Анатолий Величков от МО: На 1 октомври чакаме предложенията за нов боен самолет (ВИДЕО)

Невъзможно е да снемем руското въоръжение в армията ни, подчерта заместник-министърът

Източник: Канал 3

На 1 октомври тази година се очакват предложенията за закупуването на нов боен самолет за Българската армия, заяви в "Денят на живо" Анатолий Величков, заместник-министър на отбраната.
 
Той посочи, че изявеното намерение финансирането на армията да достигне до 2%  от БВП, ще бъде достигнато през 2024 г.  Това изискване постави пред членовете на НАТО американският президент Доналд Тръмп по време на срещата на върха на алианса в Брюксел.
 
 
"Пожеланите 2% са с оглед на това, че САЩ имат най-големият принос в общата сигурност на алианса, така че е напълно логично от гледната точка на американския президент", подчерта Анатолий Величков.
 
Той обаче бе категоричен, че крайното решение се взема от суверена. "Ние имаме суверен - суверен е народът, той избира правителството на българската държава, това са решения, които се взимат в българския парламент", каза заместник-министърът.
 
По думите му е невъзможно в рамките на оставащата половин година да бъдат повишени разходите до въпросните 2%, което предполага 2 милиарда лева.
 
Анатолий Величков бе категоричен, че българската армия не може да изпълнява задачите си без руското оръжие, друго от изискванията, поставени пред членките на НАТО от американския президент..
 
"Отказване от руското оръжие не може да има, защото това означава България хипотетично да снеме въоръжение и в артилерията, и основния боен танк, и в сухопътни войски, така ще загубим способности и това няма как да се случи", подчерта Величков, който уточни, че грубо казано това е 90% от нашето въоръжение. 
 
"Знаете, че повечето от ВВС е съветско произвоство, придобивали сме ги в края на 80-те години, без тях оставаме с платформи за тренировъчни задачи, това ще лиши от бойни способности авиацията", каза Анатолий Величков, според когото "изказванията на тези форуми са пожелания към държавите участнички". 
 
Заместник-министърът поясни, че ние ще "възстановяваме летателната годност освен на МИГ-29, за което вече е осигурено финансирането, така и на щурмовата авиация - СУ-25, които изпълняват мисии със Сухопътни войски и са важен елемент за изграждане способности и в авиацията, и в Сухопътни войски", заяви Анатолий Величков.
 
По думите му тук не може и да става дума някой да ни прави подаръци с безплатно въоръжение. "Това е бизнес и то сериозен бизнес в световен мащаб, така че подаръците в политически план ги плащаш по друг начин. Питали сме за подобни оферти, вкл. и в шеговит план - дали ще ни предоставят натовски самолети. Отговорът е бил "не". Не смятам,  че трябва да назовавам кои, но това са били официални представители на страни от НАТО", разкри той.
 
Какво каза още заместник-министър Анатолий Величков - във видеото:
 

Етикети: Денят на живо
20:13 | 15 Юли 2020 г.

Борисов поиска оставките на Горанов, Маринов и Кар...

20:13 | 15 Юли 2020 г.
Председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов поиска оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на м...
19:57 | 15 Юли 2020 г.

Христиан Митев, НФСБ: Повечето протести се опитват...

19:57 | 15 Юли 2020 г.
Дали протестите ще ескалират, предстои да видим. Явно с покачването на температурите лятото се покачва и общественото напрежение. Това съ...
19:40 | 15 Юли 2020 г.

Джейхан Ибрямов: Доган и Пеевски сами свалиха охра...

19:40 | 15 Юли 2020 г.
Ахмед Доган и Делян Пеевски сами свалиха охраната. Щом държавата е наложила охранила на бивш политически лидер и настоящ народен представ...
Бойко Борисов
18:34 | 15 Юли 2020 г.

Пет варианта за излизане от ситуацията са обсъдени...

18:34 | 15 Юли 2020 г.
Общо 5 варианта обсъжда премиерът Бойко Борисов с министрите и функцинерите от ГЕРБ за излизане от политическата криза, в която е на ...
18:24 | 15 Юли 2020 г.

Радев: Длъжни сме да бъдем мъдри и единни

18:24 | 15 Юли 2020 г.
"Длъжни сме да бъдем мъдри и единни, за да не допуснем да се разпилява тази енергия, както и да не допуснем интригите на задкулисетт...
covid-19
17:45 | 15 Юли 2020 г.

Служителка от детска градина в Казанлък е с COVID-...

17:45 | 15 Юли 2020 г.
Служителка от детска градина “Снежанка” в Казанлък е с положителна проба за коронавирус. Тя е настанена в УМБАЛ-Стара Загора ...

гледай на живо

15.07.2020
 • в момента
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини