Д-р Ал. Митева от БАБХ: Още от 23 юни е първото констатирано огнище на чума (ВИДЕО)

Всяко огнище е въз основа на положителни лабораторни резултати, категорична бе тя в Денят на живо

Източник: Канал 3

Наличието на чума сред дребните преживни животни бе установено първо в село Воден на 23 юни, тя бе потвърдена от френска лаборатория, референтна лаборатория на Европейския съюз. Абсолютно всички предприети мерки са вследствие от лабораторно потвърден резултат. Заповедта за предприемане на мерки за ликвидиране на огнището е от следващия ден след потвърждаването на резултата.Това гарантира в "Денят на живо" д-р Александра Митева, началник Отдел "Хуманно отношение към животните" в Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

 
"Абсолютно всяко едно огнище, което сме констатирали, е въз основа на положителни лабораторни резултати", категорична бе д-р Митева.
 
"Не бих казала, че здрави животни са убивани. В населеното място в т. нар. епизодични единици всички болни животни би  трябвало да се унищожат - това е мярката, която трябва да се спази и приложи в тази опасна обстановка", изтъкна тя.
 
"За съжаление и животните на баба Дора подлежат на унищожение, но тя ще получи своето обезщетение. Тя е изключително съвестен животновъд, а това струпване на хора не мога да коментирам", каза по повод протестите в село Шарково д-р Митева.
 
На въпрос на водещата Мая Костадинова защо не са били ваксинирани животните в съседни райони, Александра Митева поясни: "Това е особено опасно заболяване, превенция чрез ваксинация при възникнало огнище няма, има живи ваксини, които се прилагат в други периоди, и които налагат ограничителни мерки минимум 2 години.
 
Искам да допълня, че ваксинацията срещу чума е обект на предварително разрешение и одобрение от Европейската комисия - не може някой свободно да получи ваксина и да започне да ваксинира", поясни д-р Митева.
 
По повод пристигащите в България днес представители от Европейската комисия тя добави, че "това нещо няма да е обект на посещението им, то тепърва ще се дискутира, но не и на този етап. Европейската комисия идва в България за да види какво сме направили до този момент и какво смятаме да направим. От момента на първото огнище ги държим в течение за всяка една мярка до този момент. Те ще дойдат на място да установят какво се случва", каза д-р Митева.
 
Тя опроверга твърденията, че БАБХ твърде късно е информирала за възникналия проблем. "На 23 юни бе потвърдено първото огнище и малко след това БАБХ свика пресконференция. През цялото време на страницата на БАБХ имахме информация колко опасно е заболяването - това стана в хода на събитията, в рамките на няколко дни", подчерта д-р Александра Митева.
 
По думите й броят на животните, които са огнищата със зараза, е около 4000. "За всички животни стопаните ще бъдат обезщетени адекватно, нека да не се безпокоят", увери тя, като добави, че в Министерството на земеделието е помислено и по въпроса за пропуснати ползи от стопаните.
 
Д-р Митева не се зае да посочи точен период от време, след който стопаните ще могат отново да отглеждат животни. "Следващият момент, в който те ще могат да гледат животни, ще коментираме след обстановката в страната, очакваме резултати от проби и стопаните ще могат да си възстановят стопанствата след ликвидиране на огнището, дезинфекция и минимум инкубационен период - минимум 21 дни, но не искам да бъда окончателна в този срок, защото тепърва предстои да видим каква ще е ситуацията", подчерта д-р Митева.
 
Тя успокои, че чумата по животните не е опасна за хората
 
"В момента най-рисковите райони са тези в области Ямбол и Бургас, там са екипите ни с клинични прочи, в цялата страна областните дирекции са в готовност, засилен е контролът и наблюдението върху животните", каза д-р Митева.
 
Цялото интервю с д-р Александра Митева вижте във видеото:
 

 

Етикети: Денят на живо
15:27 | 06 Юли 2020 г.

Задържаха 20 незаконно пребиваващи чужди граждани ...

15:27 | 06 Юли 2020 г.
20 незаконно пребиваващи чужди граждани са задържани на територията на област София на 3 юли. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. &n...
15:25 | 06 Юли 2020 г.

Обсъдени бяха нови мерки за подпомагане на автомоб...

15:25 | 06 Юли 2020 г.
Обсъдени бяха нови мерки за подпомагане на автомобилните превози на товари. Това стана днес по време на среща, организирана по инициатива...
15:24 | 06 Юли 2020 г.

Балетът "Лебедово езеро" бе поставен на брега на е...

15:24 | 06 Юли 2020 г.
За първи път в България "Лебедово езеро" бе поставено на брега на истинско езеро като част от летния фестивал на Софийската опе...
Лондон
15:20 | 06 Юли 2020 г.

Лондон свива ДДС за туризма и ресторантьорството

15:20 | 06 Юли 2020 г.
Британският финансов министър Риши Сунак планира временно да увеличи данъците върху собствеността и да намали ДДС в сектора на ресторанть...
полиция
15:10 | 06 Юли 2020 г.

Кола се вряза в автомобил на НСО в София, няма пос...

15:10 | 06 Юли 2020 г.
Автомобил на НСО е леко ударен от друг водач в столицата, съобщиха от националната служба.   Около 14.00 часа днес на столич...
15:06 | 06 Юли 2020 г.

Наръгаха 15-годишно момче от русенското село

15:06 | 06 Юли 2020 г.
Полицията разследва случай, при който с нож е ранено 15-годишно момче от русенското село Батишница. Това съобщиха от областната дирекция ...

гледай на живо

06.07.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:30
  Кухнята на Звездев
 • 17:00
  Новини