен управител на Перник
21:24 | 02 Декември 2020 г.

Областният управител на Перник е с COVID-19

21:24 | 02 Декември 2020 г.
Областният управител на Перник и лидер на областната структура на ГЕРБ Емил Костадинов е заразен с коронавирус, информира БГНЕС. &nbs...
Захариева
21:05 | 02 Декември 2020 г.

Екатерина Захариева: България остава ангажирана в ...

21:05 | 02 Декември 2020 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подчерта нарастващото значение на НАТО за Черноморския регион по време на...
Денят на живо с Наделина Анева
21:00 | 02 Декември 2020 г.

Проф. Тодор Кантарджиев: От 14 ноември заболяемост...

21:00 | 02 Декември 2020 г.
"Планове и стратегии срещу бедствия, епидемии, пандемии се правят от много години в България и е естествено за държавата да се грижи...
Хиляди домакинства останаха без ток! Вятърът скъса десетки проводници
20:53 | 02 Декември 2020 г.

БФИЕК алармира отговорни институции за "екстремни ...

20:53 | 02 Декември 2020 г.
Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) алармира за "екстремни ценови равнища" на Българската нез...
линейка
20:19 | 02 Декември 2020 г.

Общинската аварийна дирекция получи линейка за пол...

20:19 | 02 Декември 2020 г.
Нова линейка за временно ползване през извънредната епидемична обстановка получи Общинската аварийна дирекция в столицата. Специализирани...

гледай на живо

03.12.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 07:35
  Социална мрежа
 • 08:30
  Другото лице