FAZ: Израел узакони дискриминацията на нееврейските малцинства

В новия Закон за националната държава определенията демокрация и равноправие не се споменават

Източник: Reuters

Коментар на Райнер Херман във "Frankfurter Allgemeine Zeitung"

В израелския Кнесет бе приет Закон за националната държава: само евреите ще имат право на самоопределение, а арабският вече няма да е със статут на официален език. Дискриминацията на нееврейските малцинства вече е узаконена.

Още коментари ще намерите тук

Повече от пет години - толкова продължиха дебатите около Закона за националната държава, проект на десните сили в Кнесета. Сега той вече е факт: законът бе приет набързо с крехко мнозинство, малко преди лятната ваканция.

Той определя Израел като национална държава на еврейския народ и съдържа определения, които ще узаконят дискриминацията на нееврейските малцинства.

Десните сили околo премиера Нетаняху наложиха новото самоопределение на държавата Израел, въпреки че не бяха осигурили широк консенсус. Този закон само допълва списъка с други фундаментални решения, приети по света с крехко мнозинство срещу силната съпротива на малцинството - каквито например бяха решенията за Брекзит и за новата турска конституция.

Законът за националната държава разединява еврейския народ - сред еврейската диаспора законът беше дори по-оспорван, отколкото в самия Израел. Религиозните заселници-националисти и ултраортодоксалните партии обаче са твърдо решени да моделират държавата по свой вкус.

Сегашната международна обстановка допълнително ги окуражава: в лицето на Доналд Тръмп в Белия дом се разпорежда един американски президент, който симпатизира на израелската десница, а във все повече европейски държави думата имат политици, които величаят етно-национализма.

И докато в Кнесета приемаха новия закон, на официално посещение в Израел беше не друг, а унгарският премиер Виктор Орбан. Това сигурно е било случайно съвпадение, но пък то имаше голямо символно значение.

Днес съдбата на палестинците вече не вълнува така силно арабския свят, зает със собствените си конфликти, както след основаването на израелската държава, което доведе до прогонването на стотици хиляди палестинци.

Точно в декларацията, прокламираща независимостта на държавата Израел, бяха заложени високи стандарти с акцент върху демокрацията и равноправието на всички граждани.

В новия Закон за националната държава, обаче, тези две определения дори не се споменават. Затова пък нееврейските малцинства няма да имат право на самоопределение, арабският език вече няма да е със статут на официален, а изграждането на чисто еврейски селища се издига до национален интерес.

Не, това не е политика, която търси баланса. Това е политика, която залага на надмощието и превъзходството. И която не се опитва да избягва конфликтите.

Етикети: Израел
Паметник на Иван Вазов
12:17 | 09 Юли 2020 г.

"Денят на живо с Наделина Анева" днес: Защо днес н...

12:17 | 09 Юли 2020 г.
В "Денят на живо с Наделина Анева" днес от 20:20 ч. очаквайте:   ОТЕЧЕСТВО ЛЮБЕЗНО   Каквото и да каж...
12:16 | 09 Юли 2020 г.

Бойко Борисов: Дисциплината не е най-силното ни ка...

12:16 | 09 Юли 2020 г.
На видеоконферентна среща между министър-председателя Бойко Борисов, Националния оперативен щаб и областните управители, след обсъждане н...
Иван Гешев
12:09 | 09 Юли 2020 г.

Гешев за боклука край Червен бряг: Очакват се дост...

12:09 | 09 Юли 2020 г.
За боклука в Червен бряг главният прокурор коментира, че се диша трудно в района. „Поздравявам колегите, които работят неуморн...
ръце
12:05 | 09 Юли 2020 г.

"Социална мрежа" днес: Може ли мигрант да се чувст...

12:05 | 09 Юли 2020 г.
В "Социална мрежа" днес от 14:30 ч. очаквайте:   ➡ Какви потребности замества пиенето вкъщи или как пандемията пов...
12:03 | 09 Юли 2020 г.

Ананиев: Забраняват се груповите събирания с над 3...

12:03 | 09 Юли 2020 г.
Знаете, че за няколко седмици отпаднаха доста мерки. Целта беше да върнем българските граждани към нормалния живот, да свикнем с живота с...
Камиони
11:58 | 09 Юли 2020 г.

Европейският парламент прие пакет "Мобилност"

11:58 | 09 Юли 2020 г.
Европейският парламент подкрепя ревизираните правила за подобряване на условията на трудна водачите и прекратяване на нарушаването на кон...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 13:00
  Новини
 • 13:20
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини