Галя Захариева, ГЕРБ: Трябва да се намери баланс между автономията на университетите и контрола на държавата (ВИДЕО)

Депутатът обяви, кои са най-належащите промени във висшето образование

Галя Захариева
Източник: Канал 3

„Образованието като приоритет на правителството е винаги актуална тема и то винаги трябва да бъде така и в обществото ни. Акцентът в последните дни идва от едно предложение, което внесохме с членовете от образователната комисия от ГЕРБ и Обединени патриоти, касаещо една частична промяна в Закона за висшето образование. Това обяви депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната комисия по образование и наука Галя Захариева в предаването „Денят на живо” по Канал 3 по повод приетите промени в Закона за висшето образование от въпросната комисия, на която тя е член.

„Предстои работна група в Министерството на образованието да подготви по-сериозните промени. Тази промяна, която е е частична и която обсъждахме вчера, всъщност се формулира на една кръгла маса, на която Народното събрание беше домакин, на 3 юли. Ректорите и хората от академичната общност се бяха обединили около това как бизнесът да намери по-лесен достъп и да бъде по-близо до висшите училища в България. И именно заради тази обединеност позволява 10 процента от часовете, в които се обучават студентите в образователна степен бакалавър, да бъдат предоставени на външни лица, на хора, които са специалисти – публично известни специалисти, които са известни в практиката. Тези специалисти ще имат право да преподават в университетите – 10 процента от часовете в степен „бакалавър” и 20 процента в степен „магистър”, обясни Захариева.

„Има безкрайно много хора извън системата на висшето образование, извън академичните среди, които могат да бъдат безкрайно полезни. И в момента има такава практика, но това, което правим с тези промени, е да изчистим реда, по които се случва това, да бъде унифицирано и да бъде дадена възможност на всички университети. Сега, всеки универиситет дава тази възможност в своите правилници. Например – правилникът на Софийския университет позволява до 30 процента от часовете да бъдат дадени на гост-лектори. Ние ги регулираме тези часове”, коментира народният представител от ГЕРБ.

„А по този начин ще може да се засили връзката между бизнеса и техните стажантски програми”, обяви Захариева.

Тя коментира и целия пакет от промени и кои са най-належащите от тях.

„Много често говорим за липсата на млади хора в академичните среди. Не само в университетите, а и в БАН. Трябва да намерим баланса между автономията на ВУЗ-овете и това държавата до къде може да регулира тези учебни заведения. Все пак те са държавни и получават държавна издръжка за голяма част от своята дейност. Съгласна съм, че трябва да има начин да регулираме тези отношения, защото има достатъчно средства в сферата на висшето образование. Независимо, че винаги чуваме, че парите за наука и висшето образование са по-малко, отколкото в средното образование”, каза депутатът.

„Ние от ГЕРБ водим тази битка усилено в последните години. Винаги сме смятали, а и парите, които дадохме за наука, бяха дадени за млади учени, за млади хора, които трябва да бъдат в тази система. За съжаление още не сме намерили този механизъм, с който трябва да редуцираме и заплащането във висшите училища. Защото се случва един сблъсък с автономността им. Забелязвам обаче, че има готовност в тази насока”, обяви Захариева.

„Няколко са нещата, които трябва да бъдат променени. Можем да ги групираме в три основни неща. Едното е управлението на висшите учебни заведения – вече се обсъждаха варианти за изготвяне на договор за управление между държавата и ректорите на висшите училища.  Тук са и детайлите в това да се намери баланса между контрола на държавата и автономността. Това е един въпрос, който в момента се дебатира и ще видим какви възможности ще излязат. Другият важен въпрос, по който всички се обединяваме, е във връзка с промяна в акредитационната система. Оказва се, че всички са с оценки между 9.2 и 9.6. Няма я конкуренцията, всички са отлични. Третото, което е важно, което правим с този законопроект, който внасяме сега е, че тези хора, които висшите училища могат да поканят, е тези хора да участват и в изпитните комисии, когато студентите вземат образователните си степени бакалавър и магистър.  Тук имаме сериозна опозиция от страна на БСП, като те смятат, че тези хора, след като не са акредитирани, не могат да изпълняват подобна роля”, каза зам.-председателят на образователната комисия в парламента.

„Убедена съм, че това ще бъде важна стъпка. Но най-важното е не какви промени ще направим, а как те ще бъдат реализирани на практика”, обобщи Захариева.

Вижте още интервюта и коментари!

По темата за средното образование и допуснатите грешки в матурите тя коментира:

„Тези технически грешки не промениха и не повлияха върху реалната оценка на учениците. Да, не е приятно да разберем, че отново имаме някаква грешка, но в същото време никой не може 100 процента да гарантира липсата на подобни технически грешки. Защото това бяха технически грешки. Както виждате обаче, че Министерството на образованието реагира изключително бързо и тези, които отговарят за това ще си понесат своята отговорност и своите наказания.  Важното обаче е родителите да вярват, че децата им знаят. И хубавото е, че тази година изпитите минаха спокойно”, каза депутатът от ГЕРБ.

Резултатът от новите програми ще бъде ясен през следващата година, когато ще завършат и първите седмокласници, които са започнали да учат по нея.

„Очаквам да има повишаване на резултатите на децата и подобряване на техните знания, умения и компетентности”, каза тя.

„За мен форматът на изпита никога не е бил водещ. Много по-същественето е какво ще се прави в часовете в пети, шести и седми клас”, каза Захариева по повод това, че няма да има промяна в изпитната форма и децата, обучавани по новата система, ще бъдат изпитвани под старата форма.

Относно кампанията за връщане на децата в училището Галя Захариева обяви, че върнатите са общо 23 хиляди деца, но от тях 2 хиляди наобратно са излезли от системата.

„Една част от тези 2124 деца са заминали за чужбина – 708. 235 са навършили 16 години”, каза тя.

 

 

13:12 | 09 Юли 2020 г.

13 финансиращи институции подадоха оферти за инвес...

13:12 | 09 Юли 2020 г.
В началото на месец юни тази година „Булгартрансгаз“ ЕАД обяви процедура за набиране на кредитно финансиране в размер на 400 ...
Брад Пит и Анджелина Джоли пуснаха обща марка зехтин
13:10 | 09 Юли 2020 г.

Семейна терапия възроди отношенията на Брад Пит и ...

13:10 | 09 Юли 2020 г.
Брад Пит и Анджелина Джоли са в приятелски съвместно-родителски отношения след "много дълга семейна терапия". Бившата двойк...
13:05 | 09 Юли 2020 г.

Скандал в ЕП: изчезват компютри, таблети, камери

13:05 | 09 Юли 2020 г.
Докато евродепутатите са в принудителна ваканция заради пандемията и работят от вкъщи, от работните им места в Европарламента изчезнаха к...
котка
13:03 | 09 Юли 2020 г.

Пенсионер простреля с пушка домашна котка в Габров...

13:03 | 09 Юли 2020 г.
Пенсионер простреля с пушка домашна котка в Габрово, съобщиха от полицията.   На 7 юли е подаден сигнал за простреляна в рай...
Ивайло Иванов
13:00 | 09 Юли 2020 г.

Закопчаха 13 души в Габровско при спецакция

13:00 | 09 Юли 2020 г.
13 човека са задържани при акция срещу битовата престъпност в Габровското село Яворец. Това съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов...
Европейски съюз, България, флагове, знамена
12:58 | 09 Юли 2020 г.

ЕС подкрепи България за членството в еврозоната

12:58 | 09 Юли 2020 г.
Чиновниците на еврозоната са готови да пуснат Хърватия и България в механизма ERM-2 , което е предварителен етап за приемане на еврото ка...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини