Специалистите се обединиха: КЗК спря сделката за ЧЕЗ очаквано (ВИДЕО)

Държавата трябва да купи дружеството, обяви Еленко Божков. Тя е лош стопанин, смята Владимир Каролев

Еленко Божков, Владимир Каролев
Източник: Канал 3

Комисията за защита на конкуренцията спря сделката закупуване на ЧЕЗ от „Инерком”. Темата коментираха в предаването „Денят на живо” по Канал 3 енергийният експерт и бивш член на КЕВР Еленко Божков и икономистът Владимир Каролев.

„Очакваше се, че сделката няма да стане, защото по някакъв начин се наруши рейтинга и възможността за финансиране на „Инерком”. За мен, въпреки че съм доволен от забраната, това е изключително търговско решение.

Централите, фотоволтаиците, които има „Инерком” – това са 6 централи с мощност 26 мегавата. Това е 0,2 процента от общата мощност. Тези 6 централи са произвели една хилядна, нищожна енергия. Как ще се ползват от преференции”, коментира Еленко Божков, като визираше аргумента на КЗК, че „Инерком” би се сдобила с предимство за изкупуването на енергията от фотоволтаичните централи, които са нейна собственост.

„Съгласен съм, че мотивите са изсмукани”, заяви Владимир Каролев.

„Няма как да има преференции, защото нито един фотоволтаик не продава на свободния пазар, а на регулирания. От пазарна гледна точка няма никакъв проблем. За правна не знам. Това е все едно Граничар Свиленград да купи Левски и какво ще стане – ще се увелиат феновете ли.

Същото и с „Инерком”. Още в началото имах съмнение, че тази сделка ще стане. И то заради финансирането”, каза Каролев.

 „Основното предимство, което има „Инерком” е, че сега ще може да си получи онези 5 милиона, които е вложила. Защото сделката не се проваля по тяхна вина”, каза Божков.

„Инерком” ще си получи тези пари, но все пак са похарчили доста пари за консултанти и т.н. Което означава, че може да си поиска тези пари”, обясни икономистът.

„Аз не смятам, че е приключила сделката. Сигурен съм, че Инерком ще обжалват”, обяви Каролев.

Вижте още интервюта и коментари!

„Дори да обжалват, аз съм сигурен, че тази сделка няма да се случи. И ВАС ще потвърди това решение”, каза Божков, но от друга страна Каролев обяви, че не е толкова сигурен в това.

„Първо има няколко начина да се адресират тези малко изсмукани аргументи за концентрация. Те могат да ги отделят и отново да направят продажбата, т.е. да променят договора. Аз, ако съм на мястото на „Инерком”, първо това ще направя. Убеден съм, че „Инерком” ще има проблем с финансирането. Заради това техните консултанти могат да потърсят друг инвеститор, който да влезе заедно с тях, за различни дейности. Тогава КЗК няма да могат да откажат.

КЗК все пак не е Светия Синод и решенията им неведнъж са били връщани. А и ако дойде някоя голяма компания, проблем ли ще е за обществото”, запита риторично Каролев.

„Моето мнение е, че ако ЧЕЗ толкова иска да си ходи, държавата трябва да се опита да я купи – 100 процента от компанията”, обяви Божков.

Владимир Каролев обаче не бе съгласен, че това трябва да се случи, тъй като държавата, според него, и по-точно България, не е добър стопанин. И даде пример за това с „Топлофикация-София”.

И изтъкна:

„Държавата пари няма, тези пари ще се вземат от нашия джоб”, каза икономистът и обясни, че за да бъде купено електроразпределителното дружество държавата ще трябва да извади 500 милиона евро. Изтъкна и че трудно би се намерило добро ръководство за подобно държавно предприятие, тъй като при смяна на управляващите, веднага се сменят и мениджърите.

Етикети: Денят на живо
Амаду Гон Кулибали
21:52 | 08 Юли 2020 г.

Почина премиерът на Кот д‘Ивоар Амаду Гон Кулибали

21:52 | 08 Юли 2020 г.
Премиерът на Кот д'Ивоар Амаду Гон Кулибали почина на 61-годишна възраст. Както Ройтерс съобщи, това заяви президентът Аласейн Уатара...
Янко Янков
21:36 | 08 Юли 2020 г.

Янко Янков: Стига с този популизъм - президентът з...

21:36 | 08 Юли 2020 г.
Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски е назначена по закона за НСО, а президентът е ръководител на службата. Той трябва да е абсолютно ...
Басейн
21:33 | 08 Юли 2020 г.

Как коронакризата може да увеличи рисковете от уда...

21:33 | 08 Юли 2020 г.
Едва ли сте предполагали, че коронакризата би могла да доведе до повече удавяния, нали? Поне ние не сме го допускали, докато не прочетохм...
Владимир Путин и Си Дзинпин
21:05 | 08 Юли 2020 г.

Путин и Дзинпин ще засилят партньорството си в ене...

21:05 | 08 Юли 2020 г.
Владимир Путин и Си Дзинпин проведоха телефонен разговор днес, на който решиха, че руснаци и китайци трябва да задълбочат междусъседските...
Доц. Рачо Стойчев и д-р Мария Христова
21:00 | 08 Юли 2020 г.

Как пандемиите са променили хода на историята по с...

21:00 | 08 Юли 2020 г.
Пандемиите неведнъж са се превръщали в двигателя на промяната за човечеството, защото в името на нашето оцеляване сме се видели принудени...
Детска градина
20:46 | 08 Юли 2020 г.

Затвориха забавачка в Добрич заради служител с COV...

20:46 | 08 Юли 2020 г.
Детска градина №17 в Добрич е затворена заради положителна проба за коронавирус на човек от персонала. Утре ще бъдат направени PCR те...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо