Димитър Гърдев: Срещата на Тръмп с Путин бе много, много смел негов ход (ВИДЕО)

Нямаше разбиране по темите за Крим, Украйна и за санкциите срещу Русия, каза експертът в Денят на живо

Източник: Канал 3

Срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин беше много интересна, новината бе самата среща. На нея имаше едно изявление на американския президент: "Аз съм човекът, с когото трябва да говориш." Така оцени в "Денят на живо" днешната срещу между Тръмп и Путин в Хелзинки дипломатът и експерт по международни отношения Димитър Гърдев.
 
Според него на четири очи между двамата лидери се е провел  достатъчно открит диалог и е била достигната откровеност между двамата.
 
 
"Самата среща и това, че американският президент тръгна към нея, е много смел негов ход, много смел ход", подчерта Димитър Гърдев, според когото Тръмп е получил сериозен коз в борбата  си за надмощие срещу своите опоненти и критици във вътрешен план в Америка. 
 
"Не може да се очаква никаква договорка на срещата, защото това е първа среща - първоначално са политическите преговори. Едва след тях се преминава в техническите групи, тогава се дават разпореждани за евентуални бъдещи споразумения, договори", разкри механизма на тези събития Димитър Гърдев.
 
"Затова  се казват кръгове на преговори - всички предишни преговори така се водиха, на кръгове. Смятам, че началото бе  поставено", добави експертът.
 
Според него е постигната база за споразумения за намаляване на стратегическите въоръжения и носители. "Това, което предстои, е възстановяване на работата на стратегическите екипи за продължаване на този договор, важен е за световната сигурност. Те притежават 90% от тези оръжия, виждате каква отговорност имат техните държави", поясни Димитър Гърдев.
 
Друг важен договор от областта на въоръженията е този за ракетите със среден обсег, който засяга пряко сигурността на Европа, добави дипломатът.
 
"Другата тема, която видях, че бе  засегната и по която има разбиране, е за борба с терористичните атаки и за киберсигурността. За Сирия бяха засегнати въпросите за обща група за урегулиране, за обща операция под егидата на ООН за продоволствие, за връщането на бежанците", изброи Димитър Гърдев.
 
"Това са темите,  по които имаше разбиране. И други, по които нямаше: това е Крим, това е Украйна, за санкциите също. Знаете ли какво е положението със санкциите? В момента, без да забележим, над 50 са санкциите на САЩ срещу Русия, всички преминават през Конгреса, и президентът не може да говори за отмяната им, защото те трябва да минат през Конгреса", поясни Димитър Гърдев.
 
Американските  медии в Хелзинки съсредоточиха интереса си към темата за евентуалната намеса на Русия в предизборната борба в САЩ. "Освен това в тази гонка за намесата на руснаците, това значи, че ще се търси отново тази тема в предстоящите избори за Конгрес в края на годината в САЩ", предположи Димитър Гърдев.
 
Според него изборите през есента ще променят коренно американската политика - дали Конгресът ще вземе превес или президентът ще се наложи. "Дотогава смятам, че няма да има нова среща между Тръмп и Путин", смята Димитър Гърдев.
 
В Хелзинки Доналд Тръмп категорично е заявил, че Америка няма да се откаже да бъде водещата държава доставчик на газ в Европа. "Той каза, че ще бъдем най-голямата държава доставчик на петрол и газ, и тук Путин подхвърли топката, че, да, ние  можем да си разпределим пазара в Европа", изтъкна Димитър Гърдев.
 
Целият разговор с Димитър Гърдев в "Денят на живо" - във видеото:

 

Кирил Маричков
09:25 | 04 Юли 2020 г.

Кирил Маричков: Пиша книга и продължавам да сънува...

09:25 | 04 Юли 2020 г.
„Случвало ми се е и да сънувам песни. Ставам от сън и отивам да записвам на пианото това, което съм сънувал“. Това заяви в ин...
Затвор
09:17 | 04 Юли 2020 г.

В САЩ пуснаха педофил, осъден на 1000 години затво...

09:17 | 04 Юли 2020 г.
В Съединените щати педофил, осъден на хиляда години затвор, е освободен условно, съобщи The New York Times. Жителят на Джорджия Питър...
Доналд Тръмп
09:01 | 04 Юли 2020 г.

Тръмп: Привърженици на „новия крайно ляв фашизъм" ...

09:01 | 04 Юли 2020 г.
Привържениците на „новия крайно ляв фашизъм“ в САЩ искат да унищожат историята на страната и „да низвергнат американска...
Проф. Цеца Дойчинова
09:00 | 04 Юли 2020 г.

Проф. Дойчинова: Разликите между сезонния грип и C...

09:00 | 04 Юли 2020 г.
Опасенията, че през есента коронавирусът и сезонният грип ще са трудни за различаване вече не са толкова големи, след като началникът на ...
ГКПП „Кулата“
08:56 | 04 Юли 2020 г.

10 километра е опашката от чакащи автомобили на ГК...

08:56 | 04 Юли 2020 г.
Изключително интензивен е трафикът на ГКПП "Кулата", съобщиха от Гранична полиция. Към 8 часа опашката от чакащи за влизане...
Жена реши да мина напряко с колата си през стълбите на болницата 1
08:53 | 04 Юли 2020 г.

Жена-шофьор потегли по стълбите пред поликлиниката...

08:53 | 04 Юли 2020 г.
Лек автомобил "Опел", управляван от жена, потегли по стълбите пред поликлиниката в Благоевград и заседна. На помощ се притече е...

гледай на живо

04.07.2020
 • в момента
  Парчета от реалността
 • 09:30
  Патарински LIVE
 • 10:10
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 10:50
  "Социална мрежа" – избрано